Понеделник, 27 Юни 2022
02
юни
8
 

Системата за е-хоспитализациите е пусната тестово

Четвъртък, 02 Юни 2022 | 18:51:21 Надежда Ненова
8

„Най-голямата софтуерна компания, която обслужва изпълнителите на медицинска помощ, не е била готова за издаване на е-направления и е-прегледи, което е затруднило работата на медиците, защото за определен период от време не са можели да изпълнява

„Най-голямата софтуерна компания, която обслужва изпълнителите на медицинска помощ, не е била готова за издаване на е-направления и е-прегледи, което е затруднило работата на медиците, защото за определен период от време не са можели да изпълняват задълженията си по НРД. Вчера около обед е направена актуализация на програмата и тя е дала възможност на лекарите да работят“. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ д-р Красимир Събев относно проблемите, които възникнаха със старта на издаването на електронните направления и прегледи. В първия ден вчера много лекари се оплакаха, че независимо от какво направление се нуждае пациентът и какъв е полът му, системата го изпраща на гинеколог. „Не трябваше ли да се проиграе тази стъпка предварително?“, попита д-р Събев.

98 000 електронни прегледи са били направени вчера, а днес до 14 часа – 78 000, каза министърът. „Колегите са овладели техническите проблеми, за които споменахте. Издадени са 18 000 направления за амбулаторни изследвания днес до 14 часа. Може би от компанията са очаквали отново да бъде отложена дигитализацията, тъй като това е процес от години. Понякога съм правила крачка назад и може би и сега е имало такова очакване. От „Информационно обслужване“ ме увериха, че всички разработчици работят при равни условия и им е предоставена цялата навременна информация за внедряване в практиката на всички елементи от НЗИС. Компанията е качила нова версия на програмата си и заедно с ИО работят по всички бъгове, които са се появили и днес“, допълни министър Сербезова.

Припомняме, че лекари от Добрич, Благоевград и Габрово сигнализираха за невъзможност за работа с влизането в сила на е-направленията от 1 юни.

Министърът съобщи, че в новата версия на НЗИС вече е пусната и е-хоспитализацията, въпреки че е била планирана за 1 август. „Причината е преди този елемент да стане задължителен, да могат да се видят всички проблеми, които могат да възникнат“, каза проф. Сербезова.

Предстои и да бъде обнародвана Наредбата за НЗИС, с което ще стане възможно всички хартиени документи да отпаднат.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
76Q4

Medic 03.06.2022 11:39:55

Гост е прав! Точно в здравеопазването най- напред се започна електронна обработка на документи. Не знаете какво е по другите институции. При нас само някой достолепен професор не се справя!

!!! 03.06.2022 07:24:46

Че може да има технически проблеми,да,може,но основното е ,че масово мед.специалисти нямат елементарни комп.умения:)).То не е само Фейсбук с кексовете и селфита:))Преди време някой уместно го беше споменал и е факт наистина:)

Гост 03.06.2022 10:55:33

Глупости бе гащник. Ние електронно работим с информационни системи от 2004 г и нямаме проблем нито хардуерно ,нито софтуерно да работим с каквото и да е електронно устройство. Само ,че келавите IT специалисти с държавните сървъри отново измислят чипа ,за неща ,които работят на Запад от 40 години и са изгладени като информационен обмен и технологии. Недоклатените системи и бъгове са там , а не при лекарите. Така ви е удобно за ото всички дефекти на Семашко ги прехвърляте като вина на лекаря в България

БЛС-Въоръжено Крило 02.06.2022 19:57:49

Какво като хартиени документи отпадат ма лелко? Сега лекарят трябва да печата референтен номер на листче на пациента, защото той няма да се оправи. Пуснато му е нещо в облака ха сега ходи си го реализирай. Утре ще забрави къде си го изпратил - на невролог ли или на нефролог. И ще се лута и никой няма да може да му помогне ,защото няма документ за това къде е изпратен. Затова трябваше да има елекктронна смарт карта и всичко там да му се нанася ,а не на листче. Тъпаци от соца си бЕхте и такива си останАхте с тази полуелектронна система с листчета , като полупроводниците на правшекия селяндур ТодАр. Пациентите сега ще тормозят личния лекар по телефона и на място с обаждания абе дали си го пуснал направлението , към кого беше, кога изтича и къде да отида. Развален телефон на 6. . Единствено недоносчето НЗОК спестява пари и печели от хаоса ,защото хиляди пациенти ще си забравят за консултацията и пропуснат изследването. Ай със здраве с полуелктронизацията ,която за направления всъшност не е нужна -зашото така или иначе пациентът трябва да отиде на място -при тесния специалист или лабораторията и да носи документ за какво е пратен .А всички тези данни можеха електронно сда влязат с написания електронен амб лист и да фигурират като документи там заедно с листа . Нишо не се губи като елктеонен обмен. Но нагли политически чички сега ще се бият в гърдите за келавата полуелктронизация и прчаите на мангизи за нея ,която не носи ползи на пациента - той все пак трябва да отиде на място, няма да си свърши работата дистанционно за НИЩО. Прегледът си е преглед, нито дистанционно с ел направление ше е прегледан, нито дистанционно ще му вземат кръв ,нито дистанционно някой ще гледа резултатите , нито дистанционно ще му напише рецепта. А сега някой IT галфон да ми каже защо да не носи направление на мястото където отива. А с листче сега все пак ще ходи , ама друг формат с баркод и референтен номер. Глупости на килограм и лъжлива електронизация. Едно е да пуснеш електронен документ и да не ходиш до Общината ,друго е в здравеопаването , къдео не може дистанционно нищо да свършиш ЗАШОТО ПРЕГЛЕДЪТ СИ Е ПРЕГЛЕД, ВЗИМАНЕТО НА КРЪВ СИ Е РЕАЛНО ВЗИМАНЕ НА КРЪВ ,НЕ ВИРТУАЛНО и т.н .

Гост ът 02.06.2022 20:40:41

Колега нали като му разпечатиш екземпляра на амбулаторния лист в него е отразен НРН на АЛ и НРН на издадените направления бре !!! Какви листчета раздавате ... излагация !

ГОСТ 02.06.2022 23:09:27

Отразено е НРНъто, ама таратанци - непрекъснато звънят лаборатории и СИМП да им се диктува кода по телефона, щото са в мъгла.

Гост ът 03.06.2022 19:41:21

Щом като не е отразено значи нещо не правиш както трябва или има проблем със програмата, но това не ти дава право да изпращаш и насъскваш пациентите напразно.

Гост 02.06.2022 19:30:43

Цветя и рози значи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...