Четвъртък, 28 Януари 2021
21
ноем
 

На територията на България работят 230 здравни медиатори с делегиран бюджет към 117 общини

Случаите на морбили у нас - много по-малко, отколкото в големите европейски страни

Само 8 случая на морбили има у нас за 2018 г.

Сряда, 21 Ноември 2018 | 16:03:27


Благодарение на общите усилия на здравни медиатори, общопрактикуващи лекари и Регионални здравни инспекции за поредна година случаите от морбили в България са в пъти по-малко, отколкото в големите западноевропейски държави – едва 8.

Благодарение на общите усилия на здравни медиатори, общопрактикуващи лекари и Регионални здравни инспекции за поредна година случаите от морбили в България са в пъти по-малко, отколкото в големите западноевропейски държави – едва 8. Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват, че за периода 1 октомври 2017-30 септември 2018 г. държави като Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция и Румъния отчитат между 1000 и 3000 случая на дребна шарка, като общият им брой на територията на ЕС е над 13000. Данните бяха цитирани по време на дискусията в парламента по повод XII-та Национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“.

Освен подпомагане на личните лекари за реализация на плановите имунизации, здравните медиатори, работят и за изпълнението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве.

„За последните 18 месеца над 1800 човека успяха да платят своите здравни осигуровки, което е голямо постижение и надяваме се – началото на една сериозна кампания“, каза проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“. Той допълни, че се надява резултатите от това начинание да надхвърлят успехите по увеличаване на имунизационния обхват сред децата с ваксини от задължителния имунизационен календар.

Проф. Търнев изтъкна и огромния напредък по програмата за работа с деца, която цели повишаване на информираността за превенцията от инфекциозни заболявания и подобряване на хигиената „Чудните приключения на Сапун и Капчица“. Обхватът на програмата се разширява и през 2018 г. дейности бяха реализирани в над 35 общини на територията на България. „Желанието на различни специалисти, здравни медиатори и неправителствен сектор да адаптират и приложат тази методология, независимо от типа училище и населено място ни убеждава, че темата за по-добрата хигиена трябва да присъства по-често във всеки български дом“, допълни той.

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание, откри информационни щандове в сградата на Народното събрание. На щандовете, обединени под надслов „Здравето е щастие!“, здравните медиатори разказваха повече за своята работа и постижения в ключовите области здравно осигуряване, майчино и детско здравеопазване, хигиена и опазване на околната среда.

„Реализирането на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” е един от добрите примери, че обединените усилия на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в този сектор на системата на здравеопазването. В подкрепа на това твърдение, бих искала да подчертая, че имено в резултат на общите усилия на здравните медиатори, общопрактикуващите лекари и Регионалните здравни инспекции, за поредна година случаите от морбили в България са в пъти по-малко спрямо по-развитите държави-членки на Европейския съюз“, каза д-р Дариткова.

Привествие към участниците направи и г-жа Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването. „Сътрудничеството на регионално ниво между регионалните здравни инспекции, лечебните заведения, социалните работници, здравните медиатори и неправителствените организации се утвърди като изключително резултатна практика за установяване на ранна диагностика и превенция на заразни и незаразни болести, както и подпомагане на здравната система като цяло в областта на личното здравното осигуряване“, каза г-жа Йорданова. Тя допълни, че Министерство на здравеопазването е заложило в своята законодателна програма, чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, да включи позицията здравен медиатор, като ключова за осъществяване на основни профилактични за здравето дейности сред уязвимите групи от населението.

Като партньор на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ гостите на събитието поздрави и г-жа Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн за България. „Като научноизследователска компания нашата мисия е хората да се чувстваат по-добре, да живеят по-дълго и да постигат повече. Голяма част от тази мисия е социалната отговорност на компанията, която ни прави част от този проект. Това, което наблюдавам в България, е че Националната мрежа на здравните медиатори работи ръка за ръка не само с институциите, но и на терен в общността и резултатите са впечатляващи! Проектът е толкова добър, че излиза от границите на България и се предава в други държави. Пожелавам им дългогодишен успех!“, заяви г-жа Бонадона.

Няколко предизвикателства бяха набелязани по време на срещата, като най-основното от тях е липсата на правно основание в действащото законодателство за изготвяне на наредба за дейността на здравните медиатори. „Имаме пълната подкрепа на институциите и разчитам на всички депутати да гласуват възможно най-скоро частта в Закона за здравето, касаеща нашите отговорности. Работната група в Министерство на здравеопазването вече започна своята работа и смятам, че ще успеем да дадем предложенията си на ръководството в кратки срокове, след приемането на измененията в закона“, каза още проф. Търнев.

През 2018 г. на територията на България работят 230 здравни медиатори на делегиран бюджет към 117 общини. През 2007 г., когато професията „здравен медиатор“ е въведена в Националния класификатор на професиите в Република България, на територията на страната работят 57. Всяка година Министерство на финансите отпуска бюджет за 15 нови здравни медиатори, които да работят в различни общини.

„Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ продължава в следващите два дни с обучителен компонент, в рамките на който здравните медиатори от цялата страна получават здравна информация по различни теми, представена от водещи специалисти в областта на социално-значимите, заразните и незаразните и детските болести.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
krVM


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Касата е оставила 20 млн. лв. неразпределен резерв за 2021 г.
28.01.2021 16:26:26

Касата е оставила 20 млн. лв. неразпределен резерв за 2021 г.

20 млн. лв. е неразпределената част от резерва на НЗОК за 2021 г. Това казва председателят на Над ...

БЧК: Нека не обезсмисляме жертвата на медиците и да спазваме мерките
28.01.2021 15:44:18

БЧК: Нека не обезсмисляме жертвата на медиците и да спазваме мерките

Нека не обезсмисляме жертвата на медиците, които загинаха, изпълнявайки своя дълг към обществото. ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...