!
Неделя, 16 Юни 2024
03
февр
5
 

Специализантите няма да връщат заплати, а само таксите за обучение

Проктът за изменение на Наредба 1 решава редица проблеми, сред които с отпуските и конкурсите

Понеделник, 03 Февруари 2020 | 13:40:45 Надежда Ненова
5

Изменения в Наредбата за специализациите поправят реда, по който специализантите държавна поръчка ще възстановят субсидията, в случай, че откажат да работи три години по разпределение. Според предложената промяна, в тези случаи те няма да дължат изплат

Изменения в Наредбата за специализациите поправят реда, по който специализантите държавна поръчка ще възстановят субсидията, в случай, че откажат да работи три години по разпределение. Според предложената промяна, в тези случаи те няма да дължат изплатената субсидия за срока на обучението, а ще връщат само платените от министерството такси за теоретично обучение.

Да се премахне задължението специализантите да връщат парите за обучението си, в случай, че откажат разпределението, беше едно от исканията на младите лекари от протеста им пред МЗ през октомври месец миналата година. Според тях един от главните проблеми в Наредба 1 е поставянето на знака на равенство между стипендията, която МЗ отпуска за тяхното обучение по време на специализацията и заплатата, която те получават в лечебните заведения. Това, според младите лекари означаваше, че в случай, че по някаква причина те не завършат специализацията си или не получат специалност, ще трябва да връщат вече изработени от тях пари.

В мотивите си към измененията на Наредба 1, министерството отчита този проблем и предлага генерална промяна. „Размерът на предвиденото обезщетение е оценен като твърде висок – равнява се на трудовото възнаграждение на специализанта и дължимите осигурителни вноски върху него за целия период на специализация (за лекарите този период е между 3 и 5 години). Така регламентираната санкция се явява несъразмерно голяма спрямо предвиденото задължение, тъй като следва да се отчете, че специализантите по клинични специалности полагат труд въз основа на трудов договор (за който се дължи трудово възнаграждение) и те за целия период на специализацията си са осъществявали дейност по съответната специалност. Съответно Министерството на здравеопазването отчита, че предвидената прекомерно голяма санкция

води до отблъскване на потенциалните кандидати

от местата за специализанти по клинични специалности, финансирани от държавата и до много широк негативен отзвук именно сред младите медицински специалисти, на които им предстои специализация и на практика няма да бъде постигната желаната цел държавата да подпомага обучението на специалисти по дефицитни специалности (поради липса на кандидати), дори ще бъде постигнат обратния ефект. По тази причина в проекта на наредба е предвидено, че ако специалист, за когото са осигурявани средства по чл. 42 б на наредбата не изпълни задължението си да работи за срок от три години, той дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в размер на изплатените за него такси за теоретично обучение и такси за провеждане на модули извън базата, но няма да връща парите за трудовото си възнаграждение. Ако специалистът е отработил част от задължителния тригодишен период, обезщетението се изчислява пропорционално“, пише в мотивите към проекта за изменение и допълнение на Наредбата. Когато обучението пък е прекъснато поради болест или злополука, специализантите няма да дължат нищо.

Предложено е детайлно решение и на останалите искания на младите лекари. Според досега действаща Наредба специализантите, за които е изплащана държавна субсидия, след придобиването на специалност, могат да избират от списък с областни или общински лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, в които са длъжни да работят по придобитата специалност за срок от три години. Тъй като обаче специализантите няма как да знаят къде ще работят при завършване на обучението си, според измененията лечебното заведение, получавало средства от МЗ, първо ще предлага на завършилия специализант да работи в него за срок от три години. Едва в случай, че не бъде постигнато съгласие, специалистите, за които са осигурявани средства от Министерството на здравеопазването, ще са длъжни да работят по придобитата специалност в избрани от тях лечебни заведения, области или общини, определени от министъра на здравеопазването. До изтичане на тригодишния срок обаче специалистите

ще имат право да променят лечебното заведение,

в което работят с друго лечебно заведение, определено от министъра на здравеопазването, т.е. няма да са длъжни да работят в едно единствено лечебно заведение. В допълнение кандидатите за специализация и специализантите ще могат, ако искат, да сключват и предварителни договори с лечебни заведения, определени от министъра на здравеопазването, за работа в тях след придобиване на специалност. „По този начин ще се гарантира в по-голяма степен правото на придобилите специалност да избират и да променят своята месторабота при запазване на обществения интерес, свързан с осигуряване на медицински специалисти в райони с установен недостиг на специалисти“, пише в мотивите към проекта.

Подробно описани са и условията за провеждане на конкурси за заемане на длъжностите за специализанти, което също беше част от исканията на младите лекари. Те настояваха за унифициран конкурс, който е еднакъв на всички лечебни заведения. В проекта на Наредбата са

уточнени конкретни критерии, които работодателят да взима предвид

при провеждането на конкурса. Конкретизирано, че при провеждането на конкурса по реда на Кодекса на труда се вземат предвид: средният успех от следването и от държавните изпити; оценките по учебните дисциплини, съответстващи, включващи или най-близки до специалността, за която се кандидатства; резултата от проверка на познанията на кандидата по специалността, за която кандидатства; другите умения и компетенции, необходими за заемането на длъжността (социални, организационни, компютърни, езикови и др.). Съответно е предвидено протоколът от проведения конкурс по реда на Кодекса на труда да е един от задължителните документи, които се изпращат от базата за обучение във висшето училище при регистрирането на специализанта.

В проекта на наредба е предвидено, че специализантите на срочен трудов договор ползват

платен служебен отпуск при провеждане на обучението

си по модули, които базата за обучение не може да проведе и при провеждане на теоретичното обучение. Посоченото изискване няма да натовари финансово базата за обучение, тъй като длъжността, която специализантът заема, е в щата на лечебното заведение и съответно са предвидени финансови средства за нея, пишат от министерството.

Срокът на общественото обсъждане на проекта е 1 март 2020 г.

Пълния текст на проекта за изменение и допълнение на Наредба 1 може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QKqC

един 04.02.2020 06:27:26

Всеки завършващ медицина ,трябва да е подписал срещу дипломата си и държавното финансиране ,че дължи сумата за обучението си на МЗ , от там нататък може да специализира или напуска кой накъдето си иска ,като документите му се заверяват ,само след като си възстанови сумата за обучение ,платено изцяло от данъкоплатеца ,ако доктора е завършил платено обучение ,е свободен да ходи и работи и се развива където си поиска ,просто и ясно .

Гост 04.02.2020 11:37:45

Като им осигурите начална заплата 5000 лв нарастваща двойно и тройно с броя придобити специалности тогава може да имате претенции към младите лекари. Дотогава щом си намерят добре платена работа в Европа ще заминават и ще ги хванете за долуподписания,мръсни комуняги.

ПОЗИЦИЯ 03.02.2020 22:10:57

" ИЗТЪКАХ СИ ПЛАТНОТО, РИТВАМ ТИ КРОСНОТО" и заминавам към по-добър живот през терминал 2 ! Това нахално искат от новата наретба младите лекари-специализанти не желаещи да поемат никакви ангажименти към обществото, което напразно ще инвестира средства и надежди в тяхното обучение! До кога!

Гост 04.02.2020 07:01:24

Ха ха "Инвестирало" обществото, а? Инвестира подигравки и тормоз за работа АНГАРИЯ! Разбра ли, июроде?

?!? 03.02.2020 14:32:58

втора година се обясняват за тая наредба и все още никой не знае за какво е точно и какво се случва?!?


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...