!
Вторник, 23 Април 2024
15
ноем
8
 

Средната възраст на медсестрите у нас е 50 г., броят им двойно по-малък от нужния

Медицинските специалисти приеха меморандум за бъдещето на здравните грижи у нас

Петък, 15 Ноември 2019 | 19:09:38
8

В момента у нас се падат  429 медицински сестри на 100 000 души население, докато в другите страни от ЕС средно 750 медицински сестри се падат за 100 000  души население. Средната възраст в България им е около 50 години. Тези данни

В момента у нас се падат  429 медицински сестри на 100 000 души население, докато в другите страни от ЕС средно 750 медицински сестри се падат за 100 000  души население. Средната възраст в България им е около 50 години. Тези данни изнесе председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева по време на Третата Национална научно-практическа конференция по здравни грижи.

В своя доклад "Здравните грижи – предизвикателствата на 21 век. Мисия и отговорност на БАПЗГ" тя изтъкна необходимостта от приемане на Национална стратегия за развитие на здравните грижи до 2030 г. и припомни, че Световната здравна организация обяви 2020 г. за Година на медицинската сестра и акушерката, подчертавайки водещата роля в съвременното здравеопазване на тези специалисти.

Основният проблем е дефицитът на кадри в национален и световен мащаб. СЗО прогнозира, че след 10 г. в света няма да достигат 9 млн. медицински сестри. В България броят на медицинските сестри и акушерките е два пъти по-малък от нуждите на българското здравеопазване – в момента медицинските сестри в България са близо 22 000, а акушерките наброяват 3684.

По време на конференцията бе приет Меморандум за бъдещето на здравните грижи.

Основните искания в документа са за инвестиции в базовото образование и продължаващото обучение на специалистите по здравни грижи, инвестиции в безопасна и здравословна работна среда и справедливи условия на труд, инвестиции за трансформация от болнични към извънболнични грижи, промени в здравното законодателство по отношение остойностяване на здравните грижи в болничната и извънболничната медицинска помощ, финансиране на изследователски програми в професионално направление "Здравни грижи". В меморандума се изтъква още необходимостта от повишаване на информираността на пациентите и обществеността за здравните грижи, мотивиране и задържане на младите специалисти да работят у нас и промоция на професиите в направление "Здравни грижи" сред учениците.  

Ето и пълният текст на Меморандума:

 

 

Документът е приет от участниците в

Третата национална научно-практическа конференция

по здравни грижи с международно участие

„Здравните грижи – предизвикателствата на XXI век“,

организирана от БАПЗГ и Регионална колегия на БАПЗГ - София

(15-17 ноември 2019 г., гр. София, Парк-хотел "Москва")

 

Ние, участниците в Третата Национална научно-практическа конференция по здравни грижи с международно участие под надслов "Здравните грижи - предизвикателствата на XXI век", водени от своята гражданска и професионална отговорност за пореден път насочваме вниманието на управляващите, политиците, експертите и цялото общество към инвестициите в здравните грижи. Неглижирането на проблемите на съсловието, породени основно от намаляващия брой медицински специалисти по здравни грижи и отлагането на необходимите отговорни и бързи решения поставя под въпрос функционирането на здравната система у нас. Задълбочаващата се криза в здравеопазването изисква незабавно преосмисляне на здравно-политическите решения. Ние сме доказали, че инвестициите в здравните грижи се отплащат, тъй като това води до намаляване на смъртността и повишаване на качеството на живот. Само чрез спешни мерки за инвестиране и развитие на здравните грижи може да се осигури универсално здравно покритие на населението в Република България.

Необходими са инвестиции в образованието на  специалистите по здравни грижи – заобразование, което да отразява съвременната наука и практика, да повишава автономните функции на професиите и да осигурява високоефективни здравни грижи с цел постигане на по-качествено здравеопазване за пациентите и по-висока удовлетвореност у работещите.

Инвестициите в продължаващо обучение ще подкрепят висококомпетентни, мотивирани и знаещи здравни специалисти по пътя на професионалното им развитие. Усъвършенстването на продължаващото професионално развитие е гаранция за осигуряване на съвременни здравни грижи, обърнати към пациентите.

С инвестиции в безопасна и здравословна работна среда и справедливи условия на труд  щесе преодолее настоящият недостиг на кадрови потенциал.За целта е нужно ефективно планиране на работната сила като се отчита балансът между професионалния и личния живот, както и необходимостта от стриктно спазване на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя и тежестта на пациентите.

Необходими са инвестиции  за осигуряване на възможности за осъществяване на дейности на специалистите по здравни грижи в извънболничната помощ - грижи и обучения за хронично болни и възрастни хора, грижи за деца и бременни жени, грижи и рехабилитация след болничен престой, промоция на здравословен начин на живот сред различни възрастови групи, използване на иновации за проследяване на здравословното състояние и за предоставяне на нужната информация (електронни приспособления, платформи в интернет и др.

Необходимо е да се направят промени в здравното законодателство по отношение остойностяване на здравните грижи в болничната и извънболничната медицинска помощ.

Финансирането на изследователски програми в професионално направление "Здравни грижи" ще осигури информирани решения за изграждане на политики за грижи, базирани на научните доказателства, в един свят, в който медицината и здравните грижи се развиват с бурни темпове.

Необходими са политики, които да повишат информираността на пациентите и цялото общество за намиране на нови добри практики по здравни грижи, използвайки наличния висок потенциал от знания и умения на работещите здравни специалисти и привличане, мотивиране и задържане на младите хора в професиите и в страната ни. Необходими са конкретни стъпки с участието на БАПЗГ, университетските структури, болничните структури и медиите за промоция на професиите по здравни грижи сред младото поколение в страната.

Когато ние специалистите по здравни грижи, с подкрепата на политици, управляващи, съсловни, синдикални и пациентски организации сме активни участници в процеса на вземане на политически решения, на изграждане и реализация  на национални стратегии и програми за подобряване на здравеопазването, ще постигнем по-добро функциониране на здравната система в Република България и разширяване на възможностите за оздравяване на нацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3Q9F

МЕД.СЕСТРА 18.11.2019 11:50:59

много сте закъснели!!!намалете бройката на БАПЗГ - В УПРАВЛЕНИЕТО ! !МНОГО ИЗЛИШНИ ,БЕЗСМИСЛЕНИ "ДЛЪЖНОСТИ"

Гост 17.11.2019 09:11:33

Какъв меморандум какеи глупости, трябва блокиране на болниците до извоюване на заплати поне 2000 лева.Тоя народ не разбра ли че с празни приказки на може да събуди тия уялисе, заспали и бездушни политици.

гост 16.11.2019 20:07:27

Сетиха се,да имитират дейност....гнусна история....не ги показвайте,че дразнят колегите с тъпотиите си...

Nodrisa 16.11.2019 06:53:58

Чета написаните коментари и веднага разбирам и кой ги е писал. Това са тези, които сега се събудиха от 20 годишния си сън и смятат, че откриват топлата вода. Докато колегите им ходеха от врата на врата, пишеха писма и обясняваха на всички институции, че сестринството загива-тези спяха, а сега имат нахалство то да твърдят, че те били събудил колегите си. Тези, същите"събудените" не са опълномощени от никой да представляват съсловието. Те се държат толкова арогантно и невъзпитано, както между впрочем го правят и на работните си места. Точно тези 10 на брой от цялата страна са срам за едно цяло съсловие!

Мед.сестра 15.11.2019 22:11:41

20г. бяхте наблюдатели как в началото на реформата съкращаваха колежки, буквално ги изритваха и им показваха безпътица. Още им държи влага от това и сега наваксват като работят на 2 и 3 работни места, все едно ще оберат на целия свят парите, а всъщност осигуряват печалба на работодателя си с евтиният си труд, а ще спечелят болести от натоварване и недоспиване. А други ще работят и след пенсионирани, за да е по-готино агонията и да се чувстват незаменими. И вие БАПЗГ от наблюдател и събирач на членски внос сега се изявявате като спасители на сестринството или на гювеча на който сте национално представена асоциация, феодали от които можем да се отървем само ако умрем?

Гост 15.11.2019 20:38:16

Милке, верно ли, че здравните грижи били предизвикателство на 21 в.? Как се сетихте със Станка? И това било ваша мисия и отговорност? Не може да бъде! То от 20 години сте се претрепали от работа като първи мисионерки, а все по-зле става положението...

Колега на "госта" 16.11.2019 07:26:56

Само този пост е достатъчен и много показателен за нивото на този, който го е написал. Не разделяй те съсловието и не го правете заложник на ПП, вие нямате потенциала, знанията и културата на тези жени, към които се обръщате на малко име.

Гост 16.11.2019 19:19:48

Знанията и културата на тези жени се свеждат до заплатки от няколко хилки на месец, сума, каквато една обикновена сестра изработва за една година с денонощен къртовски отговорен труд в някое тежко отделение. Затова сестри няма, а Милка и Станка ще са вечни.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...