Сряда, 22 Януари 2020
31
март
1
 

Д-р Иван Йорданов:

Сънувах, че трябва да стана лекар и да помагам на хората

Събота, 31 Март 2018 | 11:57:58 Надежда Ненова
1

Д-р Йорданов завършва Медицинска Академия в София през 1992г., а от 1996 г. е специалист по Оториноларинголагия. Сега е началник на отделение по Ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Софиямед“. Работил е в Първа градска болница София и в
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йорданов завършва Медицинска Академия в София през 1992г., а от 1996 г. е специалист по Оториноларинголагия. Сега е началник на отделение по Ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Софиямед“. Работил е в Първа градска болница София и в Англия в James Cook University Hospital , както и в Whipps Cross University Hospital в Лондон. Специализирал е Лицева пластична хирургия и хирургия на глава и шия в Америка и Италия.

Член е на Европейската академия по Лицева и пластична хирургия, Европейското дружество по Ринология, Българско национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия;  Софийско Сдружение по Оториноларингология; Български Лекарски Съюз; Българско Ринологично Сдружение. Пред Zdrave.net д-р Йорданов разказа за безплатните консултативни прегледи, които „Софиямед“ организира във връзка със зачестяването на симптомите от алергични ринити през настоящия пролетен сезон, за избора си на специалност и за страстта си към виното.

 - Д-р Йорданов, каква е ползата от профилактичните прегледи на уши-нос-гърлените болести?

- Профилактичните прегледи са традиция в нашето отделение. Провеждаме ги през различните сезони. Тази кампания ще се проведе под мотото „затруднено носно дишане“, което смятам, че е един социално значим проблем. Хора, които не дишат през носа, не са пълноценно здрави. Затрудненото носно дишане води до много скрити заболявания. Понякога могат да дойдат на човек като „гръм от ясно небе“, а те си имат дълга предистория. Когато човек не диша пълноценно през носа, белият му дроб не се насища с кислород и се натоварват всички системи на организма. Ако човек има проблем с дишането през носа повече от 10 дни, задължително трябва да потърси компетентна лекарска помощ. Диагнозата е изключително лесна, а лечението - ефективно.

- Хората, обаче сякаш смятат хремата за безобиден проблем и предпочитат самолечението?

- Проблемът за малко се облекчава, но си остава. Това е целта на кампанията - хора, които имат дълги години затруднено носно дишане, не им е обърнато внимание и те не са си обърнали внимание, да могат да получат една компетентна лекарска помощ, на съвременно ниво и да им предложим правилно лечение. Защото лечение има.

- Какви са най-често срещаните причини за затрудненото носно дишане?

- Проблемите могат да бъдат най-различни. Най-чести са възпалителните заболявания. Носът е органът в тялото, който пръв се среща с вирусите. Ако организмът не може да се справи с вирусната инфекция, тя преминава в бактериална. След това, най-често вследствие на самолечение, се разпространява в долните дихателни пътища и оттам може да отиде във всяка точка на организма. Други заболявания, които предизвикват затруднено носно дишане, са различните видове травми - по рождение или придобити. Следващият тип причини са алергичните заболявания. Много често те се отключват вследствие на вирусните заболявания и изискват по-сериозно лечение. Затруднено дишане може да се предизвика и от различни видове злокачествени и доброкачествени заболявания, които в България за щастие са много редки - 1-2% от общата заболеваемост. Вследствие на нелекувани правилно и самолекувани възпалителни заболявания, те започват да хронифицират.

- Кога се налага оперативна намеса?

- Една от най-често срещаните причини за затрудненото носно дишане е изкривената носна преграда. Тя не може да бъде излекувана консервативно. Интересното обаче е, че 80% от хората имат изкривена носна преграда, но само 20% от тях имат сериозни проблеми с дишането. Т.е. организмът има големи компесаторни възможности това да го преодолее. Понякога, обаче те се изчерпват и тогава единственият ефикасен метод остава оперативното лечение. Много хора се стряскат като чуят операция, но това е изключително добре овладяна техника, с изключително бърз възстановителен период, с еднодневен престой в болница и след седмица пациентите са напълно здрави. Тази операция не трябва да се прави само в два случая - на активни спортисти и преди навършване на пълнолетие. При спортистите трябва да се изчака да приключат спортната си кариера, а при децата лицевите кости нарастват и може отново да се измести хрущяла.

- Как решихте, че точно медицината ще бъде ваша професия?

- Много е странен начинът. Аз учех в класическата гимназия и се подготвях по съвсем друг тип хуманитарни науки. Сънувах, че трябва да стана лекар и да помагам на хората. Тогава коренно смених концепцията и от класическата гимназия, се наложи да уча допълнително биология и химия, за да мога да се явя на повишителни и да кандидатствам. Влязох медицина и бях вече напълно уверен, че това е моя път. Следвах си моя ангел. Смятам, че на доста хора помогнах, като в самото начало се наложи да помогна на собственото си семейство. Тогава си казах - и това само да съм направил, пак ми стига.

- А какъв беше пътят да изберете Оториноларинголагия?

- При нас диагнозата се вижда с очите и това предизвика интереса ми. Човек, който е добре подготвен теоретически, веднага може да види диагнозата в носа, в гърлото, в ушите и не са необходими много инструментални методи за изследване. При един преглед можеш много бързо да се ориентираш и е нужно много малко, за да докажеш диагнозата. Освен това тази специалност предлага изключително много възможности за хирургични интервенции. Имах голям късмет, от първия ден започнах Уши-нос-гърло и така вече 26 години.

- Как се разтоварвате?

- Много лесно. Аз съм весел човек и по принцип гледам да не се натоварвам много. Работата ми е удоволствие и понякога само чисто физически може да има някаква умора. Карам ски, ветроходни яхти…

- Участвате ли в регати?

- Не, не, просто любителски. Обичам свободното гмуркане. Другото ми хоби е да правя вино. Червено. Правя бутикови вина и смятам, че с годините ставам все по-добър. Никога не продавам, само черпя.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r41c

Специалист 31.03.2018 21:27:52

Поредният идеалист!


Още новини
Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента
21.01.2020 17:30:09

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента. Това каза по ...

НЗОК настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на Спинраза
21.01.2020 17:10:34

НЗОК настоява МЗ спешно да регламентира реда за приложение на Спинраза

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Анание ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...