!
Събота, 20 Юли 2024
23
окт
12
 

Жени Начева:

С изпълнението на бюджета на НЗОК ще изплатим дълговете към чужди фондове

Касата ще превежда средствата към АСП, която ще отпуска изделията

Сряда, 23 Октомври 2019 | 15:31:27 Надежда Ненова
12

С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзора  по повод отделените едва 70 м

С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзора  по повод отделените едва 70 млн. лв. за лечение на българи в чужбина в проектобюджета на НОЗК за 2020 г. Просрочените дългове са 135 млн. лв. каза в края на септември управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, а очаквания излишък, който ще формира бюджета на НЗОК за годината е около 150 млн. лв.

Припомняме, че от БЛС и Болничните асоциация настояваха с тези пари да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015, 2016 и 2017 г. на всички лечебни заведения, на които Касата дължи средства. Според последното становище на Надзорния съвет по този въпрос обаче, надлимитната дейност ще бъде изплатена само на тези лечебни заведения, които са спечелили съдебните дела срещу НЗОК и на последна инстанция, независимо от допълнителното увеличаване на сумата с лихвите и адвокатските хонорари.

"Допълнителен източник за лечение в чужбина са трансферите от държавния бюджет, които МЗ ще продължи  да предоставя за дейностите, свързани с деца. Средства от резерва на НЗОК, който в момента е в размер на 137 млн. лв., ще могат да бъдат използвани за тези плащания. Този размер на средства е планиран на базата на нашите

разчети, договорки и намерения за плащания към Европейските фондове и държави

 Това няма да създаде никакви проблеми и напрежение както при обработката на текущи, така и постъпили вече заявления за лечение в чужбина. Средствата за деца не са отделно посочени, защото вече са част от общия размер за лечение на български граждани в чужбина. Нека да приключим изпълнението на бюджета за тази години, защото с изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове. Средствата, които преди идваха по линия на Фонда за лечение на деца, се превеждат от държавния бюджет в бюджета на МЗ в хода на изпълнението. Те са допълнителни и са извън тези 70 млн.  лв.", уточни председателя на Надзорния съвет. 

 Жени Начева коментира, че проектобюджетът на НЗОК за 2020 г. е приет от надзорниците почти единодушно. Единственото изключение е адв. Андрей Дамянов, който се е въздържал.

„Въздържа се представителят на пациентските организации, макар че проведохме доста сериозен дебат по числата. Абсолютният ръст на средствата за здравноосигурителни плащания за 2020 г. спрямо 2019 г. е близо 400 млн. лв. Наблюдава се ръст на всички елементи на здравноосигурителните плащания – на болничната помощ и лекарства над 10 %, а средно с 5 % до 8% е ръстът на средствата за първична медицинска помощ и медицински изделия. Не виждам основание за тревога от страна на представителя на пациентските организации“, каза Жени Начева.

Тя подчерта, че по отношение на медицинските изделия за хората с увреждания в проектозакона за бюджета на НЗОК е предвиден период до 30 юни, в който се запазва настоящия ред на тяхното предоставяне от Агенцията за социално подпомагане, но ще се заплащат от НЗОК. „Този срок е максимален. Ние ще се опитаме възможно най-бързо да променим механизма на финансиране още на следващия надзорен съвет. Много скоро на сайта на министерството ще качим съответните наредби, които уреждат начина, по който ще се заплащат медицинските изделия. Предвидени са средства в проектобюджета в размер на 38 млн. лева, които ще се превеждат като трансфер от държавния бюджет към НЗОК за тази цел.

Касата ще превежда средствата към АСП, която ще отпуска изделията

 В първия момент, в който заработи новия механизъм, ще оповестим това и ще започне Касата да ги предоставя.  Предстоят промени в Наредба 10 и Наредбата за медицинските изделия. Информационната система, в която ще бъде отразявано всяко решение на ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК и в която ще бъде качена спецификацията на медицинските изделия. Ще ползваме експертизата на колеги от АСП към МТСП и експертите от здравното министерство и Здравната каса“, уточни Начева.

По отношение на финансирането на медицинските дейности, председателят на Надзора заяви, че в момента Касата е в процедура по договаряне на НРД за медицински и дентални дейности за следващите три години. „Основните моменти, които са обект на договарянето са цени на пътеки, обем дейности, разпределение на средствата в рамките на получения ресурс както за болничната, така и за останалите направления на медицинската помощ. Имаме предварително съгласие с БЛС, че в текстовете на НРД ще намери място минималния размер на средствата, които ще отиват за разходи за персонал. Какъв ще бъде точния процент не бих искала да предпоставям преди да е договорено с БЛС“, каза Жени Начева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FjJ6

един 28.10.2019 06:38:04

продажниците от съсловните ни организации , пак ще продадат интересите на лекарското съсловие , увеличение с 8% е горе долу колкото увеличените заплати на персонала и базите на заплатите ни , което значи ,държавата ще прибере същите пари от нас ,които ни дава , да ни е честито , всичко това срещу увеличени изисквания ,бумащина и възможности за нови и безкрайни глоби .

NHIF 24.10.2019 19:29:08

Митак, еб*м ти откритието !

Dr_Doolittle 24.10.2019 12:26:54

С две думи ПАК няма да има никакво осезаемо увеличение на заплащането за изпълнителите на здравни дейности защото ще се плащат дълговете в чужбина,защото минималната раб заплата ще глътне още данъци , защото НЗОК няма да изплаща надлимитната дейност каквито и лихви и адвокатски такси да им струва (защото нито Киро Ментата , нито Черната вдовица ги вадят от джоба си) , инфлацията също ще изяде от тези уж увеличения, а нови бюрократични практики под формата на наредби и регулации допълнително ще утежнят работата така,че тези уж повече пари да не се усвоят от изпълнителите. Завършени педе ъъъъ комуняги,сър

Гост 24.10.2019 17:13:18

To овчарският съюз БЛС е точно вцепенен като ухапан от BlackWidow. Важно е да снасяаме членски внос за тулупите от УС ,да си купят нов обслужващ автомобил за техните задници и да си живейкат сладко ближейки ръката на политическите им господари докато подтискат вътрешното недоволство. Реакция на труп иначе по тези теми засягащи лекарите

Гост 24.10.2019 10:06:42

Когато са правени разчетите в бюджета, дали са взети предвид повишените нива на минималната работна заплата от 01.01.2020г., съответно повишаването на всички останали заплати в лечебните заведения? Дали са взети предвид повишените цени на енергията, стоките и услугите? А исканията на медицинските сестри за размера на техните заплати? А просрочените задължения на държавните и общинските болници?

чукча 24.10.2019 10:17:58

Е, стига пита пък ти. Важното е да се направят разчети за изтребители и нови фрегати. А и сега НАП си има друга работа - ще опрощава над 20 МИЛИАРДА несъбрани ДДС-та!!!

Гост 24.10.2019 09:29:22

Крайно време е МЗ да почне да работи! А всички дейности, които са им задължение да ги прехвърлят в Здравната каса!

Алхимия 23.10.2019 21:53:19

Браво на Жени Начева! С този бюджет ще направи изритването на тиквениците от властта и закриването на партийния коптор НЗОК още по-бързо!!!

Гост 23.10.2019 18:33:54

С този бюджет здравната система ще изпадне в още по-дълбока криза през 2020г.

Гост 23.10.2019 20:17:43

Защо мислиш така , ху.й тъп.Или просто си драскаш.

Гост 24.10.2019 12:19:52

Ти сигуро си някое раздразнено герберастко говедо ,нали чичка? Точно така е както го е написал колегата. Предстои ви АПОКАЛИПСИС и сриване на комунистическата ви здравна система до степен след 5-6 години да си плащате ИЗЦЯЛО КЕШ и даже цените на преглед да са по-високи от тези в Сърбия,Турция и даже Австрия. А гнуснaта правителствена НЗОК ще бъде само спомен. Амин.

Гост 28.10.2019 11:34:59

Е точно при такива търгаши като тебе няма да ходим !


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...