Неделя, 25 Август 2019
22
май
 

С кости от черепа ще възстановят носа на смазаната от дърво жена в „Св. Анна“

В цяла Северна България липсват специалисти по лицево-челюстна хирургия

Сряда, 22 Май 2019 | 16:53:25 Надежда Ненова


С иновационен метод ще бъде възстановен носа на смазаната от дърво 35-годишна жена в УМБАЛ „Св. Анна“, каза за Zdrave.net д-р Желю Димов. „За възстановяването на носа ще се вземат отделни багетки от външния слой на черепната к

С иновационен метод ще бъде възстановен носа на смазаната от дърво 35-годишна жена в УМБАЛ „Св. Анна“, каза за Zdrave.net д-р Желю Димов.

„За възстановяването на носа ще се вземат отделни багетки от външния слой на черепната кутия и с тях ще бъдат изградени носа и оформени орбитите на очите, скулите. Тъй като се използва материал от самата болна, възстановяването е по-бързо и се приема добре от самия организъм. Това е един много хубав метод на д-р Дарина Кръстинова, при която съм специализирал“, каза д-р Димов.

Д-р Кръстинова е един от водещите европейски и световни специалисти в областта на орбиталната хирургия, работи в Париж и е Кавалер на ордена на Почетния легион във Франция. Нейният метод е единствения приложим в случая с 35-годишната Мариана Трифонова, която пострада на 30 април от дърво паднало върху колата й по време на път.

„Жената е пътувала със съпруга си и детето си от Пазарджик за Костенец. Времето е било лошо, имало е силен вятър. Както пътуват огромно дърво пада върху колата. При падането на дървото най-тежкият удар поема 35-годишната Мариана. Тя е с тежка политравма на целия организъм“, разказа д-р Димов.

Таванът на колата е бил смачкан и е разкъсал корема на Мариана. Разкъсал е още и далака, един от бъбреците и черния дроб.

Цялото й лице е било унищожено,

всички кости по него са били смазани, раздробени.

Спешна помощ откарва пациентката й семейството й в Спешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. „Там колегите действително са положили много грижи. Те премахват единия бъбрек и далака, зашиват черния дроб, червата и коремната стена. Проблемът обаче е с лицевата травма, която е много тежка. Колегите от Пазарджик извикват специалист от Пловдив, но той единственото, което предлага е шиниране, което обаче е невъзможно да се направи. На нея й липсват зъбите, а цялото горно твърдо небце е на парченца. Тогава я привеждат по спешност в „Св. Анна“ на осмия ден от катастрофата“, разказа д-р Димов.

Направена е уникална операция с метални плаки, с които се възстанови костната структура на скелета. Всяко едно парченце от костите, което е останало. Д-р Димов обаче подчерта, че за да бъде ефективна помощта при такъв болен, той трябва да попадне в специализирано лечебно заведение, тъй като тези 8-9 дена забавяне затрудняват лечебния процес. „В цяла Северна България липсват специалисти по лицево-челюстна хирургия. Една от главните причини за това е изискването лицево-челюстните хирурзи да са завършили и медицина, и стоматология и отделно специализация. Това прави общо над 15 години учене, което в голяма степен отказва колегите от тази специалност“, каза той.

Д-р Димов допълни, че болната е добре в момента,

носните входове са възстановени

Тя е в съзнание, контактна, адекватна и може да комуникира.

Трябва да минат най-малко шест-седем месеца, за да може общото състояние на Мариана да се стабилизира. Най-вероятно ще има деформации в областта на лицето, защото липсват много кости, но с пластика, това може да бъде възстановено.

„За цялостното възстановяване на пациентката са нужни година и половина-две. През това време тя ще бъде социална, ще може да си гледа детето, но ще има дефекти, които по-късно ще се възстановят“, каза д-р Димов.

„Имали сме такива случаи доста. Тази година това е четвърти. Преди време имахме един колега, стоматолог от Бургас, който с джет се блъска в кораб и целия му лицев скелет беше смазан. Сега той е напълно възстановен“, каза още специалистът по Лицево-челюстна и Орална хирургия.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@K2s


Още новини
Физикалната медицина е изключително богата и всеобхватна специалност
25.08.2019 10:17:30 Маргарита Иванова

Физикалната медицина е изключително богата и всеобхватна специалност

Полковник доц. д-р Любина Веселинова, д.м., е началник на Първа клиника по физикална и рехаби ...

Обсъждат лекарство на основата на канабис да се дава на деца с епилепсия
24.08.2019 10:03:29

Обсъждат лекарство на основата на канабис да се дава на деца с епилепсия

Здравни наблюдатели от правителствения комитет по здравеопазване и социални грижи в Англия се про ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...