Неделя, 26 Януари 2020
18
апр
2
 

С проблемите на здравеопазването започна сесията на депутатите

Сряда, 18 Април 2018 | 11:23:54 Полина Тодорова
2

Здравеопазването бе една от темите, които белязаха изказванията на политическите лидери при откриването на парламентарната сесия след великденската ваканция на депутатите. Сесията започна с декларация на ГЕРБ, прочетена от председателя на група

Здравеопазването бе една от темите, които белязаха изказванията на политическите лидери при откриването на парламентарната сесия след великденската ваканция на депутатите.

Сесията започна с декларация на ГЕРБ, прочетена от председателя на групата на партията в Народното събрание Цветан Цветанов, съобщават информационните агенции. Той изтъкна, че в здравеопазването приоритет остава грижата за здравната сигурност на българите и припомни, че се работи по проект за модернизацията на Спешната помощ. „Поддържа се и тенденция за устойчив икономически растеж, като за 2019 г. се очаква 4% икономически растеж“, заяви още Цветанов. Като успех той отчете и повишаването на заплатите на учителите, санирането на блоковете и инвестициите в здравеопазването.

Силни критики към състоянието на здравния сектор изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя припомни, че Националната здравна карта предвижда намаляване на леглата в болниците с почти 6000. Нинова подчерта, че това изисква нов модел на здравеопазване и нова система, а не „хората да умират на парче“.

По думите й сферата на лекарствата е една от тези, които не са "на светло". „Ние направихме сериозен анализ, кои са тези сфери, кои са онези големи, които стоят в тъмното и дърпат конците и ежедневно изсмукват сили на българите. Сферите са следните - производство и търговия с лекарства, производство и търговия с пшеница и хляб“, коментира Нинова, като посочи, че това засяга всяко семейство.

Доволни от изминалия пленарен сезон са патриотите. Според Искрен Веселинов европредседателството на България вървяло блестящо. От думите му стана ясно, че ОП не се отказват и от реформата в ТЕЛК.

Визията за управление трябва да включва и цел на реформите – този подход изисква нов тип управление и формула, заяви от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него една година от началото на 44- тото НС и по средата на европредседателството българските граждани очакват справяне с бедността, реформи в образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
runS

чернописец храбър 19.04.2018 09:23:20

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и най-често пишещите в Здраве нет не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Гост 18.04.2018 11:34:15

Незнам какви реформи в здравеопазването очакват гражданите, но знам какво ги очаква тях-гражданите в здравеопазването.


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...