!
Понеделник, 15 Юли 2024
11
март
1
 

С 30 млн. лв. ще финансират държавните болници за възобновяеми енергийни източници

Чрез ОП са подпомогнати 107 лечебни заведения и 2 лаборатории по време на COVID-пандемия

Петък, 11 Март 2022 | 09:22:35
1

Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници, за да подобрят енергийната си ефективност и намалят сметките си за електроенергия, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници, за да подобрят енергийната си ефективност и намалят сметките си за електроенергия, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За целта ще бъдат осигурени близо 30 млн. лв. от Министерствот

Пилотният проект се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по инструмента за възстановяване от кризата с COVID-19 REACT-EU. Общият бюджет по този инструмент е над 129 млн. лв., обяви зам.-министърът и ръководител на Управляващия орган на програмата Деляна Иванова на годишната среща за преглед на нейното изпълнение.

Зам.-министър Иванова отбеляза, че в момента процедурата за подпомагане на държавните болници е в етап на одобрение и се очаква да стартира до края на май. Бенефициент ще бъде Министерство на здравеопазването в партньорство с държавни лечебни заведения.

Пилотното изграждане на системи за производство на електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници ще помогне на болниците да не са изцяло зависими от покупката на електрическа енергия, на природен газ или дизелово гориво за отопление. Мярката ще подпомогне значително болниците, разположени в стар сграден фонд, който е енергийно неефективен и консумацията на енергия е изключително висока. От МРРБ твърдят, че по този начин ще се облекчи финансовото им състояние и ще се намали замърсяването на околната среда. С енергията от собствени ВЕИ ще може да се захранват отделни болнични системи, което ще доведе до значителни спестявания и ще намали въглеродния отпечатък, стана ясно при представянето на проекта.

„Основната ни цел е да укрепим капацитета и устойчивостта на здравната система“, коментира зам.-министърът.

Деляна Иванова информира, че в процес на одобрение са още два проекта, насочени към здравната система с финансиране от 100 млн. лв. от ОПРР по линия на REACT-EU.

Първият е „Подкрепа на структури за извънболнична помощ и центрове по трансфузионна хематология за управление на кризи“. Той предвижда доставка на ново медицинско оборудване за структурите за извънболнична и центровете по трансфузионна хематология. Към него ще има модул за телемедицина, който ще позволява оказване на медицинска консултация в отдалечени населени места.

Вторият е „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реагиране при кризи“ и включва строително-монтажни работи за създаване на изолирани зони за лечение и наблюдение на пациенти и осигуряване на необходимото медицинско и немедицинско оборудване, дихателна медицинска апаратура, легла за интензивно лечение, мобилни рентгенови апарати и др. Очаква се и двата проекта да бъдат одобрени до края на април.

По време на годишното събрание бяха отчетени резултатите от предприетите мерки от страна на МРРБ и ОПРР за подпомагане на здравната система от началото на пандемията преди 2 години. Зам.-министър Иванова отбеляза, че още в началото на епидемията са осигурени над 40 млн. лв. С тях са доставени 453 респиратора и 10 000 медицински пулсови оксиметъра, болнично оборудване, апарати за белодробна вентилация, специализирано оборудване за инфекциозни отделения. Доставени са лабораторни апарати за PCR изследвания, лабораторно оборудване, диагностика за първична и потвърждаваща диагностика, лични предпазни средства, дезинфектанти.

Чрез приоритетната ос „Подкрепа на здравната система за управление на кризи” е извършена реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за изграждане на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19. Модернизирани са държавни и общински лечебни заведения, центрове по трансфузионна хематология и др. Подпомогнати са 107 лечебни заведения и 2 лаборатории.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7zbf

руSSки фашисти 12.03.2022 22:40:37

Седем души, включително дете, загинаха, след като руски сили стреляха по евакуационен конвой, опитващ се да извози цивилни граждани от украинското село Перемоха, съобщи Държавната служба за специални съобщения и защита на информацията на Украйна, цитирана от NBC, а по-късно и от АФП. Според съобщението на Агенцията конвоят от жени и деца е пътувал към село Гостролучча по договорен хуманитарен коридор и специален "зелен" маршрут, когато руските сили са започнали да стрелят по тях. "Резултатът от този брутален акт - седем загинали. Едно от тях е дете. Точният брой на ранените към момента не е известен", пише Службата. „След разстрела руснаците са принудили останалите жени и деца от колоната да се върнат в с. Перемоха и да не напускат селото"


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...