!
Сряда, 06 Декември 2023
25
окт
14
 

Д-р Даниела Дартикова:

Трябва да намерим консенсус как да бъдат овъзмездени чрез заплати всички медицински специалисти

За първи път се търси резултатът от лечението, а не само харченето на определени средства, каза председателят на парламентарната здравна комисия

Четвъртък, 25 Октомври 2018 | 10:25:25
14

„Резултатът от вота на недоверие беше предизвестен наистина и заявката на колегите от опозицията беше, че искат дебат. Само че, част от аргументите, които изложихте сега не бяха аргументи на опозицията, те са аргументи на много хора ангажирани с

„Резултатът от вота на недоверие беше предизвестен наистина и заявката на колегите от опозицията беше, че искат дебат. Само че, част от аргументите, които изложихте сега не бяха аргументи на опозицията, те са аргументи на много хора ангажирани с търсене на по-голяма ефективност в сектор здравеопазване.“ Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пред БНТ вчера.

Тя обаче подчерта, че е съгласна с аргумента, че нямаме реално остойностяване на труда на специалистите лекари, медицински сестри, акушери и всички останали, които работят в системата. „Имаме значителни дисбаланси и те са резултат от заплащането на цената на труда чрез клинични пътеки, говоря за лечебните заведения за болнична помощ. Смятам наистина, че трябва да се намери един консенсус обществен, приемлив за всички за това как трябва да бъдат овъзмездени чрез заплати всички тези специалисти, защото ние рискуваме най-много да пострада нашата система от кадровия дефицит. С това съм съгласна, на това трябва да се търси решение“, поясни д-р Дариткова.

Тя допълни, че за тази година цените на най-ниските пътеки, основно в педиатрията, са били увеличени около 10 процента. „Всеки един директор на лечебно заведение има много ясно остойностяване на отделния пациент и клиничната пътека, която има. Тук вече наистина трябва да говорим за търсене на други решения за заплащането на дейността на лечебните заведения за болнична помощ, защото дисбалансите се получават именно от там. Имаме пътеки, които са предпочитани, по-доходоносни, от тях евентуално се образуват по-добрите показатели за работещите по тези пътеки. От там и младите специалисти гледат да специализират тези специалности, които знаят предварително, че ще бъдат с по-добър финансов резултат и имаме дефицит на педиатри, на патоанатоми, на анестезиолози, хора, които по един или друг начин останаха малко необлагодетелствани от ситуацията в съвременната българска медицина“, каза д-р Дариткова.

По думите й допълнителните 490 млн. лв., които са планирани в бюджета за здравеопазване за следваща година са абсолютно необходими, тъй като от една страна демографската ситуация в България предполага възрастно население с повече потребности от здравни услуги, а от друга - развитието на медицината предполага нови и нови техники и медикаменти, до които българските здравноосигурени граждани трябва да имат достъп.

За да се види ясната картина и да има по-голяма прозрачност и ефективност трябва да се изгради Националната здравноинформационна система, смята д-р Дариткова. Според нея с предприетите законодателни промени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на касата за следващата година е регламентирана точно тази възможност.

Моделите, предложени от министър Ананиев, са обект на дискусия и на прецизиране, каза още тя. Д-р Дариткова беше категорична, че 48% доплащане от пациентите се приема за недостатъчно добра здравна сигурност, защото в другите системи плащанията от джоба на пациента са около 20%. „Солидарният модел дава възможност ние да имаме достъп до универсален пакет и да осигуряваме този пакет за здравноосигурените български граждани. Само че, не всичко в него може да бъде платено с 8-процентна здравна осигуровка. И сега се налага доплащане за медикаменти, за медицински изделия, даже потребителската такса е вариант на съфинансиране на системата. Търсят се варианти за такова регулиране на тези финансови потоци, че пациентът наистина да знае, че плащайки здравна осигуровка той може да получи с ясни параметри медицинска помощ и това да не застрашава социалното състояние на него и на семейството му“, каза д-р Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че за първи път имаме ясно посочени варианти на модели за усъвършенстваме здравното осигуряване – пълна демонополизация или надграждащ модел. „Имаме разчети, по-лесно е да се дебатира сега върху тези модели, отколкото да говорим по някакви имагинерни общи понятия“, каза д-р Дариткова.

Председателят на парламентарната здравна комисия коментира и измененията в проектозакона за бюджета на НЗОК, според които Фонда за лечение на деца се прехвърля от МЗ в НЗОК. „Даването на възможност тези всички дейности да бъдат в структурата на националната каса, която разполага с необходимия административен капацитет ще ускори процедурите. Няма да има забавяне и прехвърляне на тези документи между институциите, касата ще може да даде медицинската експертиза с консултантите, с които тя разполага. Надявам се да се изпълни заявлението на управителя на НЗОК, че вече касата ще търси варианти за предложения, а не самите пациенти да търсят такива варианти за лечение оферти, както е досега и което изключително много затруднява пациентите“, каза д-р Дариткова.

Тя допълни и че не вижда проблем, ако Общественият съвет към Фонда бъде закрит, тъй като НЗОК работи с надзорен съвет, който има изцяло обществен характер. „Контролът на дейността на Касата се упражнява от народното събрание по механизмите на парламентарния контрол и по механизмите на това, че всяка година касата отчита дейността си в големи писмени документи пред народното събрани. Смятам, че това са достатъчно гаранции, че ще имаме една още по-голяма даже обществена прозрачност и ще имаме по-голям контрол върху дейността на фонда“, категорична беше д-р Дариткова.

Колкото до термина „най-разходоефективно лекарство”, който е записан в законопроекта, д-р Даниела Дариткова заяви, че това в никакъв случай не означава най-евтината терапия. „В предложенията се прави анонс към това да се търси съотношението между инвестиции в даден вид лечение и ефекта от лечението. За първи път се търси резултатът от лечението, а не само харченето на определени средства“, каза тя.

Д-р Дариткова обясни, че фармакотерапевтичните ръководства, които ще се приемат, ще сочат вариантите, които терапии за дадено заболяване трябва да бъдат в определена последователност изписвани. „Ако наистина за даден човек е показано, че лечението на по-ниско ниво на терапия не е ефективно веднага ще преминем към следващо ниво, но не бива да се прескачат етапи на лечение, защото това не е в интерес на пациентите. Всичко от тук отново ще бъде с насока за по-доброто състояние и лечение на пациента и за насока за ефективно харчене на средствата, това е целта“, поясни още тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AcxY

д-р Менгеле 25.10.2018 23:40:24

Вижте погледа, израза, очите и- това е прозореца към душата....снимката е красноречива, всеки е достатъчно умен да направи сам изводите си.

Гост 26.10.2018 00:20:40

Физиогномиката и френологията са псевдонауки и интерес за привържениците на езотериката:) По-скоро причислявам тази към субект за изследване на антропологичната криминология. Но и това е повлияно от грешни схващания за еволюционната теория на Дарвин или социалния дарвинизъм, т.е. ирелевантно на науката и обективността. Във всеки случай тази е класически представителен субект на модерното криминално профилиране. Независимо в какви елементарни заблуди се опитва да въведе обществото. И е редно да намери своето място за изучаване на социалната психология и съдебната психология .

стар лекар 25.10.2018 18:32:11

Какво значи овъзмезден, уважаема? Ние си ги заработваме и когато заплащането от НЗОК не стига, следва доплащане, което вашият електорат заплаща на нас. Ако искате по-малко да доплаща, променете си политиките. Вие не сте работодатели на лекарите, освен на тези, които работят в РЗИ и службите под МЗ.

Dr_Doolittle 25.10.2018 18:27:55

Герберастите имат в тиквите си думата овъзмездявам,но това е изречен фройдистки лапсус за възмездие и няма паричен израз, колеги ,а си мечтаят за възмездие с наказания и административен произвол , който да потисне всякакви искания за реални европейски реформи За това се създава нещо като мега ЧК наречено Медицински надзор .Това ще е възмездието за тези които искат достойно заплащане.

Гост 25.10.2018 12:52:16

Бездарен, тесногръд и посредствен политик от ГЕРБ - това е тя.

въпросче: 25.10.2018 12:49:10

Д-р Дариткова, според Вас какъв е приемливият за всички вариант, според който "трябва да бъдат овъзмездени чрез заплати всички тези специалисти"?

Компетентен 25.10.2018 12:09:03

Как може човек да е толкоз тъп ? Болниците сами ще възнаграждават лекари и медицински сестри, когато касата започне да плаща реалните цени на дейността. 10 % от КП са надценени, 20% са на изолинията, и 70% трябва да се увеличат двойно,тройно или повече . Кретени

БЛС-Въоръжено Крило 25.10.2018 14:58:07

Няма надценени клинични пътеки в НРБ днес. Съпоставете ги със средните заплащания на диагноза в болниците в ЕС. Всички тук са подценени съществено , защото не са остойностени , а са нагодени към бюджета. Имате средно 17 хиляди херниотомии на година (данни на НЗОК за псоследните 15 г ), ми да разделим тази бройка на това което имаме като бюджет - ей така се формира цената на лечението при другаря Семашко. И не работя в болничната сфера.

мед сестра 25.10.2018 12:06:56

Да ,увеличиха с 10 % цената на кл.пътеки но оставиха без промяна лимитите . И какво се получи сега -същият брой болни с по-високи цени -повече над лимитна дейност ,която не се заплаща от години .Тежко им горко на Общинските болници .За заплати не стигат а да не говорим за подобряване на условията за лечение и работа !

БЛС-Въоръжено Крило 25.10.2018 11:04:18

овъзмездени чрез заплати леле ,леле -нов чутовен връх в изказа на Дърдориткова. Само по начина на говорене се вижда колко са лицемерни и фалшиви гернберокомунистите

засегнат 25.10.2018 11:04:09

Защо никой не говори за ПЪРВИЧНА ПРОФИЛАКТИКА

БЛС-Въоръжено Крило 25.10.2018 14:51:26

Защото никой не глобява Ганьо, че не е ходил на профилактичен преглед ,както КАТ глобява за неявяване на ГДП. И защото НЗОК е осигурител управляван от простаци , които не се интересуват от профилактика и дългосрочните икономии за фонда при провеждане на профилактика. Такъв интерес имат всички частни здравни фондове по света, не и държавния кияк. НЗОК нямат и заложени средства във всичките досега бюджети за 18 години за профилактика на 100% от населението. Дори се надяват личните лекари да не правят никаква профилактика (щото се харчат пари) , ангажирайки ги с несвойствени неща, претрупана работа с 25-35 прегледа дневно на форсаж ,неограничен достъп за хреми и банални настинки за които не би трябвало да ходят на лекар , половината пациенти са навалица реално с немедицински проблеми (отпечатване на рецепти и всякакви бележки и справки) отнемащи времето за профилактика. Затуй.

Пациентка 25.10.2018 10:59:33

Няма по-голям лъжец от Дариткова! Всеобщо мнение.

чукча 25.10.2018 10:48:31

Престанете да навирате това доплащане - нито е измерено реално, нито обосновано правилно, защото още 3млрд. лева отиват за лекарства. (от офиц. статистика - близо 4,5 хил. аптеки с по средно 1млн.лв. оборот)А те у нас са едни от най-скъпите.... и най-неефективни. В съседните страни цените им са от 3 до 10 пъти по-ниски. И който ги е ползвал, ще потвърди за ефекта им - нищо общо с лекарствата за нашия пазар.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Хинков: Стоя зад решението си за „Пирогов“
06.12.2023 13:16:00 Надежда Ненова

Проф. Хинков: Стоя зад решението си за „Пирогов“

Всичко, което съм предприел, е спрямо установените закони в страната, спрямо моите правомощия кат ...

Великотърновската болница възстановява хеликоптерната си площадка
06.12.2023 12:25:30

Великотърновската болница възстановява хеликоптерната си площадка

Във Великотърновската болница ще бъде възстановена хеликоптерната площадка в началото на следваща ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...