Събота, 06 Юни 2020
15
май
6
 

Удължават срока за специализация на ОПЛ и в закон

Сряда, 15 Май 2019 | 14:26:50
6

Лекарите, които до 3 юни не са придобили специалност „Обща медицина“, но са започнали обучение за придобиване на тази специалност, могат да продължат да осъществяват дейност като индивидуална или групова практика за срок от 4 години, след в

Лекарите, които до 3 юни не са придобили специалност „Обща медицина“, но са започнали обучение за придобиване на тази специалност, могат да продължат да осъществяват дейност като индивидуална или групова практика за срок от 4 години, след влизане в сила на този  закон. След изтичане на четиригодишния срок, регистрацията в РЗИ на тези, които още не са придобили специалност, се заличава.

Това гласят предложените от ГЕРБ поправки в Закона за лечебните заведения, внесени днес в парламента. Според законопроекна измененията трябва да влязат в сила на 4 юни 2019 г.

Лекарите, които не са започнали обучение до 3 юни 2019 г. могат да продължат да практикуват за срок от четири години, при условие, че започнат обучение до 1 година от влизането на закона в сила. След изтичане на едногодишния срок, регистрацията в РЗИ на тези, които още не са започнали обучение, се заличава, пише още в законопроекта.

Според предложенията тези разпоредби няма да се отнасят за лекарите, които имат призната специалност по вътрешни болести, по детски болести или по спешна медицина. Те могат да осъществяват дейност като индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ, без да придобиват специалност по обща медицина.

Припомняме, че срокът за придобиване на специалност „Обща медицина“ е уреден и в Наредбата за специализациите, който все още е в процедура на обществено обсъждане.

От Българския лекарски съюз заявиха в своя позиция, че са против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност Обща медицина от общопрактикуващите лекари,  упражняващи тази специалност без да я притежават. Позицията дойде в отговор на решението на Министерството на здравеопазването да предприеме законодателна инициатива за удължаване с четири години на срока за придобиване на специалност Обща медицина от общопрактикуващите лекари.

„След като са зачислени за обучение, всички общопрактикуващи лекари, могат да открият практика по друг член от закона, докато тече тяхната специализация. Достатъчно е да покажат какви колоквиуми и модули им остават.  Има лекари обаче, които работят в отдалечени и труднодостъпни райони и за тях е трудно да оставят пациентите си и да специализират. Ако бъде заличена практиката му дори за малко, ще бъде проблем за хората. В интерес на тези пациенти, срокът за пререгисрация е удължен“, коментира по този повод зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sCqv

999 15.05.2019 17:17:23

Поредната идиотщина. Пациентите нямат полза от такива "лекари" без специалност, няма да загубят нищо и от липсата им. Точно в отдалечените райони са нужни хора със стабилни и разнообразни умения. Създаването и задържането им обаче, не може да се случи при сегашните цени. За това е по-лесно да лъжем хората, че старци без специалност и със съмнителни спомени от студентските години, могат да решават здравни проблеми. Безобразие е да се харчат пари на държавата за обучение на хора, отдавна прехвърлили пенсионната възраст. Те просто трябва да отстъпят на младите.

Гост 15.05.2019 19:12:13

Глупако със средно образование, не може да претендираш ти галфона да даваш оценка на лекари , които имат диплома за висше медицинско образование даващо им право да практикуват лекарската професия от тук до САЩ и от Лапландия до Таити. Специалността е лично желание на лекаря да специализира в определена област от медицината , а не задължение никъде по света. Осен това взетата специалност по ендокринология например не ти вдава внезапно просветление върху цялата медицина ,а само върху отделна област. Нито ще си хирург с взета кардиология, нито ще си дерматолог с взета гинекология, нито офталмолог с взета ортопедия , разбра ли бе профан. Оставям настрана дали червени потници могат да имат привилегии да имат лекар специалист срещу себе си за такса левче два и нагло поведение на профани чели д-р Гугъл. И пет пари не даваме дали имате полза от неспециалисти. Вие и при професори не плащате реалната цена на своето здравно обслужване за да имате претенции. А и последния лекар без специалност от Малко Търново (да ме извиняват там) е в стотици пъти с по-висока интелигентност от теб простия човек с претенции ,които не може да имаш защото си една нула с претенции и без неговото образование .Затова GFY

999 16.05.2019 08:00:05

Разбирам, че нямаш специалност и те мързи, но не разбирам защо хабиш енергия по форуми, вместо да учиш. Прав си, че специалността е лично желание, но липсата й ограничава възможностите за избор на работа. Като не искаш да специализираш, ще работиш като нает. Простичко е, даже за теб.

Гордея се 15.05.2019 16:37:59

Че, вече на 84 г., и аз най-сетне съм СПЕЦИАЛИСТ ДжиПи. Хвала на мен и на комисията. Много съм горд, че няма да срамя колегията и здравната с-ма. Пожелавам и на останалите старци да дерзаят -друго е, все пак, СПЕЦИАЛИСТ!

Бесен 15.05.2019 15:28:54

Бе няма ли кой да заведе едно дело в АС за поредното малоумие на МЗ ?

СУДЖУЦИТЕ 15.05.2019 16:28:20

Няма лекари, мой човек! Никой не ще да работи тази неблагодарна и изконсумираща човека и семейството му професия! За България говоря, иначе по целия Свят, да си лекар е престижно и много добре платено! Така че свиквайте - лекари с бастуни и на инвалидни колички ако трябва ще ви лекуват... ДА ЖИВЕЕ РАБОТНИЧЕСКАТА "АРИСТОКРАЦИЯ" , отгледана от СИКаджийските мутри!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа
05.06.2020 17:36:00 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Трансплантираният пациент е 3 и половина пъти по-евтин за държавата от този на диализа

Парламентът вчера прие окончателно измененията в Закона за донорството и трансплатациите, с к ...

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година
05.06.2020 17:07:20 Невена Попова

Министър Ананиев: Цените на лекарствата за трансплантирани у нас не са променяни от 2011 година

Цените на лекарствените продукти за трансплантирани пациенти у нас не са променяни от 2011 г., То ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...