!
Четвъртък, 09 Май 2024
27
февр
1
 

Удължават с месец срока за забрана на износа на инсулини (Обновена)

Проф. Гетов: Инсулини в страната са осигурени за 3 месеца напред

Вторник, 27 Февруари 2024 | 15:10:39 Невена Попова
1

Срокът на заповедта на здравния министър за забрана на износа на инсулини се удължава с един месец и ще бъде в сила до 31 март. Това бе съобщено на пресконференция на МЗ днес. По думите на министър Христо Хинков удължаванията с по един месец са едно гъ

Срокът на заповедта на здравния министър за забрана на износа на инсулини се удължава с един месец и ще бъде в сила до 31 март. Това бе съобщено на пресконференция на МЗ днес. По думите на министър Христо Хинков удължаванията с по един месец са едно гъвкаво решение, което категорично работи и е в полза на пациентите. Той отбеляза, че една по-дълга забрана, от порядъка на 6 месеца, може да бъде атакувана по съдебен ред, тъй като подобен дълъг период би могъл да се възприема като бариера пред свободното движение на стоки в рамките на ЕС.

Проф. Хинков посочи, че драмата с недостига на лекарства се е оказала твърде преувеличена, а сигналите за липса на инсулини, постъпващи в МЗ, чувствително намаляват от месец октомври насам, когато е била издадена първата заповед за забрана на износа.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов увери, че основания за притеснения, свързани с липса или недостиг на инсулини, в момента няма. Той уточни, че броят на сигналите, постъпили в Здравното министерство за липса на инсулинови препарати, е намалял значително, като през октомври те са били 12, а от началото на февруари са само два.

„Независимо от това, през февруари са извършени 357 проверки на аптеки в 28-те области на страната, като минимум 10% от тях са такива, които работят с НЗОК. Проверките са за това има ли наличности или не, кои инсулини липсват и т.н. Резултатите към 23 февруари показват, че има 3 проблемни инсулинови лекарствени продукта в 2/3 от всички области, т.е. голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има в достатъчна наличност за гражданите. За 5 инсулинови продукти също се наблюдава забавяне и нерегулярни доставки в останалите 1/3 от областите“, каза зам.-министърът.

Проф. Гетов подчерта, че като най-проблемни се очертават три вида инсулини - Fiasp, Tresiba и Xultophy. По думите му от Tresiba в склад на производителя има 20 892 опаковки, които стигат за срок от около три месеца при средно месечно потребление от 7648 опаковки. В търговците на едро в страната има 383 опаковки, т.е. не може да се говори за липса. От другия продукт Fiasp в склад на производител има 7720 опаковки при средно месечно потребление от 64 опаковки. А в търговците на едро на склад има 172 опаковки.

Зам.-министърът бе категоричен, че инсулини в страната са осигурени за 3 месеца напред.

Той определи като спекулация твърденията, че производители задържат в складовете си лекарства и подчерта, че става въпрос за буферни количества, които гарантират, че потребностите на страната ще бъдат покрити в следващите 3 месеца. Също така според него не е проблем всеки търговец на едро, който има желание, да си закупи от тях.

Проф. Гетов подчерта, че проблемът с липсата на инсулини и други лекарства в аптеките съществува поради недобрата работа на търговците на едро, която се изразява в това, че те не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях.

НЗОК също не регистрира затруднения или някакви девиации в потреблението на инсулини, каза Владимир Афенлиев, директор на Дирекция „Лекарствена политика“ в Касата.

Броят опаковки е относително стабилен, друг фактор за улеснение на пациентите на инсулин е въведеният облекчен ред за преминаване от един инсулин на друг.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов увери, че проверки на търговците на едро се правят всеки месец и според правилата за добра дистрибуторска практика един търговец на едро в срок до 24 часа трябва да достави на аптеката лекарствата, за които има подадена заявка.

„В закона обаче няма разписани санкции, ако това не се случи“, допълни той и подчерта, че в случая става въпрос за частни взаимоотношения между търговци, каквито са производителите, търговците на едро и аптеките.

От екипа на Здравното министерство призоваха гражданите да подават конкретни сигнали в МЗ с точно указани данни за липсващото лекарство – вид, количество, аптека, точен ден на отказа и т.н. Проф. Гетов увери, че той и колегите му са отворени за конструктивни разговори с всички участници във веригата на лекарствоснабдяването и призова за диалог.  

Ще бъде сформирана и междуведомствена работна група от представители на МЗ, ИАЛ НЗОК, ДАНС, която ще анализира проблемите в лекарствоснабдяването и ще отправя препоръки за мерки по преодоляването им, стана ясно още по време на пресконференцията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*gFH

Лекар 27.02.2024 15:16:26

Тоьи е страшен мишок! Няма нищо вярно в ъова, което говори! Пълен хаос е не само с инсулините, с много лекарства също. А е- рецептите са пълна скръб!


Всичко за коронавируса
Още новини
132 болници и 47 ДКЦ са обновили апаратурата си по COVID проект за 130 млн. лв.
09.05.2024 14:54:02

132 болници и 47 ДКЦ са обновили апаратурата си по COVID проект за 130 млн. лв.

132 болници, от които 47 държавни и 85 общински и 47 диагностично-консултативни и медицински цент ...

Над 80% от прегледаните за разширени вени са диагностицирани с ранен стадий на ХВБ
09.05.2024 14:13:49

Над 80% от прегледаните за разширени вени са диагностицирани с ранен стадий на ХВБ

За шеста поредна година стартира кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, която ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...