Понеделник, 27 Май 2024
16
апр
3
 

Удължават с месец „живота“ на хартиените рецепти

Петък, 16 Април 2021 | 16:34:03 Полина Тодорова
3

Удължаване с месец на срока, в който могат да се издават рецепти на хартиен носител, се предлага в проект за промени на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че п

Удължаване с месец на срока, в който могат да се издават рецепти на хартиен носител, се предлага в проект за промени на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че първите електронни рецепти, част от процеса по въвеждане на електронно здравеопазване у нас, са вече факт, а срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата бе 1 май. Преди ден обаче председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви за Zdrave.net, че аптеките ще имат нужда от поне месец преходен период, свързан с издаването на електронната рецепта.

От МЗ обаче предлагат срокът да се удължи до 30 юни 2021 г.

В мотивите си от ресорното ведомство посочват, че целта е да се даде възможност на лекарите, които към момента не са надградили медицинския си софтуер, поради тяхната висока ангажираност с настъпилата извънредна епидемична обстановка, породена от COVID-19, да се приспособят напълно към новия ред.

Най-големи трудности изпитват лекарите и лекарите по дентална медицина, които изпълняват медицинска помощ в малките населени места и труднодостъпните и отдалечени райони на страната и съответно удължаването на срока ще се отрази на техните пациенти, чието навременно лечение следва да бъде гарантирано, отбелязват още от МЗ.

Друг мотив за удължаване на срока е да не се създаде риск при изтичане на преходния период лекарите да не могат да предписват на своите пациенти медикаменти, необходими им за провеждане на лечение.

Наредбата  ще е с по-кратък срок на обществено обсъждане – 14 дни. „Необходимостта от определяне на по-кратък срок за обществено обсъждане е продиктувана от осигуряване на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с предписаните им лекарствени продукти, с оглед настоящата ситуация на извънредна епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, както и предвид изтичането на настоящия преходен период, до който ще могат да бъдат издавани и изпълнявани медицински предписания на хартиен носител“, посочват от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s6%2

Гост 16.04.2021 17:26:04

Има една голяма група медикаменти макар и като хранителни добавки, които не могат да се изписват понастоящем с недоклатената им наредба. Ако искам да изпиша на пациента например цинк или селен ,къде ще му го напиша - на бял лист ли като в Либия както се пишат рецептите -на вестник . Тъпаци недоклатени .Нищо европейско не възприеха и няма и да възприемат. Къде е електронната карта на пациента, а ? Ако можеше без нея то Германия и Естония нямаше да имат електронни смарт карти.

Гост 16.04.2021 17:06:15

Още едно доказателство за "доброто управление" на гробаджиите! Некадърност, послушковци и хомосексуалисти, които не са декларирлаи дори сексуалната си ориентация, както е в нормална Европа!

Гост 16.04.2021 17:03:09

Българска простотия: председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов иска удължаването, като изтъква лекарите като причина. На лекарите софтуера отдавна е готов. А за бялата електронна рецепта, която е натоварващия момент и всъщност спорен - нито дума.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...