Четвъртък, 11 Август 2022
16
апр
3
 

Удължават с месец „живота“ на хартиените рецепти

Петък, 16 Април 2021 | 16:34:03 Полина Тодорова
3

Удължаване с месец на срока, в който могат да се издават рецепти на хартиен носител, се предлага в проект за промени на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че п

Удължаване с месец на срока, в който могат да се издават рецепти на хартиен носител, се предлага в проект за промени на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Припомняме, в средата на декември стана ясно, че първите електронни рецепти, част от процеса по въвеждане на електронно здравеопазване у нас, са вече факт, а срокът за привеждане на софтуерите в аптечната мрежа в съответствие със системата бе 1 май. Преди ден обаче председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви за Zdrave.net, че аптеките ще имат нужда от поне месец преходен период, свързан с издаването на електронната рецепта.

От МЗ обаче предлагат срокът да се удължи до 30 юни 2021 г.

В мотивите си от ресорното ведомство посочват, че целта е да се даде възможност на лекарите, които към момента не са надградили медицинския си софтуер, поради тяхната висока ангажираност с настъпилата извънредна епидемична обстановка, породена от COVID-19, да се приспособят напълно към новия ред.

Най-големи трудности изпитват лекарите и лекарите по дентална медицина, които изпълняват медицинска помощ в малките населени места и труднодостъпните и отдалечени райони на страната и съответно удължаването на срока ще се отрази на техните пациенти, чието навременно лечение следва да бъде гарантирано, отбелязват още от МЗ.

Друг мотив за удължаване на срока е да не се създаде риск при изтичане на преходния период лекарите да не могат да предписват на своите пациенти медикаменти, необходими им за провеждане на лечение.

Наредбата  ще е с по-кратък срок на обществено обсъждане – 14 дни. „Необходимостта от определяне на по-кратък срок за обществено обсъждане е продиктувана от осигуряване на непрекъснат достъп на българските пациенти до качествено и ефективно лечение с предписаните им лекарствени продукти, с оглед настоящата ситуация на извънредна епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19, както и предвид изтичането на настоящия преходен период, до който ще могат да бъдат издавани и изпълнявани медицински предписания на хартиен носител“, посочват от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W8$q

Гост 16.04.2021 17:26:04

Има една голяма група медикаменти макар и като хранителни добавки, които не могат да се изписват понастоящем с недоклатената им наредба. Ако искам да изпиша на пациента например цинк или селен ,къде ще му го напиша - на бял лист ли като в Либия както се пишат рецептите -на вестник . Тъпаци недоклатени .Нищо европейско не възприеха и няма и да възприемат. Къде е електронната карта на пациента, а ? Ако можеше без нея то Германия и Естония нямаше да имат електронни смарт карти.

Гост 16.04.2021 17:06:15

Още едно доказателство за "доброто управление" на гробаджиите! Некадърност, послушковци и хомосексуалисти, които не са декларирлаи дори сексуалната си ориентация, както е в нормална Европа!

Гост 16.04.2021 17:03:09

Българска простотия: председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов иска удължаването, като изтъква лекарите като причина. На лекарите софтуера отдавна е готов. А за бялата електронна рецепта, която е натоварващия момент и всъщност спорен - нито дума.


Всичко за коронавируса
Още новини
Община Тервел осигурява стипендии за бъдещи лекари и други медицински специалисти
11.08.2022 11:59:20

Община Тервел осигурява стипендии за бъдещи лекари и други медицински специалисти

Община Тервел ще подкрепи със стипендии през новата учебна 2022-2023 година студенти по медицина, ...

На 15 август ще отбележим Деня на спасението
11.08.2022 11:11:54

На 15 август ще отбележим Деня на спасението

На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня на спас ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...