!
Събота, 27 Юли 2024
07
февр
1
 

Фармаасоциации: Генеричното заместване да отпадне от Националната здравна стратегия

Сряда, 07 Февруари 2024 | 16:10:12 Надежда Ненова
1

Генеричното заместване, заложено в Националната здравна стратегия 2030, която предстои да бъде разгледана в парламентарната здравна комисия утре, не среща подкрепа на фармацевтичните асоциации, изразили становища по проекта. От Българската асоц

Генеричното заместване, заложено в Националната здравна стратегия 2030, която предстои да бъде разгледана в парламентарната здравна комисия утре, не среща подкрепа на фармацевтичните асоциации, изразили становища по проекта.

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) заявяват, че са категорично против обвързването на въвеждането на генерично заместване при предписването и отпускането на лекарствени продукти и правната и икономическа свързаност на субектите във веригата на лекарствоснабдяването. Според БАТЕЛ за генеричното заместване са нужни ясни правила, които фармацевтите следва да прилагат, за да го реализират. „В случай че те не са достатъчно категорични и законово издържани, то тогава всеки собственик на аптека би могъл да реализира договори с всяка генерична компания“, казва от асоциацията.

Срещу предложението се обявяват и от Българската генерична фармацевтична асоциация (BGPharmA), които изрично подчертават, че споделят становището на БЛС по отношение изложените от Лекарския съюз условия за възможно обсъждане на контролирано генерично заместване.

Генерично заместване на ниво аптека трябва да се извършва само след разрешение на предписващия лекар. Така не се нарушава логиката и отговорността на лекаря за терапевтичния процес и лекарят може да проследи резултата от назначената терапия. Необходимо е да е налице действаща електронна система за проследяване и контрол на движението на лекарствените продукти до окончателното им отпускане на ниво аптека и отписването им от системата за верификация. Лекуващият лекар трябва да има дигитална възможност (наличие на съответен софтуер), за да се информира относно наличността и цената при изписване на преценен от него лекарствен продукт и да информира пациента. Ако фармацевтът има съгласието на лекаря за извършване на генерична замяна (контролирано генерично заместване), то това да се случи след съгласие на пациента, отразено в електронната форма и да е задължен да е осигурил и предложил най-изгодния като цена за пациента лекарствен продукт от съответния INN“, припомнят от BGPharmA.

От асоциацията обаче са категорични, че въвеждането на генеричното заместване няма да намали разходите на НЗОК и семейните бюджети за лекарства, а в близка перспектива може да ги увеличи. „При настояване от страна на управляващите за въвеждане на генерично заместване, е необходимо да се обсъди премахване от ПЛС на вътрешното ценово рефериране. Финансовите експерти на различните отговорни и контролни органи, НЗОК и МФ, след обстоен анализ трябва да се произнесат, кой механизъм ще е по-изгоден за контролиране разходите за лекарства за домашно лечение. Заявяваме отново, че безконтролното, търговско генерично заместване, ще доведе до непоносими търговски условия за генеричните производители и много генерични лекарствени продукти, както и цели компании ще напуснат българския лекарствен пазар, което сериозно ще застраши непрекъснатото осигуряване на българските граждани с лекарствена терапия в домашни условия. (…) Затова, категорично настояваме тази част от Националната здравна стратегия 2030 изцяло да бъде преработена. Считаме, че проектът на стратегията съдържа политики, за които няма реална готовност да бъдат въведени при настоящите условия на лекарствения пазар и предлагаме тези политики да отпаднат“, категорични са от организацията.

Забраната на вертикалната интеграция

В становището си по проекта от БАТЕЛ заявяват, че вертикалната интеграция е една от основните концепции в правото на конкуренцията, свързани с оценката за ефективното функциониране на съответните пазари и свободната конкуренция на тях.

„Вертикалната интеграция произтича от естественото развитие на пазарите и има за цел да оптимизира, в рамките на една група от субекти, на финансови, технически и логистични ресурси от различни нива на производствената и дистрибуционната верига. По този начин вертикално интегрираните структури реализират т.нар. икономии от мащаба, като спестяват разходи и увеличават своите продажби, което позволява намаляването на разходите за производството и дистрибуция на единица продукт, което от своя страна увеличава свободните средства за инвестиции в разширяване на дейността, в научно-развойна дейност и създаването и предлагането на нови и/или по-качествени услуги. При наличието на ценова конкуренция на съответния пазар, икономиите от мащаба на вертикално интегрираното предприятие биха могли да се прехвърлят надолу по веригата към дистрибуторите и крайните клиенти под формата на по-ниски цени на стоките/услугите. На този фон за нас е неразбираемо отново да бъде повдигана тема за забрана на вертикалната интеграция в лекарствоснабдяването, след като вертикално интегрираните структури са вече широко застъпени в цялото лекарство снабдяване и носят своите положителни ефекти“, категорични са от асоциацията.

Нови модели на доставка на лекарства

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) пък смятат, че недостигът на лекарства е по-често срещан в малки пазари като българския отколкото на големите пазари и затова би трябвало там да се прилагат отворени модели на доставка, в която участват активно търговците на едро на лекарствени продукти.

„Отворените модели, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, са пътят, по който България може да търси решения за улеснен достъп до лекарствени продукти с разрешение за употреба в Европейския съюз. Ще анализираме и прилагането на отворени модели за бързи вътреобщностни доставки от Европейския съюз, прилагайки утвърдени добри практики от страните-членки за преодоляване на недостиг на лекарствени продукти. Спешните временни доставки следва да бъдат разгледани и с оглед на европейските разрешения за употреба на лекарствените продукти, особено в контекста на нарастващ темп на дерегистриране на лекарства в страната ни“, смятат от БАРПТЛ.

От асоциацията предлагат в стратегията да се запише, че ще бъдат предприети нормативни и административни стъпки за преодоляване на неравнопоставеното третиране на продуктите от паралелен внос, както и насърчителни и скъсяващи сроковете за достъп на тези продукти до пациентите подходи като уведомителен режим за утвърждаване на цената им и безсрочно второ разрешение за употреба.

Всички становища към Националната здравна стратегия може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
17RB

Авксентий Велешки 07.02.2024 22:15:44

Щом всички тези т.н. "фармаасоциации" , а всъщност пледнишки разбойници, реват - то това е правилен ход! И трябва да се засили и налага генеричното изписване и на база него да се дефинира генеричното заместване! От това пациентите само ще спечелят - доплащането ще спадне драстично!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...