Понеделник, 27 Юни 2022
15
юни
 

Фискалният съвет хареса бюджета на Касата

Главно заради икономията от 46 млн. лв.

Сряда, 15 Юни 2022 | 14:59:06


Фискалният съвет на България – независим орган, който има за цел да следи за спазването на числовите фискални правила, дава положително становище по

Фискалният съвет на България – независим орган, който има за цел да следи за спазването на числовите фискални правила, дава положително становище по актуализацията на бюджета на НЗОК, която предстои днес да бъде разгледана на първо четене от депутатите в Народното събрание.

Проектът на ЗИД на бюджета на НЗОК за 2022 г. предвижда увеличение на здравноосигурителните приходи в резултат на очакваните постъпления от здравноосигурителни вноски, отразяващи ръста в размера на пенсиите.

В резултата на допълнителните постъпления, в разходната част на бюджета се предприемат преразпределения в текущите разходи и издръжка на административната дейност, които се мотивират с очаквани полезни и крайно необходими ефекти, най-важните от които са насочени към хората в неравностойно положение, отчитат от Фискалния съвет.

Предвидените разходи за издръжка на административната дейност включват и допълнителен кръг от дейности, сред които електронни системи за сигурност във всички обекти на Централното управление на НЗОК и 28 РЗОК и автоматизиране на процесите, което е предпоставка за модернизиране на системата и поддържането на нейната стабилност и сигурност, отбелязват още от там.

С проекта на ЗИД на бюджета на НЗОК за 2022 г. е реализирана икономия в размер на 46 245 000 лв. от трансфера от централния бюджет, в резултат на отпаднала необходимост за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения поради отмяната на извънредната епидемиологична обстановка, констатират от ФС и заявяват, че направеният анализ дава основание на ФС да съгласува проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г.

По мнението на Съвета, планирането на по-високи разходи следва да е обвързано с предоставяне на по-добро качество на публичните услуги, което обаче не винаги се постига.

„От гледна точка на финансова обезпеченост секторът разполага с ресурси, но оптимизацията при разходването им е задължителна за постигането на по-добри резултати. С настоящия проект на ЗИДЗНЗОК се предлагат конкретни стъпки за оптимизация на разходите в здравната система по линия на реализираните икономии в резултат на отменената на 1.04.2022 г. епидемиологична обстановка“, отчитат от там и припомнят, че още при залагането на допълнителните възнаграждения за лекари и фармацевти (600 лв.), медсестри (360 лв.) и санитари (120 лв.) са изказали своето несъгласие.

Изглежда икономията на 46 млн. лв. заради отмяната на епидемиологичната обстановка е удовлетворила в достатъчна степен ФС, за да даде органът своето положително становище.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x76C


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...