Четвъртък, 22 Октомври 2020
13
апр
3
 

Хиляди американци подават искове срещу Китай заради вреди, причинени от коронавируса

Според експерти компенсациите могат да достигнат 3,2 трилона долара само за страните от Г7

Понеделник, 13 Април 2020 | 18:26:45
3

Заради пандемията от COVID-19 и многобройните жертви, които светът и в частност САЩ дават в момента, хиляди американци са подали колективен иск срещу Китай на стойност 1.2 трилиона долара, предадоха световните агенции. Мотивът на ищците са неадекватнит

Заради пандемията от COVID-19 и многобройните жертви, които светът и в частност САЩ дават в момента, хиляди американци са подали колективен иск срещу Китай на стойност 1.2 трилиона долара, предадоха световните агенции. Мотивът на ищците са неадекватните действия от страна на Пекин в началния етап на заразата, твърди радио "Гласът на Америка". За по-малко от месец към колективния иск, подаден в съда във Флорида, са се присъединили над 5000 американски граждани, допълва медията. Ищците посочват, че за понесли огромни щети заради действията на Пекин, поради които заразата е обхванала целия свят. По-късно подобни групови искове са били заведени и в щатите Тексас и Невада.

Не е тайна, че напоследък в света се надига вълна от недоволство и се чуват все повече гласове, които обвиняват китайските власти, че са скрили истинските мащаби на епидемията и са подвели света за рисковете от нея.

Първият сериозен опит да се направи анализ на последиците от това мълчание и да се обосноват възможностите за юридическа реакция принадлежат на базирания в Лондон консервативен анализаторски център „Общество Хенри Джексън“. Тези дни организацията публикува на сайта си анализ, който бързо бе разпространен от водещи британски и световни медии.

Ако бъдат заведени съдебни дела срещу Китай за "нарушения на патенти" на Международните здравни разпоредби – IHRs по отношение на COVID-19 компенсациите могат да достигнат до най-малко 3,2 трилиона паунда само от страните от Г7, според този доклад.

В документа се твърди, че нежеланието на китайското правителство и неспособността му навреме и адекватно да информира СЗО представлява нарушени на членове 6 и 7 от Международните здравни разпоредби [IHRs] – договор, който Китай е подписал и по тази причина юридически е задължен да спазва. Тези нарушения, според авторите на доклада, са позволили огнището бързо да се разпространи извън Ухан, където бе първоначалният епицентър на заразата.

От организацията обвиняват Китай, че в продължение на 3 седмици не е предоставил данни, които са можели да докажат начина на предаване на инфекцията - от човек на човек, след като този факт вече им е бил известен на китайските власти. Погрешна информация е била предоставена и на СЗО за реалния брой на инфектираните между 2 януари 2020 г. и 11 януари. Китай не е успял също така да забрани опасните вектори на смъртоносната зоонозна (вирусна инфекция), а вместо това е насърчава масовото разпространение на опасни вирусни видове - гостоприемници за консумация от хора. Според експертите, работили по документа, огромни отрицателни последици е донесло и решението на китайските власти да позволят на около 5 млн. души да напуснат Ухан след 23 януари след като вече е било ясно, че заразата се предава от човек на човек.

В доклада се припомня, че проучване на университета в Саутхемптън е установило, че ако бъдат въведени строги карантинни мерки три седмици по-рано - разпространението на болестта ще бъде намалено с около 95%.

В резултат на нарушенията на международното право докладът преценява, че потенциалните щети, които могат да бъдат нанесени срещу Китай към момента на писането, биха могли да достигнат 3,2 трилиона паунда само от страните от Г7. Твърди се, че Обединеното кралство има искане на стойност на стойност 351 милиарда британски лири (449 милиарда долара) щети, основани на официално обявени държавни разходи. Използвайки същата методология, САЩ междувременно могат да поискат 933,3 милиарда британски лири (1200 милиарда долара), Канада 47,9 милиарда британски лири (59 милиарда долара), а Австралия 29,9 милиарда британски лири (37 милиарда долара). Докладът използва официално обявените разходи към 5 април 2020 г., а не общите прогнозни разходи за цялата продължителност на кризата - която се очаква да бъде много по-голяма.

Като отчита трудностите при осигуряването на международното правосъдие, докладът предлага 10 различни правни механизма за действия срещу Китай пред вътрешни и международни правораздавателни институции, като Международния съд в Хага, Постоянния арбитражен съд, съдилища в Хонг-Конг, както и разрешаването на спорове чрез двустранни инвестиционни договори и действия в Световната търговска организация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6uC5

Гост 14.04.2020 07:26:38

Добре, че във Виетнам и Ирак не знаят как да подават искове. Глупости

Гост 14.04.2020 10:26:53

То добре, че в Грузия, Украйна и Сирия не знаят как и къде да подават искове...

Гост 13.04.2020 19:16:49

Браво! Така трябва!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА разреши ново лекарство за алергия към фъстъци при деца
22.10.2020 08:58:40

ЕМА разреши ново лекарство за алергия към фъстъци при деца

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба CHMP на Европейската агенция по лекарства ...

Пореден антирекорд - 1472 заразени, 29 починали
22.10.2020 07:48:11

Пореден антирекорд - 1472 заразени, 29 починали

1472 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 8738 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...