Сряда, 07 Декември 2022
27
апр
10
 

Цацаров за проверките: Решението преминава през преосмисляне на концепцията за болниците

Нека не свързваме разследванията с имената на хората, които управляват болниците, призова той

Петък, 27 Април 2018 | 17:13:32
10

Решението за проблемите преминава през преосмисляне на концепцията за здравните заведения. Това мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров по повод проверките в 13 лечебни заведения в страната. Той обясни, че

Решението за проблемите преминава през преосмисляне на концепцията за здравните заведения. Това мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров по повод проверките в 13 лечебни заведения в страната. Той обясни, че проверката се осъществява съвместно с МЗ и МВР.

„Проверени са общо 329 договора на лечебните заведения от всякакъв характер - както за отдаване на площи в здравни заведения, за отдаване под наем на медицинска техника, така и за съвместна дейност, така и договори, които са по прословутия чл. 9 ал. 6 от Закона за здравните заведения - терминът, който най-общо се определя като "болница в болница". Всички разследвания се възложени на Софийска градска прокуратура, за да се избегне възможност за недоверие, влияние и местни познанства“, заяви Цацаров.

„Това са последствия и това са нарушения, престъпления, но те не са решението, нито нашите действия са решението. Решението преминава през преосмисляне въобще на концепцията за здравните заведения, за възможността те да отдават площи под наем, за начина, по който те работят", коментира главният прокурор.

От думите му обаче стана ясно, че разследващите са попаднали на „скандални“ договори.

Главният прокурор припомни стар пример с с установена при разследването болнична аптека, която е отдадена под наем на частно лечебно заведение, намиращо се в държавно, за 50 лева на година. Той даде и друг пример  - "малка болница, която разполага с четири линейки, само че за транспортиране на болни не се ползват тези линейки, а болницата има договор с транспортна фирма, която е собственост на заместник-управителя на тази болница, която има частни линейки и те извършват транспортната дейност. Това е малко, но е достатъчно и е повече от показателно".

Щетите за съответното лечебно заведение са от порядъка на 29 хиляди лева. „Сравнете това, което е на едно малко ниво в един малък град, с това, което бе установено във ВМА и с обвиненията, които започнаха тогава“, отбеляза главният прокурор.

 За тези, които обаче са отдавали големи площи, щетите са за милиони левове, обясни той.

По думите му, всеки български гражданин, който влиза в българска болница, е свидетел на това. "В същото време това се случва на гърба на честен и благороден труд на хората в бели престилки. В крайна сметка една малка част от тях осъществяват търговска дейност, а една голяма част от тях лекува българското население и не получава свестни заплати", коментира Цацаров.

„Когато две здравни заведения работят заедно - частното на територията на държавното, в нарушение на закона, и двете ползват паралелни, еднакви клинични пътеки по НЗОК и пациентите съвсем съзнателно се насочват към частното заведение, е ясно каква е съдбата на държавното. Бавно, спокойно, то ще бъде погълнато от частното", допълни обвинител номер едно.

Той разясни, че обект на проверките са всички сключвани договори и голяма част от тях са станали факт преди настоящите ръководства на лечебните заведения. Става дума за престъпна дейност, която се разследва и която няма отношение към хората, които сега управляват тези болници. „Нека не свързваме разследванията с конкретните имена на хората, които управляват болниците“, призова още той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kB9Z

Гост 30.04.2018 10:29:45

Интересно защо в никоя частна лечебна или диагностична структура няма държавна такава, която да работи по избрани пътеки!?

Гост 27.04.2018 23:48:03

2-3 болници с нарушения възможно , но 22 това си е поредното милиционерско мероприятие за да се замъгли защото тъпото правителство има най-ниският бюджет за здравеопазване в Европа. Много ми е кеф ,че окончателно ще разгонят персонала от болниците ,защото този персонал така се е самоунижил да работи на пролетарската паплач, че няма да си тръгне сам и с вдигната глава. Сега окончателно ще разберат ,че мръсниците от политическата класа ще хвърлят цялата вина за дефектната комунистическа 'здравна' система върху тях за благодарност за безплатния труд. Досега работеха за жълти стотинки, сега ще бъдат посочени и за генерални виновници. Смърт на Семашко . Ганьо ще си прави операции вече в чужбина, а НЗОК ще плаща там на чуждите здравни системи, понеже комунягите са много хитри

Гост 29.04.2018 18:51:44

явно не си в час

Гост 27.04.2018 23:31:20

Ай честито на частните перачници- сега прокурорчетата ще ви разчистят пътя окончателно.

Гост 27.04.2018 23:52:09

Колкото келавите прокуроррчета тройкаджии успяха да повдигнат грамотно обвинение срещу Александров от Фонда за Лечение на Деца. Делото беше върнато с мотива -неясно написано и неясно обосновано обвинение. Но шумът си го биваше,пропагандата фамозна...

Гост 27.04.2018 20:06:45

'и пациентите съвсем съзнателно се насочват към частното заведение, е ясно каква е съдбата на държавното.' Aaaааа викаш пациентите задължително трябва да отиват в държаното ,щото партията така ви учеше ,че държавното е нашето си , колкото и калпаво да е ама е безплатно .Егати холестероловия комунист. Чичкааааа, пациентът си избира къде да ходи, нещо за конкуренция чувал ли си или само за съветското държавно здравеопазвaне си чувАл ?

Гост 27.04.2018 20:02:37

Цацаров,и ти ще си плащаш като поп в болниците.И то по цени главнопрокурорски!

Ивчо 27.04.2018 22:02:25

Що бе пичове, май това дето Цацаров казва не ви харесва. Щото истината боли, нали. А краденето се услажда. Ама не може цял живот да краднеш, трябва по някое време да се запреш. И по-добре да се запреш сам, отколкото да го направят юнаците на Цацаров.

Гост 28.04.2018 20:11:02

Комунист и глупак си Ивчо глупак и комунист

Гост 27.04.2018 22:39:14

Една част от нарушенията са откровени престъпления и кражби, но друга част са принудителни действия за оцеляване на болниците в условия на недофинансиране. И затова Цацаров е прав в мисълта си, че не наказанието, а преосмисляне на концепцията за болниците е решението на основния проблем с недофинансирането в системата. Вижда се крайната необходимост от редуциране и оптимизиране на броят болници по точни, ясни, прозрачни критерии, въвеждане на базов осигурителен пакет и допълнителен през частни фондове, застрахователи и фондации в някакво съотношение напр. 80:20% ли, да има ли въобще държавни и общински болници и кои да останат под такава публично-държавна собственост напр. ВМА и т.н, но всичко това е от компетенцията на професионалистите. А дали има кой да осмисли/анализира и въобще да измисли/планира, да има експертиза, етика, воля, последователност, постоянство, широка обществена подкрепа да актуализира и наложи работещ и оптимален вариант на системата при наличните ресурси и в защита на интересите на всички страни по възможно най-оптималния вариант е друг проблем.


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 7 млн. лв. за здравни вноски на украински бежанци превеждат на НЗОК
07.12.2022 15:09:24

Над 7 млн. лв. за здравни вноски на украински бежанци превеждат на НЗОК

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Минис ...

Лиляна Петрова: Трябват законодателни промени за дейността на помощник-фармацевтите
07.12.2022 14:22:04 Невена Попова

Лиляна Петрова: Трябват законодателни промени за дейността на помощник-фармацевтите

Лиляна Петрова е председател на Българската асоциация на помощник-фармацевтите. Днес разговар ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...