!
Вторник, 18 Юни 2024
26
окт
21
 

Жени Начева:

Целта ни е удовлетвореност от качеството на лечение и прозрачност на средствата (обновена)

Категорично "разходоефективност" не означава "най-евтината" терапия, заяви зам.-министърът на здравеопзаването

Петък, 26 Октомври 2018 | 19:27:31 Надежда Ненова
21

По отношение на здравноосигурителния модел работим в две посоки - краткосрочна и дългосрочна. Краткосрочните ни цели и задачи са свързани с политиката, която ще реализираме през 2019 г. чрез проектозакона за бюджета на НЗОК. Това каза зам.-министърът н

По отношение на здравноосигурителния модел работим в две посоки - краткосрочна и дългосрочна. Краткосрочните ни цели и задачи са свързани с политиката, която ще реализираме през 2019 г. чрез проектозакона за бюджета на НЗОК. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на VII-я Национален конгрес на пациентските организации.

По думите й дългосрочната ни стратегическа задача на Министерството на здравеопазването е свързана с промяна на здравноосигурителния модел. „И в двата предложени от нас варианта целим да постигнем по-голяма удовлетвореност на здравноосигурените лица. Ние целим удовлетвореност като качество на лечението от една страна и от друга страна - прозрачност на средствата, които се заплащат в системата“, каза тя.

Зам.-министърът на здравеопазването направи кратък обзор на обсъжданите от пациентските организации теми на днешния конгрес, сред които бяха още електронното здравеопазване и лекарствата.

„Много пъти се спомена електронна здравна карта. Всички сме за електронна здравна карта, но не без да имаме инфраструктурата и базата. Какъвто и идентификатор да изберем, той трябва да комуникира със здравната система. Ние нямаме необходимите номенклатури, регистри, организираност на лекарите да обработват информацията по идентичен начин, тази карта би била едно неприложимо поредно решение. Ние целим в реално време да се отразява движението на пациента в здравната система и да имаме достъп до нея чрез пациентското досие. То съществува и в момента под някаква форма и е достъпно чрез ПИК-кода на НАП, но трябва да се надгради“, обясни Жени Начева. По думите й до края на следващата година това трябва да е свършено и електронната рецепта, електронното направление и електронното досие да бъдат свързани в единна система до края на 2019 г.

По отношение на лекарствата тя припомни, че още по време на Европредседателството на България е било говорено за достъпни и ефективни лекарствени продукти. „Нашата цел не е ограничаване на достъпа до лекарствата, а ефективно използване на средствата за тях. Законодателството не  е адаптирано към съвременните начини на работа и европейските правила и процедури. Това, което правим в тази посока, е да променим нормативната уредба с участието на иновативните и генеричните компании“, подчерта Начева.

Тя заяви, че за следващата година Касата обмисля договаряне със съответните компании за групите заболявания, за които се изписват лекарства по протоколи за домашно лечение, за отстъпки или глобални бюджети, в рамките на които те да предоставят лекарствени продукти, в това число и иновативни. Ще бъдат въведени обаче изисквани за брой държави, в които тези лекарства се реимбурсират, както и към компаниите - за проследяване на ефекта от лечението.

„Не разбирам защо, когато става въпрос за разходоефективния механизъм, се прехвърля риска към пациентите. Категорично не е това нашата цел. Ще създадем отделна наредба за това, тъй като този механизъм няма да засяга всички лекарства. За всеки пациент обхватът на терапията може да бъде твърде различен и специфичен. Идеята е да няма разлика в лечението на пациентите, ако те биха се лекували в различни болници. В момента разликата е в пъти, което показва, че не винаги най-добрите практики за лечение се прилагат навсякъде. Осъзнаваме, че това е въпрос и на контрол“, поясни Начева.

Зам.-министърът уточни, че е дадена дефиниция за разходоефективност, това категорично не означава „най-евтината“ терапия и няма да се прилага масово. „Това означава компанията да предложи такава комбинация на лечение съвместно с лекарите, че то да е най-доброто за пациента“, каза Жени Начева.

По думите й не само в лекарствената, но и в болничната сфера Министерството и Касата се стремят да реферират към добрите европейски практики. „За медицинските изделия въвеждаме изискване да има приложимост в европейските държави и сертификати за качество. Ще бъдат въведени и правилата за добра медицинска практика, които да са задължителни не само като алгоритъм за лечение, но и като поведение към пациента“, каза Начева.

В отговор на въпрос на председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев за постоянно увеличаващия се брой на болниците, Жени Начева отговори, че въпросът е какъв вид услуга предоставят тези болници. „Бих казала, че те са достатъчни, защото имат пациенти, които се лекуват в тях. Нашата отговорност е така да направим нормативната уредба, че болниците, които работят, да отговарят на единни стандарти и критерии за работа и когато пациентът отиде в съответната болница, да е спокоен, че може да получи нужното му лечение. Неслучайно в плановете ни за следващата година освен тези правила за добра медицинска практика създаваме нови стандарти по всички специалности, пререгистриране на болниците и оценка на съответствията им с тези стандарти“, поясни зам.-министърът.

Лечебните заведения щели да бъдат прелицензирани на базата на движението на лекарите и техните екипи от една болница в друга. „Не се лицензират само болниците като такива, но и лекарите, които работят в тях. Ако един водещ специалист напусне една болница и отиде в друга, това автоматично налага прелицензиране на отделението - както което напуска, така на това, в което отива. Несериозно да си представяме, че той е на няколко места едновременно. Ако се налага да консултира пациент, има различни механизми, по които това да се случва“, каза Жени Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9JtK

Гост 31.10.2018 10:19:52

Моят любимец ,Огнян Кронев още ли е в касата?Кога и да го изгонят,все ще е късно.

Гост 28.10.2018 07:38:53

Жени да се погрижи за болниците на бизнесмена, хидроинженера, най-великия ни политик и какво ли още не - Аамет Доан, че иначе с Бойко Пенков ще забравят за сградата на МЗ.

Гост 27.10.2018 21:02:33

Качествено лечение не се получава със стандарти, документооборот, бумащина и фалшиви купени хабилитационни титли. Колегите знаят кои лекари ги бива и кои не. Оставете ни да работим спокойно , бе изроди. По- малко чиновнически произвол = по- качествено лечение.

Гост 28.10.2018 15:36:54

Да и не се получава никакво здравеопазване без адекватното финансиране. А за удовлетвореност от качеството на лечение ще трябва да почакат естествено чак при адекватното финансиране и нито секунда преди него.

Гост 27.10.2018 13:02:25

Доказано беше, че Начева раздава пари на определени болници. Същото тя прави и днес, а тръгнала да се прави на светица и някакъв си капацитет. Не мога да разбера, всички ли са толкова слепи и неми, та не виждат вредната роля на тази персона?

Ивчо 27.10.2018 14:42:56

Виждат го, ама така им изнася. И явно някой много мощен е зад гърба и.

Гост 27.10.2018 10:18:57

Тази госпожа е най-вредната персона в управлението на системата.

Ивчо 27.10.2018 14:39:02

Прав си.

Някой 27.10.2018 01:21:40

"идеята е да няма разлика в лечението ако пациента се лекува в различни болници" . Извинявам се ама госпожата чува ли се. Къде отива конкуренцията, нали идеята беше болниците да се конкурират да предлагат по-добро лечение от конкурентите си, включително и специалисти. Ако лекаря е ограничен в избора на лечението от някакви административни правила, то автоматично се нарушава възможността да предложи най-ефективната според знанията си терапия. В резултат някой в касата и министерството ще завърти мощна корупционна схема с фирмите за лекарства за да определи как да се лекува определено заболяване, лекаря ще се превърне в чиновник изпълняващ чужди решения, а на болниците ще остане да се конкурират с предложения за по-лъскави плочки, по-плосъки телевизори и по-пищни сестри. Демек поредния некадърен експеримент със скритата идея някой да се облагодетелства. Като на московеца дивотиите.

Гост 26.10.2018 23:49:36

Ех Женка, Женка...... нали до края на годината трябваше да заработи ел.здравеопазването.... сега се чудите как да го извъртите....инфраструктура, основи...куку-руку

Гост 26.10.2018 23:27:22

Електронното здравеопазване трябваше да е готово юни тази година. Само обещания без покритие. Явно имат единствено желание да яхнат системата и да подберат пари за изборите. Това за догодина не го чакайте, защото госпожата няма да я има и никой няма да си спомня за нея-калинка

Гост 26.10.2018 21:25:41

Ела ми в кабинета,че да ти отворя аз кранчето.Ако я харесваш тая персона значи с години не си виждал женски пъп.

Така де 26.10.2018 21:41:23

Не всички могат да бъдат манекенки, но от това което си написал, лъха простотия, a простотията няма лечение.

Гост 27.10.2018 08:07:56

Абе не схващаш ли, че подтекста е в грозната и душа. Другото е развиване на темата с отражението и върху сурата на тази

Гост 26.10.2018 21:47:34

Простотията лъха яко от колхозната физиомутра на тази и от твоето харесване.Сходни души сте,явно. Е не всички могат да са ценители.

Допълнение 26.10.2018 22:13:04

Простотия и олигофрения. Съжалявам. Няма колега, който може да те излекува.

Настъпани 26.10.2018 20:06:01

Явно тази госпожа е затворила кранчетата на пишещите под мен и сега рИват. Разбирам ги.

Гост 28.10.2018 15:41:05

Кранчето на портфейла утре ще си го отваряш ти. Колко по-малко пари от вноски до лекарите толкова по-дълбоко ще се бъркаш кеш ТИ. А иначе и се радвай, някои дебили мастурбират на невероятни неща

Гост 26.10.2018 19:33:48

Махнете тази.... снимка. Пада либидото на всички нормални мъже за месец, ако я зърнат и за секунда. А това противоречи на генералната линия за борба с демографските проблеми в България , Боже ,Божееее защо наказваш това племе с такива видения…..

Гост 26.10.2018 19:52:22

Само от снимка пада либидото.А представяте ли са на живо или пък топлес-брррр,за цял живот импотентен.

Гост 26.10.2018 19:35:22

Я... сменихте я с друга. Ама пак е плашеща


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...