Сряда, 20 Януари 2021
25
ноем
 

Правителството реши:

Частична блокада от петък за три седмици (Обновена)

Сряда, 25 Ноември 2020 | 09:59:11 Ирина Пекарева


Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца – до 31 януари. Мерките, обявени преди два дни, влизат в сила в петък, 27 ноември, и ще действат до 21 декември 2020 г., като в петък заповедта ще влезе в сила вечерта. Това е ре

Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца – до 31 януари. Мерките, обявени преди два дни, влизат в сила в петък, 27 ноември, и ще действат до 21 декември 2020 г., като в петък заповедта ще влезе в сила вечерта.

Това е решило правителството на днешното си заседание, информира на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той повтори и мерките, които влизат в сила след два дни.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции, както и извънкласните занимания и дейности в школите, учебните центрове и т.н. Това включва училища, детски ясли и градини и университети.

Преустановяват се групови семинари и всички други видове форуми в присъствена форма.

Преустановява се провеждането на групите културни и развлекателни мероприятия, като от това число се изключват театрите, които могат да работят с до 30% от капацитета на залите си.

Не се допуска организирането и провеждането на частни тържества с повече от 15 души.

Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия, с изключение на международните, започнали към датата на заповедта. Останалите спортни мероприятия пък ще се провеждат без публика. Преустановят се също така посещенията във фитнес центровете.

Заведенията за хранене също трябва да затворят, като се допускат само доставки за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове и моловете, с изключение на магазините за хранителни стоки, оптиките, банките, аптеките, застрахователите. Мярката важи само за големите търговски обекти, подчерта министърът. Малките магазини, които са в кварталите, продължават да работят.

Преустановяват се също така всички видове екскурзии.

„Искам да подчертая и факта, че всички институции от религиозен характер на територията на страната ще бъдат отворени за всички български граждани. Парковете, градините остават отворени. Не налагаме вечерен час в нито една сфера, няма и други строги мерки, характерни за някои от държавите в ЕС“, коментира Ангелов.

Той уточни също така, че мерките ще влязат в сила от петък вечерта. „Т.е. петък е ден, в който учениците ще ходят на училище и търговските обекти ще бъдат отворени“, поясни министърът.

Плановите операции са прекратени, с изключение на трансплантациите, дейностите в онкологията, асистираната репродукция и ражданията, рехабилитация, продължително лечение и психиатричната помощ. „Не считам, че с тази заповед ще прекратим някаква операция, която е животоспасяваща. Всеки случай, който има елемент на спешност, е разрешен“, посочи проф. Ангелов. 

Здравният министър отново отбеляза, че в лечебните заведения в много градове в страната ситуацията е сериозна и напрегната. Той припомни и решенията, които са взети във връзка с това – отварянето на COVID зони в някои ДКЦ и командироването на медици от една структура в друга, където има нужда. „Благодаря на студентите и стажант-лекарите, вече имаме от тях такива, които работят в болниците“, каза проф. Ангелов.

Министърът отчете затрудненията в приема на пациенти в страната на места, но посочи, че това се наблюдава и в други европейски страни, както и по целия свят, тъй като натискът върху здравните системи е увеличен.

„Всички мерки, които взимаме в момента, целят да намалят темпа на разпространение на заразата. Ние сме наясно, че не могат да я спрат, но искаме просто да дадат глътка въздух на системата, за да може тя да работи по-ефективно. Навсякъде, където се взимат мерки с висок индекс на строгост, когато той се вдига, след 1-2 седмици се наблюдава резултат. Такава тенденция търсим и ние и очакваме да я получим на 15-20-ия ден“, коментира още здравният министър.

От думите му стана ясно още, че на 21 декември мерките няма да паднат автоматично. „Не сме казали, че всички мерки, които сме взели, ще отпаднат автоматично на 21 декември, а казахме, че ще започнем да ги разхлабваме. Основната ни идея е празниците да ги прекарат хората спокойно“, обясни той.

Проф. Ангелов съобщи също така, че антигенните тестове у нас все още не се признават за равностойни на PCR тестовете. 

От своя страна социалният министър Деница Сачева отчете изплащането към медиците на допълнителни средства за работа на първа линия. Парите за тези възнаграждения идват от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

„До момента са изплатени 59 081 възнаграждения, обхванати са почти 18 000 лекари и медицински професионалисти. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари, така че със средствата, които приехме на предпоследния Министерски съвет, увеличението за медици става 240 млн. лв. вече, с тези средства вероятно ще можем да достигнем до 80 000 възнаграждения, които ще бъдат в 170 лечебни заведения“, каза тя. 

С цялата заповед на здравния министър, която влиза в сила от 23:30 ч на 27 ноември, можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wPFD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕК: До март 2021 г. 80% от специалистите в здравеопазването трябва да са ваксинирани
20.01.2021 08:55:53

ЕК: До март 2021 г. 80% от специалистите в здравеопазването трябва да са ваксинирани

До март 2021 г. най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от специалистите в областт ...

544 новозаразени и над 6000 излекувани
20.01.2021 07:56:57

544 новозаразени и над 6000 излекувани

544 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последните 24 часа. 338 от тях са установени с ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...