Понеделник, 13 Юли 2020
20
авг
2
 

Красимир Грудев:

Болниците искат доплащане не от лакомия, а от невъзможност да си покрият разходите

Трябва да се въведе система, в която да няма крайно недооценени и категорично надценени клинични пътеки, каза председателят на УС на НСЧБ

Вторник, 20 Август 2019 | 16:35:48 Надежда Ненова
2

Доплащането и досега беше регламентирано, но сега са предложени допълнителни ограничения и във вече съществуващите възможности. Така председателят на УС на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев коментира пред Zdrave.net

Доплащането и досега беше регламентирано, но сега са предложени допълнителни ограничения и във вече съществуващите възможности. Така председателят на УС на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев коментира пред Zdrave.net забраната изпълнителите на медицинска помощ да изискват или приемат доплащане за оказваната им медицинска помощ, гарантирана от бюджета на НЗОК, предложена от МЗ в преходните и заключителни разпоредби на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„Отново се върви в посока на ограничаване с административни мерки, а това не може да реши кардиналния проблем с липсата на достатъчно средства в здравеопазването като цяло и конкретно с болничната помощ“, каза Грудев.

Той подчерта, че на срещата на болничните асоциации (Асоциация на Университетските Болници, Българска Болнична Асоциация, Национално Сдружение на Частните Болници, Национално Сдружение на Областните Многопрофилни Болници, Сдружение на Общинските Болници в България) в началото на месеца, единодушно са излезли с общи призив да се реши въпросът с финансирането на системата.

„Не е нужно това да става с директно доплащане от джоба на пациента. Напротив, има много други цивилизовани и отдавна възприети начини като допълнително здравно осигуряване или застраховане, което да позволи на всеки човек, независимо от размера на собствените му доходи да се възползва от тази възможност. Това би решило проблемите в системата. По наше мнение първо трябва да се извърви този път и да се направи реална оценка на действителните стойности на медицинските дейности. Тук говорим не само за болничната помощ, такъв проблем съществува и в извънболничната помощ. Цената на преглед от 20 лева не може да покрие разходите, нита може да задържи лекарите в страната“, каза председателят на УС на НЧСБ.

„Не съществува ли реално остойностяване на медицинските дейности няма да може да се види реалната картина на това къде не достигат парите, колко пари не достигат и оттам вече да се търсят начини да се набавят. Тези ограничения не само, че не решават проблема, но могат само да задълбочат кризата, особено в държавните и общинските болници, които и сега са ограничени във възможностите си да получават приходи, които да компенсират недостига на средства, а сега ще бъдат още повече. Говоря не като представител на частните болници, а като представител на хората, които работят в здравеопазването. Ние не искаме да решим въпроса на частните болници, искаме да решим въпроса въобще за съществуването на болниците, тъй като по веригата първо ще загинат общинските болници, особено в малките градове, после и областните болници, после и някои от частните и ще се разруши цялата система. Не е това пътят“, каза Красимир Грудев.

Той заяви, че действително в някои болници се стига до неразумни цени за неща, които или не струват толкова много, или могат да бъдат осигурени безплатно, но това се допуска, за да се компенсира недостигът на средства, това, което не се заплаща от Здравната каса като реална стойност за извършената медицинска услуга. „Не е от лакомия, а от невъзможност да се покрият разходите. В много от тези случаи има участие на апаратура, която струва стотици хиляди левове и която никъде, поне по досегашния модел на определяне на цените на Здравната каса, не само лекарския труд и труда на медицинските специалисти, но и амортизациите, допълнителното закупуване на апаратура, която трябва да е все по-високо технологична и  по-сигурна, разходите за административните услуги, които стават все повече и повече, това никъде не е калкулирано. Не приемаме някой да твърди, че медицинското обслужване са само хапчетата и лекарския труд, а тока, водата и телефона да си ги плаща собственика. Това просто е несериозно. Това не е разговор, а отказ от разговор. Ние трябва да сложим на масата абсолютно всички елементи“, каза Грудев.

Той припомни и че цените на клиничните пътеки не са променяни в последните 10 години. „С изключение на някои, които Лекарският съюз успя да отвоюва тази година и които бяха трагично недоплатени и с някои дребни корекции през годините на други, те не са се променили. През това време средната работна заплата стана двойна, с толкова скочи и минималната работна заплата. Да не говорим, че едно лечебно заведение трябва да има и резерв, с който да задържи конкурентно на това, което се предлага в чужбина един лекар, за да има кой да ни лекува. Всичко това трябва да се сложи в една стройна калкулация и тогава вече да се види каква е истината. Ненапразно и Лекарският съюз настоява за пренареждане на цените на клиничните пътеки на база на реалното остойностяване и въвеждането на система, в която да няма крайно недооценени и категорично надценени клинични пътеки.  Това е истинският път. Другото е да решаваме проблема с административни похвати, които обаче решават нещата на парче и само ще задълбочат проблема“, каза още Красимир Грудев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T34r

Tikov 21.08.2019 08:22:13

Za moite bolnizi e ot lakomia.

В същото време 20.08.2019 21:19:23

"Хаирсъзи! Само пари искат !" Изсумтя под мазен мустак Бай ви Ганя и отпусна едрото си туловище на дървената пейка под асмата на двора. Големият му, изпъкнал гаче е погълнал футболна топка тумбак, опря ръба на масата, покрита с прокъсана мушама, оплюта шахматно от мухи, динени семки и люспи от домат. Гочоолу и Дочоолу стояха от двете страни на масата и алкохолните им погледи проблеснаха с хитра искрица: "Тиииии, бай Ганьо, само кажи кого да бастисаме...!" промърмори Гочоолу и наля половин водна чаша от пърцугата, уригна се и я изпи на един дъх. Мазните му, дебели като кебапчета пръсти, нервно забарабаниха по мушамата в ритъма на чалгата, лееща се от прашасалия касетофон, увесен на асмата. "Има време, ще ти кажа, няма да бързате!" - заговорнически смигна Бай Ганьо, разкопчавайки напрегнатите до пръсване копчета на потната си риза. "Аз съм ги нарЕдил по списък...".


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Мариета Караджова: Най-голямата ми отговорност е да обуча компетентни лекари
12.07.2020 11:30:13 Невена Попова

Д-р Мариета Караджова: Най-голямата ми отговорност е да обуча компетентни лекари

Д-р Мариета Караджова, е специалист невролог в София с 20 години опит. Главен асистент в Кате ...

Без нови смъртни случаи с COVID за последните 24 часа
12.07.2020 10:31:33

Без нови смъртни случаи с COVID за последните 24 часа

211 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалите 24 часа. 2806 PCR теста са направени ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...