!
Понеделник, 04 Март 2024
11
юни
14
 

Ананиев към д-р Маджаров:

Изправен сте пред отговорната задача да отстоявате интересите, правата и авторитета на българския лекар

Понеделник, 11 Юни 2018 | 14:53:45
14

„Доверието, което Ви гласуваха делегатите на 68-ия Редовен отчетно-изборен събор на организацията, е доказателство, че във Ваше лице колегите Ви разпознават достойна личност, притежаваща необходимите професионализъм, компетентност, далновидност и

„Доверието, което Ви гласуваха делегатите на 68-ия Редовен отчетно-изборен събор на организацията, е доказателство, че във Ваше лице колегите Ви разпознават достойна личност, притежаваща необходимите професионализъм, компетентност, далновидност и ангажираност с дневния ред на съсловието“. Това се казва в писмо на здравния министър Кирил Ананиев до новия председател на БЛС д-р Иван Маджаров, с което министърът изказва поздравленията си към д-р Маджаров.

„Поемайки председателското място, Вие се изправяте пред изключително отговорната задача да отстоявате интересите, правата и авторитета на българския лекар. Убеден съм, че с Вашите лични качества и богат професионален, в това число и мениджърски опит в системата на здравеопазването, ще се сработите с новия Управителен съвет на БЛС и ще оправдаете очакванията, с които е натоварен убедителният Ви избор за председател на лекарското съсловие у нас“, пише Ананиев.

„Ефективните промени в системата на здравеопазването, усилията за въвеждане на нов здравноосигурителен модел, за подобряване качеството и улесняване достъпа до здравни услуги, за повишаване квалификацията на българските лекари и гарантиране на нормални условия на труд и достойно заплащане, за които всички ние работим, няма да дадат задоволителен резултат без успешното сътрудничество между държавата и съсловието. Ето защо вярвам, че под Ваше ръководство Българският лекарски съюз ще продължи конструктивния диалог и градивните си отношения с Министерството на здравеопазването по пътя към провеждането на устойчива и удовлетворяваща пациенти и лекари здравна политика в България“, допълва министърът и заявява: „Уверен съм, че Министерството на здравеопазването и Българският лекарски съюз ще бъдат партньори в постигането на по-добра среда както за лекарската гилдия, така и за всички наши съграждани“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6pFa

Гост 12.06.2018 09:02:57

БЛС няма повече да търпи в нашата страна - членка на ЕС и НАТО - да има бедни лекари. БЛС няма повече да търпи да има унижавани и пребивани лекари. Няма как ръководството на БЛС да търпи нашите политици да продължават да манипулират цялото общество, включително и пациентите, че ТЕ дават много пари, а лекарите ги крадат. Не е допустимо най-хуманната и престижна професия да бъде профанизирана и заклеймявана по този безцеремонен начин. Свърши се тая!

Гост 12.06.2018 10:57:23

По-полека с този възторг и патос. БЛС няма чак такива възможности,а не забравяй,че аватар на Ванчо Маджаров е Тиков-стар червен"бизнесмен". Генерална промяна може да стане само ако правителсвото се заеме с това,обаче лобитата в "здравеопазването" са готови за як отпор срещу всеки опит за промяна. Това е гарантиран бизнес за милиони в който повечето лекари за само работници,осигуряващи паричния поток.-Крум Благов"Според първия директор на Националната здравноосигурителна каса д-р Илко Семерджиев в нови болници са вложени 5 милиарда лева. Кой инвестира в отрасъл, който ни представят като губещ? Оказва се, че не само лекари. Акционери в болниците „Сити клиник” в София и Варна са собствениците на птицекомбината „Градус” Ангел и Лука Ангелови. Притежателят на „Търговска лига” Тихомир Каменов, който натрупа състояние от търговия с лекарства, но всъщност е юрист, има 6 кардиологични клиники в различни градове. Той публично е казвал, че най-разумно е да се влагат пари в здравеопазването. По неговите стъпки върви д-р Михаил Тиков от Пещера, чието име нашумя заради връзките му с кмета на Пазарджик Тодор Попов. Тиков също като Каменов започва бизнеса си с лекарства, а сега притежава болниците „Софиямед”, пловдивската „Пълмед”, пазарджишката „Здраве” и още една АГ клиника, която се строи на бул. „Цариградско шосе” 138 в столицата. Даже беше кандидат за шеф на лекарския съюз през 2009 г. Каменов и Тиков основаха и частни здравноосигурителни фондове – съответно „ДаллБогг” и „Св. Николай Чудотворец”, но след като трябваше да ги превърнат в застрахователни, Тиков продаде своя на „Еврохолд България”. Това са хора, които не биха вложили пари, ако не очакваха печалби, и щяха да се откажат, ако губеха. Но здравеопазването в България стана огромен бизнес, а най-доходната му част е болничното лечение. Не случайно в тази област има и чуждестранни инвестиции, най-голямата от които е болница „Токуда”. Само 4 години след откриването си „Токуда” е вече на трето място по приходи от здравната каса. Най-големите 10 лечебни заведения получават почти една четвърт от парите за болнична помощ

Гост 12.06.2018 10:58:54

Ако здравеопазването е бизнес, никой лекар не би трябвало да работи с „нелоялен” партньор като НЗОК. Но болниците, които се оплакват от здравната каса, не само не се отказват от нея, ами се редят на опашка, за да сключат договори за колкото може повече клинични пътеки. Защото няма платежоспособно търсене – хора, които да си плащат за лечение от джоба. За ведомствените и някои специализирани болници държавата дава около 500 млн. лв. годишно, а общините изобщо са се отказали да издържат своите лечебни заведения – приносът им от близо 100 млн. лв. през 2010 г. е спаднал на 15 млн. Затова пък в бюджета на НЗОК парите за болнично лечение растат главоломно. През 2006 г. те са били 614 млн. лв., през 2009 г. – 934 млн., а през 2014 г. – 1,603 милиарда лв. Или за 9 години са се увеличили 2,6 пъти при инфлация от 43 %. Реалното увеличение е с 82 на сто. Тази година касата има рекорден бюджет от над три милиарда лева, от които главната част ще си разделят пак болниците – за услуги, лекарства и консумативи. Обаче парите не им стигат, защото те се множат ударно. Тъй като НЗОК няма право да откаже договор на болница, нейните контрагенти са вече 367. Само в София при население от 1,2 млн. души има 90 клиники, половината от които са частни. Лондон с 8 млн. жители има 80. По брой на болничните легла България отдавна е изпреварила средното равнище в Европа – у нас през 2013 г. те са били 663 на 100 хил. души, а в ЕС – 545. Изглежда, че това би трябвало да е в интерес на пациентите, но всъщност не е така. Колкото повече дава касата, толкова повече доплащаме. Това е поредният парадокс.

Гост 12.06.2018 08:50:55

Ще го командва, другия път! На всички противници на лекарското съсловие тепърва им предстоят големи проблеми и емоции. Ще се наложи да се възстанови реалното договаряне на цени и обеми, като цените няма вече да могат да са по-ниски от реалната себестойност, а цената на лекарският труд ще е задължителен компонент на себестойността. Ще се наложи да се въведе истински Ко-пеймънт, а нивото на финансиране на здравната система ще трябва постепенно да се изравни със средните за Европа стойности (м/ду 8% и 11% от БВП) или по около 3000 евро на глава от населението. Приключват фриволните действия на НЗОК, която непрекъснато се опитва да въвежда и променя едностранно условията по НРД и другите договорености със съсловието. Започва нова ера в лекарския съюз. Това, което е в момента не може да продължава повече!

Гост 11.06.2018 21:58:58

Така ще го командва докрай Крадците настъпват организирано МЗ окупира БЛС под ръководството на Горанов.

Гост 11.06.2018 17:31:18

Ма Киро Тефтера откъде накъде си позволява да напътства , менторства и да казва какво се очаква от една по принцип неправителствена организация ? Ама че нагъл старчок. Тези правителствени гамени не стига ,че си одържавиха НЗОК, а гледат да сложат ръка и на БЛС . Безобразие и произвол (както са си свикнали 74 години комунистическа власт)

Гост 11.06.2018 17:54:08

Като имаш пред себе си стадо маймуни ,как да се спреш , да не ги напътсваш поне малко? Тая неправителствена организация е една клоака , където врат лайната на едно цяло съсловие .Бая мирише.Червени маймунски дирници.При това с претенции за интелект, егати некадърниците и боклуците , дофтори прости , шебеци дръгливи.Убийци без съвест и морал.За пет лева сте готови на майка си за сложите стенд и да и шибнете убийствена доза скъп онкомедикамент.

Гост 11.06.2018 20:17:06

Ей боклук пролетарски, утре тези хора ще ти спасяват твоя жалък животец на мекотело славещо Тиквата и повтарящо неговите лъжи с кухия си мозък облъчен от пропагандата, Така ви научиха комунистическите копелета на Баце и Нинова - на неуважение към лекарите .Иронията е ,че утре ще мрете в калта с вик някой да дойде, ма едва ли .....По ирония на съдбата още до няколко седмици ще си в болница -запиши си го. Съдбата обича да си играе с такива изроди....

Гост 11.06.2018 18:55:22

Не споменавай майки и деца бе ,изрод десарски.

Лекар 11.06.2018 16:53:20

Тоест, готви се да те командвам!

д-р Г. Тодоров 11.06.2018 16:28:01

Когато те хвали опонента винаги бъди нащрек! МЗ и БЛС са във фактическа опозиция по дефиниция! Въпроса е да има баланс на интересите!

Гост 11.06.2018 17:44:22

В главите ви само фанфари и бойни викове.По дефиниция в опозиция са горната и долната глава.Но на практика все някой трябва да проявява разум и да напътства. Засега само горната мъдрува , а долната лудува.Ако това ви е баланса?

Elf 11.06.2018 16:05:00

Niama lekari ! Ima DARJAVNA SIGURNOST , RESTAVRACIA NA KOMUNIZMA I DEBILI IMASHTi SE ZA DOKTORI.Taka i shte puknat,nevideli drugo.

засегнат 11.06.2018 15:07:25

Никой никога не е защитавал интересите на българските лекари, работещи в регионалните здравни инспекции. Иначе прибират членския им внос.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...