Петък, 07 Октомври 2022
18
юли
37
 

Д-р Дечо Дечев:

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Ако се въведе този модел, НЗОК също ще трябва да избира с кой да сключва договори

Четвъртък, 18 Юли 2019 | 19:43:38
37

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точка съм привърженик на направените предложения. Привърженик съм и заради това, че политическата класа като цяло също подкрепя идеята. Подкрепяйки го обаче,

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точка съм привърженик на направените предложения. Привърженик съм и заради това, че политическата класа като цяло също подкрепя идеята. Подкрепяйки го обаче, волно или неволно, косвено или пряко, те подвърдиха, че всички промени, които бяха направени в първоначалния формат на осигурителния модел, които ги направиха те, доведоха Националната каса до един вид, в който повече не може да функционира". Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ по повод предложения от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нов здравноосигурителен модел.

Той подчерта, че независимо дали тези промени са били направени от популистка гледна точка, партийни интереси, корпоративни интереси или лични интереси на политиците, резултатът е налице и той не е добър.

„Това, което виждате в момента като формат на Здравната каса,

няма нищо общо с това, което беше заложено.

Първото нещо, че идеята за такъв фонд беше тя да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея някой да решава свои политически или корпоративни интереси. Беше променена идеята да бъде обществен фонд и тя на практика се одържави“, каза д-р Дечев.

Той уточни, че независимо, че държавата внася около една трета от вноските в бюджета на Касата, на практика контролира изцяло ръководството като кадри, ръководителите на Районните каси, политиката, която се провежда.

Д-р Дечев допълни, че не може да се взимат чисто експертни решения, тъй като не можело например да се закриват губещи отделения в областни болници, защото областите щели да останат без достъп до такава медицинска помощ.

На въпроса дали визира отказа на министъра да закрие болници в Северозападна България и дали не го критикува за това, д-р Дечев отговори: „Не го критикувам. Аз поддържам това, което здравният министър беше казал първоначално – че ще ги преструктурира. В последствие посланието, което излизе беше, че ние ще подсигурим поток от средства и дейност за тези болници. Как ще ги подсигурим дейностите, след като, когато е била планирана болницата във Видин, в областта са живели четири пъти повече хора? Там сега има записани при лични лекари 90 000 души, от които 20 и няколко хиляди са неосигурени и ние искаме да подсигурим поток от пациенти и поток от средства?! Това просто няма как да стане.“

„Мисля, че

състоянието в момента на НЗОК, скромно казано, в никакъв случай не е по-лошо от преди една година.

Точно обратното, има определени сфери, в които са постигнати успехи, и то много добри. Но не можахме да решим, и все още не можем да решим генерални проблеми, основни, които се надявам, ако се въведе този модел, да бъдат решени, още повече че министърът обяви, че НЗОК ще бъде абсолютно равнопоставена спрямо другите фондове, т.е. ако те ще могат да избират с кой да сключват договори, би трябвало бъдещата НЗОК или фонд, както се казва, той също да може да си избира с кой да сключи договор“, каза д-р Дечев.

По думите му парите, които ще постъпват във фондовете след демонополизацията, дори

ще бъдат по-малко отколкото са в момента,

независимо че ще се запази вноската от 8%.

„От 100 лв. постъпили като приход в Касата в момента, НЗОК инвестира близо 99 от тях под формата на заплащане на медицинска дейност. Сега, за мен най-всеобхватният като качества и като познания експерт в България, д-р Семерджиев, изнесе данни, че от същите влезли 100 лв., преминали през частния фонд, не повече от 50 от тях ще отидат за плащания за медицински дейности, другите ще отидат за печалба, за други разходи. Не трябва да се вдига здравната вноска, но по какъв начин трябва да се повишат приходите, това е вече политическото решение. Но, казвал съм го пред вас, казвам го за втори път категорично и ясно. Илюзията, че медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане трябва да отпадне като визия. Това, което виждате в момента, което в последните месеци се получи – напрежение в едно съсловие, имаме предвид медицинските сестри, рано или късно ще се появи и при другото съсловие – лекарите“, каза управителят на НЗОК.

Той допълни, че от Лекарския съюз също са прави, когато казват, че няма реални разчети в това, което са чули от министъра, че няма прогнози, че няма оценка на риска на въздействието. „Те са прави, но трябва да разберат, че това, което беше презентирано, това не беше модел, който е конкретен. Беше изразено едно намерение, една визия, по-скоро едно пожелание накъде да отиват нещата. Ако до преди половин година, когато се презентираха два модела, този, който чухме сега в момента, имаше и един друг, който беше с надграждане, вече има една еволюция в посока на този екип, който го предлага, в това, че са се концентрирали върху модела, а именно – остава 8-процентова вноска, в нея влизат и други играчи на пазара, да го наречем, и вече потребителят да има право да си избере кой да бъде фондът“, каза д-р Дечев.

Той допълни още, че на

теория има вероятност в НЗОК да останат само тежките случаи и по-бедните хора.

„От тези 6.5 млн. на книга осигурени лица, има между 3 и 3.5 млн., които живеят на прага на бедността и под него. Т.е. апетитите на един частен осигурител, който влиза в този бизнес, защо това е бизнес, за да печели, този контингент от 3.5 млн. бедни хора, той ще бъде нежелан за тях при всички положения“, каза д-р Дечев.

Ако има твърдение, че здравният статус на българина е публично известен в тези фондове, т.е. те имат пълната информация за всеки един от нас. Казвам, ако има такова твърдение, аз не мога да го отрека. Така че те ще знаят кой с какви тежести кандидатства при тях. Дали ще се въведат такива правила, които да гарантират, че няма да могат да отказват, това е под въпрос. така че да го оставим на бъдещето да видим какво ще се случи. Но държавата не може да абдикира от този контингент хора, и тя трябва да им осигури достъп до здравеопазване“, допълни той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QKC9

Гост 10.08.2019 11:41:22

ЗА ДА СТАНЕШ НАЧАЛНИК В ЦУ на НЗОК ЕДИНСТВЕНОТО ИЗИСКВАНЕ Е ДА МОЖЕШ ДА КРЕШТИШ.

Гост 31.07.2019 21:39:08

Крайно време вече е да остойностим медицинския труд. От Лекарския съюз сме свършили много работа по този въпрос, сега имаме обещанието от страна на министерството, че се работи по това. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маждаров

Гост 31.07.2019 21:37:17

БЛС приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, като намира, че те са необходими и закъснели. В концепцията, представена от министъра на здравеопазването, обаче липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието. БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел.

Гост 31.07.2019 21:37:16

БЛС приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, като намира, че те са необходими и закъснели. В концепцията, представена от министъра на здравеопазването, обаче липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието. БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел.

Зддраве 29.07.2019 09:04:56

Да не се забравя никога отнетиите 1 милрд лв от здравната каса, което показва колко депутатите ценят живота на гражданите!

Ива 25.07.2019 12:17:41

Прав е д-р Дечев. Коментарите му по много теми са точни.

Гост 31.07.2019 23:34:29

Повече от точни. Мениджърски позици и виждания

лекар 25.07.2019 08:44:27

Болница Иван Рилски не дава спешност по никоя специалност. има нотделения и без нощен дежурен. Така се работи по-леко и приятно. За разлика от Пирогов, Царица Йоанна, Окръжна и Александровска.

Пациент 24.07.2019 09:23:36

В много неща д-р Дечев е прав! 1.Трябва да се премахне зависимостта на НЗОК от властта /МФ и МЗ/.Да се върне първоначалната независимост на касата. 2.Прекратяване на всички договори със всички частни болници- който пациент прекрачи техния праг да си плаща на 100%,. 3.Забрана на ДКЦ-гара разпределителна към отделенията за хоспитализация. 4.Преглед на цените на всички пътеки-особено кардио......., че както е тръгнало още някоя година и проф.Начев ще стане от милионер-милиардер! 5.Към стойността на пътеките да се вкара и труда на медицинските специалисти и % на всички др. разходи на болниците. 6.Скорошно въвеждане на електронните здравни карти. и т.н. и т.н.

Гост 22.07.2019 09:04:53

Дечо май настъпа мотиката

Гост 23.07.2019 10:43:05

Но, мотиката ще удари пролетарската тълпа мародерстващи

ГОСТ 22.07.2019 17:54:38

Болни амбиции за министерски пост. И там ще направи същото като в НЗОК - едно голямо НИЩО

Гост 21.07.2019 17:35:57

Критерий за солидарността в здравните вноски трябва да стане общия брутен доход.

Гост 21.07.2019 15:17:38

Проф. Радослав Гайдарски: Това, което се предлага, няма да подобри здравеопазването „Моделът на министър Ананиев не е нов, това е модел, който се опитахме да въведем през 2006 – 2007 година - по същия начин с разбиване на монопола на НЗОК, с въвеждане на здравни фондове. Тогава не успяхме по същите причини, по които и сега този модел няма да успее. Защото България е малка страна с много малко пари. Няма друга страна в Европа, която да има толкова малко финансови средства, вложени в здравеопазването“. Това коментира в предаването „Неделя 150“ проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването, част от ръководството на БСП. Проф. Гайдарски изрази притеснение, че може да настъпи регионализация в здравеопазването и фондовете по-скоро ще ограничат пациентите в избора им къде да се лекуват, а няма да им дадат свободата, която имат сега: „Това, което се предлага в момента, няма да подобри здравеопазването като организация и като начин на работа в системата… Най-положителното, което предлага министър Ананиев е, че не въвежда, не казва – ето сега започваме по този начин, а предлага една идея, която ще се обсъжда“. „Системата може да се подобри само с увеличаване на парите в Здравната каса - здравната вноска да стане поне 10%. Всички трябва да бъдат равнопоставени - тези 8% сега се вземат само от около 1,5 млн. здравноосигурени, за децата не се дава достатъчно, всички държавни служители трябва да бъдат равнопоставени с останалите хора, които работят. Тогава ще има увеличаване на парите в НЗОК. Трябва да има и строг контрол на разходване на парите“.

Kарамазов 20.07.2019 16:12:15

Повечето глупости изписани в долните постове са от александровската палавница, дебелият и мазен гей, той и фалшив доцент и директор-Костадинка Ангелова. Eх, мазнико мръсен, ех педал противен, гледай си гейските оргии и не се занимавай с медицинската материя.

Моравин 19.07.2019 19:40:05

Частноздравно осигуряване от 1000 лв. месечно - в частна болница, по избор: общо осигуряване от 10 лв. - държавна болница.

Гост 19.07.2019 16:33:10

Крадците , било то и ченгета са за затвора , а не да се вихрят по медиите и дават акъл .

Госн 19.07.2019 16:31:42

Дечо Дечев беше дълги години в ръководството на НЗОК , точно когато се одържави .Ама тогава го интересуваха само комисионните от фармафирмите и рушветите от обществените поръчки .Що пари изпра покрай жена си .Копелето крадливо, нещастно .

В същото време 19.07.2019 12:19:49

"- Тайна ли е заплатата, която получаваше Габриел Обертан в "Левски"? - Не е тайна, просто е МНОГО ТРУДНА за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е МЕЖДУ 95 000 и 100 000 лева НА МЕСЕЦ. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти."

Един 19.07.2019 07:22:42

Дечев е абсолютно прав ,но трябва да се спре теча към големите частни структури и ресурса на НЗОК да отива строго за структурите осигуряващи 24 часов бърз и всеобхватен достъп по всички критерии ,а не само по пътеки за инфаркти ,които са супер скъпи ,всички тези пътеки трябва да са с 30% самоучастие на пац за да спре източването ,а и безхаберието и незаинтересоваността особено на групата пациенти без лично участие в осигуряването и каквито и да е плащания за здр услуги ,всеки доплаща ,махат се освободените ,всеки без 10 г профилактика или неосигуреност не му се дава безплатен достъп до скъпите услуги ,плаща си ги реално и системата ще рестартира в правилна насока ,апропо и ТЕЛК само за пациенти с 10 г непрекъснато соц и здравно осигуряване ,вкл и за деца ,статус на родителите ,преди да им се даде най скъп ресурс ,а не обратното !

Гост 18.07.2019 22:44:59

За съжаление няма създадени лекарства за лечение на такива Въоръжени лица

Гост 19.07.2019 10:09:49

Въоръжете се с портфейли ,кредитни и дебитни карти, бързи и дългосрочни кредити другарки и другари. ЩОТО НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ ПЛАЩАТЕ РЕАЛНО трудът на лекарите. Дебелото лекарство за червения алчен консуматор идва . Дечо-Мечо лекарите пет пари не даваме кой какво говори, а какво идва . Реалността идва . Пък си плюйте както искате ха-ха-ха.

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне 18.07.2019 22:27:37

Малко им е да са милионери медиците на държавни управленски постове, искат да станат и милиардери. ------> https://www.24chasa.bg/novini/article/7565830

NHIF 18.07.2019 21:31:11

Илюзията, че служителите на НЗОК/РЗОК ще продължават да работят при такова смешно заплащане и разлики в заплатите, вече отпадна гусин директор. То и за това системата съвсем в скоро време ще се срути !

Бб 19.07.2019 07:27:00

Служителите на НЗОК са в 80% напълно излишни ,е картата контролира всичко и от тях няма никаква нужда ,те са групи за рекет над работещите лекари ,на всички е ясно ,че договора е сключен така ,че да се събират едни 5% обратно за държавата от фиктивни глоби ,горе долу колкото е и фиктивната дейност в мед структури ,е картата пресича тези възможности ,а служителите да се хванат да работят реално нещо в полза на болните!

Гост 19.07.2019 07:46:17

Какви 5% те гонят, те тия чиновляци не могат обратно да върнат 10 млн. лв., ти искаш да съберат 300 млн. Тия грам мозък нямат, та ти се чудя откъде ги търсиш тези суми.

Гост 18.07.2019 22:00:12

Както отпадна и илюзията, че гусин директорът ще се освободи от пенсионерките в преклонна възраст, които послушно върна на работа, след като му казаха отгоре. Същото се отнася и за другите, които не искат да си тръгнат, защото им е гот в NHIF.

За сведение на Дечо 18.07.2019 21:59:45

Как може 21 век в здравната каса да има служители, които получават заплата под 540 лв. ЧИСТО? Какъв е този мениджър щом не може да осигури достойно заплащане за служителите си. Шутовете и пажовете на ръководството не ги бройте за служители. Те са там за да обслужват корпоративните интереси на бизнес-кръговете на трите основни партии.

Гост 18.07.2019 20:33:14

М-даа..., хем бил за модела на Ананиев, хем брутално го оплю... Дечо е дърта лисица.

Гост 18.07.2019 20:24:48

Виртуозен манипулатор. Лицемерие от висша класа.

БЛС-Въоръжено Крило 18.07.2019 20:16:56

Дооообре, харесаха ми доста неща. Абе ще започнете да казвате истината, няма къде да ходите - нещата са вече стрелба на месо. Само интересно защо политическата класа не въведе доплащане още 2000 година след като беше ясно ,че парите няма да стигат за нормално здравеопазване. Защо го въведоха при стоматолозите (адекватно), а при хуманните лекари не ? Защото просто искаше политическата класа да флиртува с плебса и да не им се казва ,че Семашко е една лайняна фантасмагория , която нищо добро няма да даде в перспектива на това имащо се за европейско общество. Заблудите от комунизма за безплатното и незаплащаното от никого на някого си беше индикаторът ,че болшевиките никога не се променят -само се метаморфозират в нови изроди. И ето ви сега тежките проблеми , които вече са патови и не са решими с нормални еволюционни средства а само с як шок. Ха да видим дали някой ще въведе доплащане както 1о-15 години го казваме лекарите тук и навсякъде защото тогава може и да няма нужда от много фондове. Или пак ще се направи поредната имитацийка на 'надграждане' , ре- пре, нео моделиране ,нова система или прочее други чекии

до БЛС-Въоръжено Крило 07.08.2019 15:43:00

ти за аристократ ли се мислиш, я се осъзнай. кой знае от кое село си дошъл. някакъв, който от 2000 година изнудва пациенти за нерегламентирани плащания /европейското общество го нарича - корупция/, съответно ти отдавна щеше да си загубил правото да упражняваш тази професия и жената ти щеше да ти носи цигари в затвора, СМЕШНИК!!!

Тази свиня, 19.07.2019 06:16:26

Този добитък не може да ни бъде колега. Рядко прост примат. С една дума - дООлитъл. Кенеф.

Гост 19.07.2019 10:03:42

Ти не си лекар бе, трол гнусен комунистически. Вие червените потници не сте никакви колеги освен на Нинова Само педали като теб може да са доволни от днешната ситуация в която са лекарите. Истинските лекари, а не тези които се представят за лекари

Гост 18.07.2019 22:34:48

Колега какви болшевики са Ви влези в главата? Вземи си хапчетата и престани да излагаш съсловието !

Гост 19.07.2019 10:00:50

Комуне ти си срам за съсловието , ако въобще си лекар. Приличаш на доволна мутра свързана с властта

Гост 19.07.2019 08:23:03

Много си е прав колегата-доплащане,доплащане и пак доплащане се задава със страшна сила и никой не може да го спре.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...