!
Понеделник, 22 Април 2024
23
юни
12
 

Заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова:

Искаме проверка от Сметната палата за разминаването в плащанията към болниците

НЗОК трябва да плати всичко изработено от лечебните заведения

Петък, 23 Юни 2017 | 11:39:19 Полина Тодорова
12

Д-р Павлова, успяхте ли да зададе въпросите, които притесняват Лекарския съюз и като цяло съсловието, по време на вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия? За съжаление, стана практика в заседанията

Д-р Павлова, успяхте ли да зададе въпросите, които притесняват Лекарския съюз и като цяло съсловието, по време на вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия?

За съжаление, стана практика в заседанията на комисията по здравеопазване да не се дава възможност на БЛС да представи своето мнение по дискутираните въпроси. Да, това е законосъобразно, но не е добре, когато народните избранници не искат да чуят гласа на съсловието.

Дневният ред на заседанието беше продиктуван от близо два месеца продължаващото напрежение сред болниците поради недостатъчните бюджети. Зададоха се много въпроси от представителите на различните политически партии, някои от тях получиха отговор от управителя и от подуправителя на касата.

Беше повдигната и темата за разминаването в сумите, отчетени към болниците от НЗОК и данните през СЕБРА. Удовлетворени ли сте от обяснението на ръководството на НЗОК?
БЛС не приема даденото обяснение за разликите между информацията, която изнася НЗОК на сайта си за месечните разходи на болниците, и тази в отчетите на СЕБРА. Според д-р Комитов, разликата от пет милиона средно месечно по-малко за болниците отговаря на разходваните средства за ведомствените лечебни заведения и това не се вижда от отчетите на СЕБРА. Поради това обяснение, БЛС ще се обърне към Сметната палата да направи проверка по компетентност. Все още чакаме отговор на изпратения въпрос към НЗОК за това дали е вярно, че НЗОК заявяват към МФ суми, които са по-малки от договорените в НРД 2017.

Преди дни след заседание на Надзорния съвет на касата стана ясно, че болниците ще разполагат средномесечно със 139 млн. лв. Ще успокои ли това системата според вас?
Притеснени сме от факта, че НС на касата в заседанието си от 20-ти юни не е записал договорената на тристранната среща в МЗ сума от 139 млн. лв. средно месечно за болничните заведения. Това е много тревожно, защото устното обещание не носи спокойствие на системата. А всички ние, имащи отношение към здравеопазването, желаем точно това. Практиката сочи, че дори разписани текстове не се изпълняват, а какво остава за устни обещания. Освен това, новите правила за разпределение към болниците не са съгласувани с БЛС, както това е разписано в НРД 2017.

Вчера ръководството на касата даде подробни обяснения за мерките, които ще предприеме относно овладяването на контрола на онкомедикаментите, като бе повдигнат и въпроса за по-дългия срок на разплащане на касата към болниците. Имате ли притеснения в тази насока?

По втория въпрос от дневния ред на заседанието, а именно отложеното плащане към болниците за онкомедикаменти в рамките на 30 дни, се разискваха различни механизми за контрол и се съобщи, че при бюджет за 2017 г. от 225,5 млн. лв. към 31-ви май вече е разходвана повече от половината от сумата. Според БЛС отлагането не е с цел контрол върху разходите, а е продиктувано от очертаващия се дефицит за медикаменти и възможността да се прехвърлят отново за пореден път плащания за следващият бъджет. Затова питаме, кого всъщност лъжем и въвеждаме в заблуждение - пациентите, лекарите, управляващите или цялото общество?  Случващото се говори за системност в неправилното планиране  бюджета на касата  и мултиплициране на лошата практика.

Кои са вашите основни искания към НЗОК?

Българският лекарски съюз настоява за изплащане на всички натрупани задължения на касата,  в това число и тъй наречената „надлимитна дейност” на лечебните заведения, която е извършена, проверена, приета и незаплатена за 2016 г. и до април 2017 г. в приблизителен размер на 36 милиона. Искаме и авансово плащане в размер на 50% за извършената и отчетена дейност на лечебните заведения до 15-то число на месеца, следващ отчетния. Настояваме и за създаване на отделна сметка за постъпленията на здравните вноски, с цел публичност и прозрачност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Hdxc

Гост 1 29.06.2017 18:56:17

Уважаеми колеги, от възстановяването на БЛС до момента не е имало по-некомпетентен и слабо управляващ интересите на лекарите Управителен съвет .Даже при д-р Кехайов нещата вървяха по-добре и бяхме фактор в общественото и политическо пространство в България и Югоизточна Европа!!Мислете кого избирате на Съборите на БЛС за ваши представители!!

гост 29.06.2017 09:25:46

Не само Сметната палата а и ДАНС и Прокуратура трябва да направят проверка всичко в НЗОК е гнило.

yes 26.06.2017 15:23:05

Тя е Галинка,а не Ганка,ама все тая, за нищо не става,колкото и да позира по снимките...........Гааааадост!?!!

ЗНАЕЩ 26.06.2017 15:18:55

ПАВЛОВА, САМО ИМИТИРАТЕ ДЙНОСТ, КАКТО ПО-ДОЛУ ПИШАТ, ВИЕ СТЕ НЕЗНАЕЩИ,НЕКОМПЕТЕНТНИ, НО И НАГЛИ, ЗАЩОТО ХАРЧИТЕ ОТ НАШИЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС. А ПЕРСОНАЛНО ТИ СИ ВЪРХА НА СЛАДОЛЕДА - КЛАТИШ НАУКА, ГОРКАТА, АМА ЦЕКО ВОДЕНИЧАРОВ Е ВИНОВЕН ЗАЩОТО ТОЯ ИЗМИСЛЕН ФАКУРТЕТ Е ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ КАРИЕРИСТИ,НАПОРИСТИ, НЕПУКИСТИ!!!! АМА НАЛИ ЗНАЕШ - ИМА ВИДОВ ДЕН!!!

Гост 26.06.2017 19:57:25

Както е тръгнало, май се очертава в близко време да имаме хабилитирана председателка.

Гост 24.06.2017 13:02:05

Тази Ганка се взима много на сериозно. Ръководството на БЛС или поне част от него има много сериозен проблем. Не познават нормативната база, не са наясно дори с процесите по организация на работа на НЗОК, как е организирано плащането съгласно нормативните документи и т.н. Защо е необходимо това - ами много просто като познаваш нещата ще правиш и смислени предложения.Това със Сметната палата е направо смешно, показва пълво незнание, но дрънка глупости. Долният коментар е много правилен остойностете труда, ама истински и тогава натискайте. Ама БЛС ги мързи или не знаят как, което е едно и също.

ДоктораС 23.06.2017 13:55:32

Спрете да се занимавате с финанси от БЛС !!!Остойностете труда на лекарите,както е при стоматолозите,дайне цените на Касата и колкото и позволява бюджета да закупи от нас мед.дейности,останалото да се доплаща!!@

Казано просто 23.06.2017 13:14:02

Колега, не забравяйте, че д-р Павлова е човек с голяма заетост. Прави наука заедно с доц. Жени Стайкова, това иска задълбочаване и усилия. Не й губете времето с дълги постове.

Гост 23.06.2017 17:07:48

Каква наука бе колеги?! След Паисий всички преписват.

д-р Ангелов 23.06.2017 12:36:06

Уважаема Павлова, не само че не сте подготвени и бъркате законовите постановки, не само,че на събора наложихте цензура и ни дадохте по 3 мин., за да не чувате противно на вашето мнение, не само че сте най-неефиктивния управителен съвет, но сте и най-нетолерантните към съсловието. Ако някой взима от нашия членски внос толкова много пари,колкото вие, е длъжен да бъде подготвен, компетентен и да намери механизми, за да го изслушват в народното събрание. Преди лекарския съюз ВИНАГИ БЕШЕ ИЗСЛУШВАН, но беше фактор и влияеше върху процесите. Сега вие не сте нищо такова. Ако нещо се постигне ще бъде благодарение на усилията на проф.Петров. А аз съм отвратен от вашето безпардонно поведение в личен план и НЕ ИСКАМ ОТ МОЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС ДА ВИ ПЛАЩАМ ОГРОМНАТА КВАРТИРА С ГАРАЖ, САМОЛЕТИТЕ И КОМАНДИРОВКИТЕ В ЧУЖБИНА, ОТ КОИТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА,ОСВЕН ДА СИ ПРАВИТЕ ТУРИЗЪМ. Вие персонално изобщо не можете да представлявате интересите на съсловието и ви уверявам, че откакто д-р Игнатов възстанови съюза никога в управата на БЛС не е имало подобна меркантилност.

СРС 23.06.2017 11:52:08

Пак се объркахте, Павлова! Сметна палата са в топли отношения с членове на надзора.

Гост 24.06.2017 17:38:59

Е това не знаи че не може да бъде уведомена и да се изисква от нея. Нали е институция!


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...