!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
27
ян
3
 

Д-р Мартин Любомиров:

И на Антарктида, и в операционната най-важното умение е работата в екип

Събота, 27 Януари 2018 | 11:00:18 Надежда Ненова
3

Д-р Мартин Любомиров е анестезиолог в Отделение по анестезиология и интензивно лечение в болница „Софиямед“. Завършва МУ- Плевен медицина през 1992г., а специализира анестезиология и интензивно лечение през 1997 г.. Има и придобита специалн
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Мартин Любомиров е анестезиолог в Отделение по анестезиология и интензивно лечение в болница „Софиямед“. Завършва МУ- Плевен медицина през 1992г., а специализира анестезиология и интензивно лечение през 1997 г.. Има и придобита специалност по „Здравен мениджмънт“. Член е на Научното дружество по анестезиология и интензивно лечение в България, Българската асоциация за изследване и лечение на болката, Българското дружество по клинично хранене, Българското дружество по изгаряне и пластична хирургия и на Европейската асоциация по изгаряне ( EBA). Владее руски и английски език. Има публикации в български и международни научни списания, както и участие в международни и български научни прояви.

На 28 януари заминава като лекар на 26-тата експедиция в Антарктида, но преди това прие да разкаже за Zdrave.net какво е да прекараш два месеца в годината в ледената пустош и защо е избрал медицината за своя професия.

- Д-р Любомиров, как решихте да влезете в екипа за Антарктида?

- Бях поканен от един приятел, който вече беше ходил там. Представи ме на ръководството на Антарктическия институт. Харесаха ме и решиха да ме включат в екипа. Това е петата експедиция, в която участвам. Даже съм в лекарската комисия, която одобрява членовете на експедицията. Преди всяко тръгване се правят пълни изследвания, правят се консултации с различни лекари. Сега фактически отивам като лекар на експедицията.

- Какви са изискванията, за да станеш член на антарктическата експедиция?

- Най-важно е умението за работа в екип. Там отиваме малка група хора, различни характери, без контакт с останалия свят – без интернет, без телевизия и телефони. Много е специфично и трябва да имаш желязна психика и авантюристичен дух.

- Няма хора, но има много животни. Сприятелихте ли се с тях?

- Имаме две птици, които гнездят в базата и те са почти опитомени. Още като се появим с кораба и те кацат пред базата и започват да дебнат какво могат да откраднат. Птиците са скуа, много са интелигентни и са хищници. Ядат малки пингвинчета, риба и каквото сме занесли.

- Налага ли се често да оказвате медицинска помощ в базата?

- Постоянно има такива случаи. Най-разпространен е травматизма – по време на работа, по време на научни изследвания, ходене по различни терени. Слава Богу, травмите не са тежки. Веднъж обаче се наложи да се транспортира бейзкъмандъра ни, който там направи инфаркт, малко преди да се слезем от кораба в базата. Трябваше да бъде транспортиран спешно обратно на другия остров, оттам със самолет до Чили. Дойде екип от Сантяго, поставиха му стент и той на другата година пак беше в експедицията.

- Защо в антарктическата експедиция лекари на екипа са предимно анестезиолози?

- Ние сме много ценни в такива ситуации, защото владеем всички спешни състояния. Такава ни е специалността – ние сме анестезиолози-реаниматори. Аз не съм само доктор, мога да правя всичко. Мога да карам лодка, изкарал съм курс за капитан на малък кораб, помагам в строителните работи, в товаренето и разтоварването на багажа. Ние отиваме с много багаж, веднъж беше близо 50 тона. Това всичкото минава няколко пъти през ръцете ни. Около 5 тона нафта харчим на сезон.

- Включвате ли се е и в домакинската работа?

- На мен готвенето ми е хоби и като няма друга работа предимно с това се занимавам. Пазаруваме си от Южна Америка, там е най-хубавото говеждо в света. Когато е хубаво времето си правим барбекю навън. Правим си кисело мляко и кисело зеле. На обяд се яде по-леко, а вечерта вече е по-сериозното хранене.

- Отклонявате ли се на връщане от Антарктида, за да разгледате континента?

- Задължително. Това е черешката на тортата. На връщане винаги си правим екскурзия в Южна Америка. Бил съм в Рио де Жанейро, в Буенос Айрес, чилийска и аржентинска Патагония, Перу, Мачу Пикчу, Уругвай, Парагвай. Южна Америка няма нищо общо с Европа. Културата им, начинът им на мислене са съвсем различни. Това са едни спокойни, разкрепостени хора. Според мен там е бъдещето. Европа вече е стигнала някакъв таван.

- Как решихте да се занимавате с медицина?

- Завършил съм математическа гимназия и така ми беше досадила тази математика, че исках да избягам от нея. Кандидатствах медицина, за да стана съдебен лекар. Обаче нямах никаква представа за какво става въпрос, мислех, че е като по филмите. Когато стигнах до съдебната медицина се разочаровах и реших, че ще стана такъв лекар, за който като кажат „Има ли лекар в самолета?“, да кажа „Аз съм“ и да мога да помогна. Така избрах анестезиологията.

- От къде идва удовлетворението във вашата специалност?

- Признание от пациентите много трудно се получава, защото ние сме зад кадър. Пациентът вижда хирурга. Всяко влизане в операционната зала обаче е предизвикателство. Това е пациент, който трябва да докараш до едно нефизиологично, почти болестно състояние, да му отнемеш съзнанието, да го обезболиш, да му спреш дишането, а след това всичко това трябва да бъде възстановено.

- Какво е нужно, за да се получи синхрон между хирурга и анестезиолога?

- И двамата трябва да умеят да работят в екип. С практиката по-опитните хирурзи и анестезиолози вече нямат нужда да си говорят. Знаят си всяка следваща стъпка и работата върви. Трудно е да се работи с хирург, когото не познаваш, но аз съм вече много опитен и това не ми пречи. Работил съм къде ли не, включително бях и лекар в Либия, когато произнесоха смъртните присъдите на нашите сестри. Нашите колеги-либийци ни уверяваха, че не бива да се притесняваме, че сестрите не са виновни и това е било работа на Израел.

- Освен експедициите до Антарктида имате ли и други адреналинови хобита?

- Имам. Ходя на рафтинг. Имам сериозно отношение към водата – тренирал съм гребане, плуване, но и в рафтинга най-важен е пълния синхрон на екипа. Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FgrU

Дани 31.01.2018 09:36:38

Браво Докторе!Бъдете жив и здрав!Много късмет!

Митачето 28.01.2018 20:24:00

Браво Докторе. Нека има повече хора като вас. Да сте жив и здрав и успех в експедицията.

Гост 27.01.2018 11:51:01

Успех в Антарктика!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...