!
Понеделник, 15 Април 2024
22
ноем
11
 

Здравната и бюджетната комисия приеха бюджета на НЗОК 2019 и на второ четене

Само БЛС ще разрешава прехвърляне на средства по пера в бюджета на Касата

От БСП ще обжалват преходните и заключителни разпоредби в закона пред конституционния съд

Четвъртък, 22 Ноември 2018 | 17:58:40 Надежда Ненова
11

Законът за бюджета на НОЗК за 2019 беше приет на второ четене днес от парламентарните комисии по бюджет и финанси и здравеопазване. Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова подчерта, че между първо и второ четене на законопроект

Законът за бюджета на НОЗК за 2019 беше приет на второ четене днес от парламентарните комисии по бюджет и финанси и здравеопазване.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова подчерта, че между първо и второ четене на законопроекта е дадена възможност на всички заинтересовани лица да се произнесат по промените. „Доказателство за това са окончателните редакции, които сме предложили. Ние се съобразихме със становището на БЛС и предложихме да няма разходване на средства, извън тези, които са отбелязани в отделните параметри за медицинска и дентална дейност и това да става само съгласувано с управителния съвет на БЛС, респективно БЗС. Предложихме да няма задължително прелицензиране на лечебните заведения, а след създаването на новита медицински стандарти, те да имат възможност в срок до 31 декември 2019 г. да приведат дейността в съответствие с тях и тогава да бъдат проверени от агенция „Медицински надзор“. Друго предложение на БЛС, което приехме, беше срокът на утвърждаване на правилата за добра медицинска практика да се удължи с три месеца и той вече е шест месеца. Съобразихме се с мнението на центровете за трансфузионна хематология и отпаднаха текстовете, които ги обединяваха и централизираха дейността“, подчерта д-р Дариткова.

„Смятам, че общественото обсъждане се случи, ние се съобразихме с всички, които изказаха свои конструктивни мнения и предложения. Колегите от БСП бяха предложили единствено отпадане на текстове, което е малко несериозно отношение към нормотворчеството. Ако наистина искат да са отговорна опозиция, ще предлагат идеи, а няма да отрицават всичко, което все пак се опитваме да правим“, каза още председателят на здравната комисия.   

Припомняме, че сред някои от основните промени, гласувани днес от депутатите, е създаването на мегаагенция за контрол на цялата система, в която се вливат Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и тази по трансплантация; закриването на Център „Фонд за лечение на деца“ и поемането на функциите му от НЗОК. Създаването на нови болници ще се одобрява от Министерски съвет, средствата за дейност от бюджета на НЗОК няма да могат да се използват за лекарства, предварителното изпълнение на санкциите се премахва, а пререгистрацията на лечебните заведения ще се извършва по различен ред. Отваря се и „вратичка“ в условието НЗОК да не заплаща на болница за дейност, извършена от лекар, който не работи на основен трудов договор в нея.

Лечебните заведения ще се създават и преобразуват с решение на Министерския съвет. То ще се дава въз основа на комплексна оценка, която включва разписаното в Националната здравна карта и някои документи, предоставени от инвеститора. Сред тях са проект, включващ информация за вида лечебно заведение, структурата и предвиждания брой легла; тригодишен бизнес план за развитие на лечебното заведение, включително финансова обосновка и източници на финансиране на дейността на съответната болница, декларация за произход на средствата за реализиране на проекта, както и становище на БЛС или БЗС на територията на съответната област.

От БСП се обявиха против промяната на толкова голямо количество закони през Закона за бюджета и заявиха, че ще обжалват пред конституционния съд. „През закон за бюджета на НЗОК да се определят функции на Министерството на здравеопазването, да се променят цяла поредица от закони, не отговаря на законовата правна практика. Това е начин по една много бърза методика да се направят промени, като тези промени, по наше мнение, в никой случай не са от полза за българското здравеопазване“, коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Той подчерта, че не става дума, че БСП не иска промени, а ставало въпрос, че тези промени се правят без всякакво обсъждане. „Този механизъм дава възможност чрез преходните и заключителни разпоредби много бързо и без обществено обсъждане да бъдат прокарани тези законови мерки, което е абсолютно противозаконно“, каза още проф. Михайлов.

„Тяхно право е, ако преценят, че тези норми ги притесняват, да подадат жалба в конституционния съд. Така или иначе има парламентарна практика през преходни и заключителни разпоредби на закона за бюджета на Касата да се правят промени и в другите закони, когато това касае и бюджетни взаимоотношения. В случая е така, защото и новите агенции, които се създават, и прехвърлянето на определени дейности към НЗОК, категорично са свързани с изпълнението с бюджета на Касата за 2019 г.“, каза в отговор председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v18$

д-р Менгеле 06.12.2018 23:15:34

Целта на този бюджет както и на предните е да се сведе здравеопазването до санитарния минимум, да не се харчат средства за здравеопазване освен толкова , колкото електората да има крака да се замъкне до избирателните секции и пак да гласува. През това време финансовия недоимък се прехвърля на лечебните заведения, те резонно ще фалират, а на пролетариата се казва ,че пари няма защото ги крадат, нищо ,че това е най-ниският бюджет за страна в ЕС , но и за част от страните в Африка и няма какво да откраднеш, особено когато си остойностил труда на лекаря под нивото на метро-коафьор със средно образование с прашясал касов апарат. Естествено за хората с интелигентност над 90 е ясно,че това не е осигурено здравеопазване, още по-малко европейско, но от трибуните се леят лъжи как всичко е осигурено за по 20-30 евро кой платил ,кой не. Ноооо, победата не може да бъде за тях, защото те явно още не съзнават, че просто лекарите свършват, никой не остава особено от младите лекари да работят тук и системата ще рухне закономерно дори МЗ да си направи научен институт по undeads и намери безсмъртна магическа формула за да не измираме и да сме продаваеми още 100 години на НЗОК за по левче.....

един 04.12.2018 21:45:00

какво беше това БЛС? Май некакви нищо не правещи смешници с мнооого високи заплатки

Лекар 23.11.2018 20:47:46

Пак писачите на фармамафията се упражняват две писания по надолу

Гост 23.11.2018 11:24:15

Здравноосигурителната каса е събирателен образ на отвратителното в българската държава. Тя е добре смазана машина за унижение на достойнството на лекарите и съсипване на здравето на пациентите. Тази институция отгоре до долу е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност. Всичките им безсмислени изисквания и системи за санкции са триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията лекар - изпълнител на медицинска помощ. Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност.

999 23.11.2018 10:52:44

С какъв конкурс се подбират депутатите от ГЕРБ? А председателите на комисии?

Пача 23.11.2018 09:43:56

ГЕРБ отреждат на БЛС почетната функция " Ибрик баши". Длъжност,създадена от султана за лица които искат да управляват,но за нищо не стават. Поверява им се ибрикът , да го съхраняват и предоставят на нуждаещите се

Лекар 22.11.2018 19:54:25

Фарма мафията започна да се упражнява пак . Браво на ръководството на БЛС!

Гост 22.11.2018 19:53:44

То и нови дейности май няма да се допускат.

Гост 22.11.2018 19:42:04

Всички тези промени напрактика затварят системата за включване на нови участници, с което блокират развитието. Вместо държавата да упражнява адекватен контрол върху лечебните заведения, по-добре за нея е тях въобще да ги няма.

д-р Г. Тодоров 22.11.2018 19:37:29

отдавна не съм писал тук. Лицето Дариткова е вече нетърпимо в политически дискурс за правила при упражняване на професията ни. Няма такива глупости като да делегираш отговорности на БЛС за бюджетни процедури, а освен това да предлагаш промени през ПЗР на един закон който променя устройствени закони. Скандал и оставка за възпитаничката на Ленионградския педиатричен съветски институт.

Гост 22.11.2018 19:06:30

Това е една знакова снимка за българската история. Двете кукувици на нея ще се изучават в учебниците на някоя друга държава, която ще се е настанила по нашите земи, като пример за управленска немощ и липса на морални качества.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...