!
Вторник, 23 Април 2024
14
ноем
4
 

102 млн. лв. е средномесечният разход на НЗОК за лекарства

С икономии на средства, които не са за медицински дейности, могат да се платят просрочените задължения към чужди каси

Четвъртък, 14 Ноември 2019 | 18:01:47 Надежда Ненова
4

Имаме възможност всички възможни икономии на средства, които не са предназначени за медицински дейности, да се насочат за европейски плащания на просрочени задължения. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседани

Имаме възможност всички възможни икономии на средства, които не са предназначени за медицински дейности, да се насочат за европейски плащания на просрочени задължения. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседанието на съвета от 6 ноември, става ясно от стенограмата му.

По думите й през тази година има ръст на разходите за лечение в чужбина, но с управителя на Касата д-р Дечо Дечев търсели варианти да бъдат използвани максимално всички възможни ресурси на нашата болнична и лекарствена система така, че хората да получели необходимата медицинска помощ в България при същия обем, качество и възможности за лечение.

„Общо дължимите към 30 септември 2019 г. средства са в размер на 257 млн. лв., но не всички от тях са просрочени, т.е. все още не са в падеж. Около 94 млн. лв. са тези средства за 2016 г., през 2017 г. – 92 млн. лв., през 2018 г. – 98 млн. лв., като част от тях все още не са просрочени задължения“, казва Начева.

Към момента дефицитът в разходите за лекарства, който се очертава, е 100 млн. лв., става ясно още от думите й пред надзорниците.  „Нашият средномесечен остатък е от около 66 млн. лв. Към момента имаме 102 млн. лв. към деветмесечието средномесечен разход за трите групи лекарства. Тук, разбира се, разчитаме на отстъпките. Надявам се, до края на годината планът за събиране на отстъпки да се изпълни. Това, което видях в материалите на колегите от Касата е, че за онколекарствата на този етап са събрани 23 млн. лв. отстъпки или 7.9% повече от същия период на предходната година. За лекарствата за домашно лечение, най-вече основно тук са тези по протокол, са събрани 56 млн. лв. от отстъпки, което е с 19% повече от предходната година“, казва Начева.

Членът на Надзорния съвет проф. Григор Димитров уточнява, че събраните до момента отстъпки за лекарства са 76 млн. лв., а целта е 160 млн. лв. „Остават ни за три месеца да съберем 100 млн. лв. Ако не ги съберем тези 100 млн. лв. касата е на дефицит“, казва той. Според д-р Дечев обаче е невъзможно тези отстъпки да не се съберат.

Общо към деветмесечието са усвоени и разпределени 299 млн. лв. приходи повече, спрямо същия период на предходната година, става ясно още от отчета на Касата.

„Здравноосигурителните плащания са усвоени към 30 септември 2019 г. на 75.8%, същият е бил и процентът на изпълнението към деветмесечието на предходната година. Изплатени са 207 млн. лв. средства повече, отколкото за деветмесечието през 2018 година“, казва Начева.

Според отчета в първичната извънболнична медицинска помощ средномесечно остатъкът на средства е 19 млн. лв. за последните три месеца. Такива са тенденциите и за първите девет месеца. Там не очакваме някакво напрежение в изпълнението на бюджета.

В специализираната извънболнична медицинска помощ остатъкът е около 22 – 23 млн. лв., при около 20 млн. лв. разходи към момента. В Медико-диагностичната дейност, както и специализираната извънболнична медицинска помощ остатъкът на средства е около 9 млн. лв., при около 7 млн. лв. досега усвоени към деветмесечието.

„За болнична медицинска помощ средномесечният разход към деветмесечието е 164 млн. лв. Оставащите средства за последните три месеца са 188 млн. лв., което е в рамките на параграфа с резерва – 2 млрд. и 50 млн. лв., което означава, а и миналогодишните тенденции показват, че има ръст в последните три месеца, говоря касово, това, което се плаща през тази година. А и с корекциите, които гласувахме в началото на този месец и през миналия, аз поне считам, че на този етап се очертава известна икономия на средства за заплащане на текуща дейност, която е извършена през 2019 г.“, уточнява Жени Начева.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hmYA

БЛС-Въоръжено Крило 15.11.2019 12:44:39

в извънболнична медицинска помощ средномесечно остатъкът на средства е 19 млн. лв. за последните три месеца . 4 х 19 милиона= 76 милиона лева . А защо ли е така а другарки и другари от НЗОК. Защото личните лекари нямат пари за назначаване на изследвания за профилактични прегледи, НЕ МОГАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ТАКИВА ПРЕГЛЕДИ СЪОТВЕТ НО без изследвания и вие сте на икономия, а всъщност сте създали тези условия за да не може ОПЛ да изкара някакви пари от проведени профилактични прегледи. И така милиони лева остават неусвоени от личните лекари и потъват някъде за други неща Така още веднъж ограбвате труда на българския лекар.- като хитро сте създали механизъм да не може лекарят да заработи пари от регламентиран при това бюджет , който е и жалък на всичко отгоре. Защо ли а ? Педе ъъъъ комуняги,сър !

Кронева нач. сектор НЗОК 15.11.2019 10:57:44

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е

Гост 15.11.2019 08:59:14

ЗАЩО СЕ ДАВА ДМС НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ НЗОК И СЗОК И ДРУГИТЕ КАСИ КАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ИКОНОМИЯ.ЗАЩО СЛУЖИТЕЛИ НАВЪРШИЛИ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ РАБОТЯТ ОЩЕ И ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ 180В. ДО 3000 ЛВ СТАВА ЗА ЕКСПЕРТИ. ТРЯБВА МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ. ТОВА ЛИ Е РЕФОРМАТА.

Гост 14.11.2019 19:50:37

викаш икономии при недофинансирано здравеопазване, евала како


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...