Четвъртък, 01 Октомври 2020
14
ноем
4
 

102 млн. лв. е средномесечният разход на НЗОК за лекарства

С икономии на средства, които не са за медицински дейности, могат да се платят просрочените задължения към чужди каси

Четвъртък, 14 Ноември 2019 | 18:01:47 Надежда Ненова
4

Имаме възможност всички възможни икономии на средства, които не са предназначени за медицински дейности, да се насочат за европейски плащания на просрочени задължения. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседани

Имаме възможност всички възможни икономии на средства, които не са предназначени за медицински дейности, да се насочат за европейски плащания на просрочени задължения. Това казва председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на заседанието на съвета от 6 ноември, става ясно от стенограмата му.

По думите й през тази година има ръст на разходите за лечение в чужбина, но с управителя на Касата д-р Дечо Дечев търсели варианти да бъдат използвани максимално всички възможни ресурси на нашата болнична и лекарствена система така, че хората да получели необходимата медицинска помощ в България при същия обем, качество и възможности за лечение.

„Общо дължимите към 30 септември 2019 г. средства са в размер на 257 млн. лв., но не всички от тях са просрочени, т.е. все още не са в падеж. Около 94 млн. лв. са тези средства за 2016 г., през 2017 г. – 92 млн. лв., през 2018 г. – 98 млн. лв., като част от тях все още не са просрочени задължения“, казва Начева.

Към момента дефицитът в разходите за лекарства, който се очертава, е 100 млн. лв., става ясно още от думите й пред надзорниците.  „Нашият средномесечен остатък е от около 66 млн. лв. Към момента имаме 102 млн. лв. към деветмесечието средномесечен разход за трите групи лекарства. Тук, разбира се, разчитаме на отстъпките. Надявам се, до края на годината планът за събиране на отстъпки да се изпълни. Това, което видях в материалите на колегите от Касата е, че за онколекарствата на този етап са събрани 23 млн. лв. отстъпки или 7.9% повече от същия период на предходната година. За лекарствата за домашно лечение, най-вече основно тук са тези по протокол, са събрани 56 млн. лв. от отстъпки, което е с 19% повече от предходната година“, казва Начева.

Членът на Надзорния съвет проф. Григор Димитров уточнява, че събраните до момента отстъпки за лекарства са 76 млн. лв., а целта е 160 млн. лв. „Остават ни за три месеца да съберем 100 млн. лв. Ако не ги съберем тези 100 млн. лв. касата е на дефицит“, казва той. Според д-р Дечев обаче е невъзможно тези отстъпки да не се съберат.

Общо към деветмесечието са усвоени и разпределени 299 млн. лв. приходи повече, спрямо същия период на предходната година, става ясно още от отчета на Касата.

„Здравноосигурителните плащания са усвоени към 30 септември 2019 г. на 75.8%, същият е бил и процентът на изпълнението към деветмесечието на предходната година. Изплатени са 207 млн. лв. средства повече, отколкото за деветмесечието през 2018 година“, казва Начева.

Според отчета в първичната извънболнична медицинска помощ средномесечно остатъкът на средства е 19 млн. лв. за последните три месеца. Такива са тенденциите и за първите девет месеца. Там не очакваме някакво напрежение в изпълнението на бюджета.

В специализираната извънболнична медицинска помощ остатъкът е около 22 – 23 млн. лв., при около 20 млн. лв. разходи към момента. В Медико-диагностичната дейност, както и специализираната извънболнична медицинска помощ остатъкът на средства е около 9 млн. лв., при около 7 млн. лв. досега усвоени към деветмесечието.

„За болнична медицинска помощ средномесечният разход към деветмесечието е 164 млн. лв. Оставащите средства за последните три месеца са 188 млн. лв., което е в рамките на параграфа с резерва – 2 млрд. и 50 млн. лв., което означава, а и миналогодишните тенденции показват, че има ръст в последните три месеца, говоря касово, това, което се плаща през тази година. А и с корекциите, които гласувахме в началото на този месец и през миналия, аз поне считам, че на този етап се очертава известна икономия на средства за заплащане на текуща дейност, която е извършена през 2019 г.“, уточнява Жени Начева.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aDCj

БЛС-Въоръжено Крило 15.11.2019 12:44:39

' в извънболнична медицинска помощ средномесечно остатъкът на средства е 19 млн. лв. за последните три месеца' . 4 х 19 милиона= 76 милиона лева . А защо ли е така а другарки и другари от НЗОК. Защото личните лекари нямат пари за назначаване на изследвания за профилактични прегледи, НЕ МОГАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ТАКИВА ПРЕГЛЕДИ СЪОТВЕТ НО без изследвания и вие сте на икономия, а всъщност сте създали тези условия за да не може ОПЛ да изкара някакви пари от проведени профилактични прегледи. И така милиони лева остават неусвоени от личните лекари и потъват някъде за други неща Така още веднъж ограбвате труда на българския лекар.- като хитро сте създали механизъм да не може лекарят да заработи пари от регламентиран при това бюджет , който е и жалък на всичко отгоре. Защо ли а ? Педе ъъъъ комуняги,сър !

Кронева нач. сектор НЗОК 15.11.2019 10:57:44

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е

Гост 15.11.2019 08:59:14

ЗАЩО СЕ ДАВА ДМС НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ НЗОК И СЗОК И ДРУГИТЕ КАСИ КАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ ИКОНОМИЯ.ЗАЩО СЛУЖИТЕЛИ НАВЪРШИЛИ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ РАБОТЯТ ОЩЕ И ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ 180В. ДО 3000 ЛВ СТАВА ЗА ЕКСПЕРТИ. ТРЯБВА МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ. ТОВА ЛИ Е РЕФОРМАТА.

Гост 14.11.2019 19:50:37

викаш икономии при недофинансирано здравеопазване, евала како


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...