Неделя, 26 Май 2024
13
февр
2
 

12 мерки предлага БАПЗГ за превенция на агресията срещу медици

Сряда, 13 Февруари 2019 | 10:58:26
2

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) предлага да бъдат инициирани законови промени, с които да бъде ограничена агресията срещу медиците. Предложенията са изложени в Призив за мерки срещу агресията, приет от участниците въ

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) предлага да бъдат инициирани законови промени, с които да бъде ограничена агресията срещу медиците. Предложенията са изложени в Призив за мерки срещу агресията, приет от участниците във вчерашната дискусия за превенция на агресията срещу медици, която се състоя в рамките на Националната кампания "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме".

Призивът е изпратен до председателя на комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, председателя на Сдружението на общините в България Даниел Панов, председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов, председателя на медицинската федерация към КТ „Подкрепа” д-р Камен Данов, ръководители на медицински университети, филиали, медицински колежи и университетски звена.

Апелът е да се предприемат действия в много широк мащаб, с участие на цялото общество за превенция на вербалната и физическата агресия срещу медици, а именно:

1. Провеждане на обществени дискусии в цялата страна с цел превенция на агресията срещу медици с участието на БЛС, медицински специалисти, представители на различни институции, пациентски организации с активната подкрепа на медиите.

2. Иницииране на законови промени, които да дават възможност при по-леки прояви на агресия на нарушителите да се налага не само административно наказание (парична глоба), но и да полагат определени часове общественополезен труд със съдействието на общините.

3. Гарантиране на по-голяма сигурност на медицинските екипи в Центровете за спешна медицинска помощ и в спешните отделения в болниците – осигуряване на видеонаблюдение, индивидуални паник-бутони, охрана.  Създаване на карти на произшествията по региони,  изграждане на системи за директна връзка с МВР и бързо съдействие от органите на реда при  нужда.

4. Анализиране на конфликтните точки в работния процес и набелязване на конкретни мерки за превенция на агресията и адекватна реакция в случай на възникнал конфликт.

5. Иницииране на законодателни промени, които да доведат до по-тежки наказания за нарушителите и по-сигурна защита на всички работещи в спешна помощ – лекари, фелдшери, медицински сестри, акушерки, парамедици, шофьори на линейки.

Мащабна разяснителна кампания, организирана от пациентските организации със съдействието на МЗ и съсловните организации,  за информация на пациентите относно техните права и задължения, преосмисляне на личната им отговорност, съдействието им за установяване на спешното състояние, без което лечебният процес не би могъл да бъде пълноценен.

6. Осигуряване на обучения на целия медицински персонал за подобряване на комуникацията и управлението на конфликти в партньорство с ръководствата на лечебните звена и съсловните организации.

7. По-голямо съдействие на ръководствата на центровете за спешна помощ и филиалите при оповестяването на случаи на агресия до отговорните институции (структури на МВР Прокуратура, МЗ, съсловни организации) с цел да се вземат бързи и адекватни мерки. Изготвяне на типови протоколи, с помощта на които сигналите на медиците, върху които е упражнена вербална и/или физическа агресия, да могат да стигат бързо до компетентните органи (структуи на МВР, наблюдаващи прокурори и представители на съдебната власт), които в кратки срокове да излизат  със съответните наказателни мерки срещу нарушителите.   

8. Сътрудничество с МЗ, РЗИ, общините и националната мрежа за здравните медиатори с цел да се подобри здравната грамотност и стимулиране на уважение и респект към медиците от страна на маргинализирани групи в ромските гета. 

9. Дългосрочно партньорство с медиите с цел да се преодолеят негативните нагласи към медицинското съсловие у нас с апел към журналистите да не се обсъждат  в медийното пространство клинични случаи и конфликти преди да има заключение от компетентните органи. Представяне на естеството на медицинските професии и успехите на медиците пред обществеността чрез репортажи, интервюта, разкази на пациенти със съдействието на  електронните и печатните медии с водеща роля на обществените медии - БНТ и БНР. Осигуряване на постоянни рубрики с участието на лекари, професионалисти по здравни грижи и пациенти в с цел да се повдигне имиджа на работещите в сферата на здравеопазването и да се даде поле за позитивни нагласи към тези, които се грижат за здравето и живота на нацията. 

10. Провеждане на инициативи за промоция на здраве с участието на студенти по медицина и по здравни грижи, по време на които да се раздават листовки и диплянки, целящи постигането на по-добра комуникация между пациентите и медиците.

11. Изготвяне на пана с позитивни послания за диалог и доверие между медиците и пациентите у нас, които със съдействието на общините да се поставят на централни обществени места – площади, булеварди, спирки на градския транспорт и др.

12. Активни усилия от страна на синдикалните структури и ръководствата на лечебни заведения за подписване на Колективния трудов договор 2018, който ще осигури по-високи стартови заплати на медиците, а това неминуемо ще се отрази върху качеството на техния живот и тяхната работа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EJdk

Гост 13.02.2019 11:53:17

Дрън -дрън писания изсмукани от палеца на левия крак. Всичко това може да се купира с реални цени на медицинското обслужване и плащания както във всички други сектори. Аз не съм чул някой системно да бие плочкаджии, фризьорки и маникюристки. Каква е разликата а между тях и лекаря. Едните работят с пазарно оценен труд, последния работи за без пари. Кой е унизения и кой подлежи на бой според диваците а? Явно уважението не се печели с безплатен труд . А С ЯКИ ПЛАЩАНИЯ НА ТОЗИ ТРУД. Почвайте да плащате както трябва защото имате още 5-6 години с лекари чрез прасето НЗОК. След това идва ценовия шок в медицинските услуги и изцяло ЧАСТЕН ЗДРАВЕН СЕКТОР.

до Гост 12.03.2019 13:35:02

Да, но фризьорката няма шефове, които да и нареждат да работи безплатно, каквито са повечето от нашите началници. Никой не ни защитава. Недоумявам как и ние сме толкова овчедушни и чинно си плащаме осемте левчета месечно на БЛС?! На плочкаджията не му навират в носа прословутата Хипократова клетва, която повечето са прочели така, както дяволът чете Евангелието. Хората търсят помощ от БНМП за щяло и за нещяло и по-точно за второто.. Но, ако им бъде казано, че нямат право...бой!Мен не са ме били, защото предпочитам “да ударя една слушалка“, както повечето си изразяват - /за тях лекарската професия е това /, отколкото да ставам обект на агресия. Кой ще ме защити?! Никой...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...