Четвъртък, 27 Юни 2019
06
февр
 

2000 аптеки у нас са готови за верификацията

Сряда, 06 Февруари 2019 | 12:58:31 Надежда Ненова


15 млн. опаковки на медикаменти вече са ъплоуднати в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз. В България

15 млн. опаковки на медикаменти вече са ъплоуднати в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз. В България в момента функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК. В абсолютна готовност са и производителите, и търговците на едро. Това каза на пресконференция днес председателят на Българската организация по верификация на лекарствата (БОВЛ) и директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.

„Системата в цяла Европа стартира с плавен старт, първоначално тя ще изисква стабилизационен период. Всички сме наясно, че може да има технически грешки, те няма да са пречка за отпускане на лекарства на пациентите“, каза още Денев.

По думите му производителите на фалшиви лекарства залагат най-много на опаковката и затова пациентът няма как да разбере дали опаковката на едно лекарство е истинска или не. С верификацията това вече няма да може да се случва, посочи той.

„Процесът е много динамичен и буквално всеки ден се присъединяват нови участници в него. Имаме много добра подкрепа от общността като цяло, макар че има и съпротива най-вероятно от нарушени бизнес интереси – от една страна заради спирането на откровено фалшивите лекарства, а от друга – защото се пречи на внедряването на истински лекарства по незаконен начин на пазара“, коментира изпълнителният директор на БОВЛ Илиана Паунова.

„Дигитализацията е глобален и неизбежен тренд и лекарствата са неизбежна част от този процес. Те са на огромна стойност, а твърде лесно се фалшифицират“, подчерта необходимостта от въвеждането на системата водещият консултант в проекта за сериализация и верификация в Европа Иън Хейнс.

Разбирам притесненията на колегите фармацевти, тъй като действително има трудности, допълнителни финансови тежести и допълнителни изисквания. Това обаче е един вид стрес-тест на системата, така всички нелоялни, некоректни практики ще бъдат елиминирани“, каза и председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.

Той коментира и твърденията, че след влизането в сила на Директивата за верификация на лекарствата достъпът на пациентите до тях ще бъде силно затруднен, защото голяма част от населението няма възможност да купува цели опаковки с определен медикамент. Сега този проблем се решава с продажбата на отделни блистери от една опаковка.

„Ще има възможността за отпускане на лекарства по този начин и след въвеждането на верификацията. Само при продажбата на първия блистер се отписва кодът на опаковката от системата, при последваща продажба опаковката не се сканира. Редно е да се продават цели опаковки, но с цел улесняване на достъпа до лекарства ще продължи да се продава на части. Държа да подчертая, че няма да има увеличение на цените на лекарствата, тъй като те са регламентирани от държавата“, посочи проф. Гетов.

„Опаковката на медикамента се отписва и се поставя на рафта в аптеката, както се прави и сега. Друг е въпросът доколко това е редно“, коментира и Деян Денев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@uvG


Още новини
Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана
26.06.2019 18:58:39

Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана

Министерството на здравеопазването и НЗОК са осигурили необходимите средства , за да бъдат увелич ...

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация
26.06.2019 16:32:38

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация

Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за упот ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...