Четвъртък, 01 Октомври 2020
06
февр
 

2000 аптеки у нас са готови за верификацията

Сряда, 06 Февруари 2019 | 12:58:31 Надежда Ненова


15 млн. опаковки на медикаменти вече са ъплоуднати в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз. В България

15 млн. опаковки на медикаменти вече са ъплоуднати в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз. В България в момента функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК. В абсолютна готовност са и производителите, и търговците на едро. Това каза на пресконференция днес председателят на Българската организация по верификация на лекарствата (БОВЛ) и директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.

„Системата в цяла Европа стартира с плавен старт, първоначално тя ще изисква стабилизационен период. Всички сме наясно, че може да има технически грешки, те няма да са пречка за отпускане на лекарства на пациентите“, каза още Денев.

По думите му производителите на фалшиви лекарства залагат най-много на опаковката и затова пациентът няма как да разбере дали опаковката на едно лекарство е истинска или не. С верификацията това вече няма да може да се случва, посочи той.

„Процесът е много динамичен и буквално всеки ден се присъединяват нови участници в него. Имаме много добра подкрепа от общността като цяло, макар че има и съпротива най-вероятно от нарушени бизнес интереси – от една страна заради спирането на откровено фалшивите лекарства, а от друга – защото се пречи на внедряването на истински лекарства по незаконен начин на пазара“, коментира изпълнителният директор на БОВЛ Илиана Паунова.

„Дигитализацията е глобален и неизбежен тренд и лекарствата са неизбежна част от този процес. Те са на огромна стойност, а твърде лесно се фалшифицират“, подчерта необходимостта от въвеждането на системата водещият консултант в проекта за сериализация и верификация в Европа Иън Хейнс.

Разбирам притесненията на колегите фармацевти, тъй като действително има трудности, допълнителни финансови тежести и допълнителни изисквания. Това обаче е един вид стрес-тест на системата, така всички нелоялни, некоректни практики ще бъдат елиминирани“, каза и председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.

Той коментира и твърденията, че след влизането в сила на Директивата за верификация на лекарствата достъпът на пациентите до тях ще бъде силно затруднен, защото голяма част от населението няма възможност да купува цели опаковки с определен медикамент. Сега този проблем се решава с продажбата на отделни блистери от една опаковка.

„Ще има възможността за отпускане на лекарства по този начин и след въвеждането на верификацията. Само при продажбата на първия блистер се отписва кодът на опаковката от системата, при последваща продажба опаковката не се сканира. Редно е да се продават цели опаковки, но с цел улесняване на достъпа до лекарства ще продължи да се продава на части. Държа да подчертая, че няма да има увеличение на цените на лекарствата, тъй като те са регламентирани от държавата“, посочи проф. Гетов.

„Опаковката на медикамента се отписва и се поставя на рафта в аптеката, както се прави и сега. Друг е въпросът доколко това е редно“, коментира и Деян Денев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gqsd


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
286 са заразените с коронавирус вчера, 12 са починалите
01.10.2020 07:49:19

286 са заразените с коронавирус вчера, 12 са починалите

286 са новооткритите случаи на заразени с COVID-19 лица за изминалото денонощие, при направени 49 ...

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...