!
Вторник, 16 Април 2024
06
февр
 

2000 аптеки у нас са готови за верификацията

Сряда, 06 Февруари 2019 | 12:58:31 Надежда Ненова


15 млн. опаковки на медикаменти вече са ъплоуднати в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз. В България

15 млн. опаковки на медикаменти вече са ъплоуднати в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз. В България в момента функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК. В абсолютна готовност са и производителите, и търговците на едро. Това каза на пресконференция днес председателят на Българската организация по верификация на лекарствата (БОВЛ) и директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.

„Системата в цяла Европа стартира с плавен старт, първоначално тя ще изисква стабилизационен период. Всички сме наясно, че може да има технически грешки, те няма да са пречка за отпускане на лекарства на пациентите“, каза още Денев.

По думите му производителите на фалшиви лекарства залагат най-много на опаковката и затова пациентът няма как да разбере дали опаковката на едно лекарство е истинска или не. С верификацията това вече няма да може да се случва, посочи той.

„Процесът е много динамичен и буквално всеки ден се присъединяват нови участници в него. Имаме много добра подкрепа от общността като цяло, макар че има и съпротива най-вероятно от нарушени бизнес интереси – от една страна заради спирането на откровено фалшивите лекарства, а от друга – защото се пречи на внедряването на истински лекарства по незаконен начин на пазара“, коментира изпълнителният директор на БОВЛ Илиана Паунова.

„Дигитализацията е глобален и неизбежен тренд и лекарствата са неизбежна част от този процес. Те са на огромна стойност, а твърде лесно се фалшифицират“, подчерта необходимостта от въвеждането на системата водещият консултант в проекта за сериализация и верификация в Европа Иън Хейнс.

Разбирам притесненията на колегите фармацевти, тъй като действително има трудности, допълнителни финансови тежести и допълнителни изисквания. Това обаче е един вид стрес-тест на системата, така всички нелоялни, некоректни практики ще бъдат елиминирани“, каза и председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.

Той коментира и твърденията, че след влизането в сила на Директивата за верификация на лекарствата достъпът на пациентите до тях ще бъде силно затруднен, защото голяма част от населението няма възможност да купува цели опаковки с определен медикамент. Сега този проблем се решава с продажбата на отделни блистери от една опаковка.

„Ще има възможността за отпускане на лекарства по този начин и след въвеждането на верификацията. Само при продажбата на първия блистер се отписва кодът на опаковката от системата, при последваща продажба опаковката не се сканира. Редно е да се продават цели опаковки, но с цел улесняване на достъпа до лекарства ще продължи да се продава на части. Държа да подчертая, че няма да има увеличение на цените на лекарствата, тъй като те са регламентирани от държавата“, посочи проф. Гетов.

„Опаковката на медикамента се отписва и се поставя на рафта в аптеката, както се прави и сега. Друг е въпросът доколко това е редно“, коментира и Деян Денев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c3*w


Всичко за коронавируса
Още новини
CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД
16.04.2024 16:58:39

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД

От Асоциацията на Университетските болници в Република България (АУБ) и Националното сдружение на ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...