!
Неделя, 21 Април 2024
15
септ
17
 

225 милиона лева за ПИМП поискаха общопрактикуващите лекари

От НСОПЛБ са готови с исканията за бюджета на НЗОК за 2018 г.

Петък, 15 Септември 2017 | 13:27:38
17

225 милиона лева за Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) като част от бюджета на НЗОК за 2018 г. поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). От там са изпратили становище с вижданията си за бюджетната

225 милиона лева за Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) като част от бюджета на НЗОК за 2018 г. поискаха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). От там са изпратили становище с вижданията си за бюджетната рамка за ПИМП до премиера, здравния министър, управителя на НЗОК и останалите отговорни по въпроса лица.

„Бюджетът за ПИМП за 2018 г. да бъде в размер на 225 млн. лв., което е 7,4% от ЗОП на НЗОК според Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. или 6.7% от очаквания бюджет за ЗОП на НЗОК за 2018 г. Предложението е съобразено с препоръките на Световната банка и НЗС за увеличение на средствата за ПИМП до 2020, макар че при този ръст на бюджета за ПИМП е невъзможно да се достигнат препоръчаните 12% до 2020 г.“ , заявяват от сдружението. В становището си те са предоставили и справка, в която са посочили и как върви бюджетът за ПИМП като част от общия бюджет на НЗОК през последните три години, отбелязвайки, че трендът на нарастване е очевидно недостатъчен. През 2015 г., 2016 г. и 2017 г. той е съответно 6,6%, 6,4% и 6,6%, а прогнозният му дял през 2018 е 6,7%.

От НСОПЛБ поясняват, че предложеното увеличение на бюджета на ПИМП ще се разпредели пропорционално и е съобразено с общоприетите национални приоритети  - детско здравеопазване, ваксинопрофилактика, профилактични прегледи, наблюдение на хронично болни и др. „Запазваме и тенденцията за акцент върху заплащането за т.н. дейности, но с компенсация и в частта капитационно заплащане, което по същество е също заплащане за дейност, особено за пациентите в активна трудова възраст, при които тя не е променяна през последните 9 години“, изтъкват още от сдружението. В тази връзка от там посочват, че в резултат на предлаганите промени съотношението дейност/капитация е 56/44%. Повишението на капитационното заплащане за лицата до 18 и над 65 години е минимално и симетрично, като запазва съществуващия модел на повишение, допълват от НСОПЛБ.  

Те посочват още, че са увеличени стойностите на извършваните дейности, като приоритетно най-много е повишена тази на профилактичните прегледи при деца до едногодишна възраст и ваксинацията, но също и в останалите възрасти. Увеличена е съществено стойността на инцидентното посещение, което касае лица извън листата на ОПЛ, умерено е завишена стойността на диспансерните и профилактични прегледи при възрастни, става още ясно от становището им.

В него от сдружението на личните лекари припомнят и старите си идеи за потребителската такса, посочвайки, че тя трябва да е задължителна за всеки. Ако някоя институция реши, че трябва определени групи да бъдат освободени от нея, то същата да покрие този разход в полза на освободеното от нея лице, категорични са от НСОПЛБ. В тази връзка от там дават няколко варианта за промени, касаещи потребителската такса, а именно:

  • При децата до навършване на 18 годишна възраст или приключване на средно образование, потребителската такса да се заплаща като при лицата, които са упражнили правото си на пенсия. Остатъкът от таксата да се осигури от държавния бюджет през МТСП. И до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска, припомнят от сдружението.
  • Освободените по повод налично заболяване да не заплащат потребителска такса само при прегледите, свързани със заболяването - това са част от диспансерно наблюдаваните пациенти, а за заболявания извън тях да се фиксира брой прегледи, като в тези случаи таксата се покрива от институцията, създала привилегията. В останалите случаи лицето да заплаща потребителска такса.


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
twhZ

препоръка към недоволните 18.09.2017 21:14:12

Бегом марш по врачки, баячки, знахари и билкари!

О-Па-Ла 17.09.2017 02:11:53

Мисля че , мед.сестрата е права за някои неща. Т.н ОПЛ или по точно О ПаЛа е крайно време да им отпадне т.н. капитация и да получават за реално извършена дейност ,както всички от системата на здравеопазването. Колкото пациенти са прегледали за това да им се плати а не за аха че бил записан при тях и аха ще го обслужат през ноща или почивните дни.

Гост 18.09.2017 12:15:48

Естествено отпадане на капитацията , нооо с преглед платен 50 лева минимум дали от НЗОК или от пациента. И тов всеки преглед , а не както сега - платени символично само профилактичните прегледи по един на пациент годишно (ако дойде за такъв преглед) Тогава ти другарю ще плачеш да минаваш само с 2.90 или левче..... Хайде смятай за средно 4000 прегледа на година колко ше получи ОПЛ с платени прегледи вместо капитацията или както сега символично ...На капитацията се набляга от педалите на НЗОК , а не от ОПЛ, ама сте слаби по математика да разберете защо...

az 16.09.2017 17:48:34

И ПТ-5 лв ЗА ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!

един 16.09.2017 18:26:47

потребителска такса допълва цената на прегледа ти ,бе колега ,цената на прегледа се получава като си напишеш данъчната декларация в края на годината към държавата ,платиш данъците си и каквото ти остава да го разделиш на амб си листи за годината , това е цената на прегледа ти ,а тя е средно 3-5 лв на преглед след разходи .При еднаква цена на всички останали услуги и цени с ЕС е ясно ,че трябва да се вдигне поне до цената на средния преглед в ЕС ,към което принадлежим, тази цена за ЕС е около 30 евро ,следователно ,след като държавата и НЗОК ни пробутват договори с цени и точно описани изисквания в хиляди закони и наредби и ни задължават стрикно да ги спазваме ,а пациентите имат изисквания като в САЩ и ЕС към нас ,цената която се получава трябва да се допълни от сегашните 3-5 лв до 30 евро ,моля тези дето ме представляват уж при преговорите с НЗОК да постигнат тази цена на труда ни ,а не да ни разпъват локуми и прашки вече 20 години ,как заради тях сме живи и дишаме видиш ли ,алоо другари и другарки ,ЕВРОПА ни чака ,места има за всички лекари и след БРЕКЗИТ .

Д-рБойчева 16.09.2017 07:47:34

Госпожо М.С ,много злоба , обиди и не истина има във Вашия текст.Реформата започна за мен когато бях на 40 год с взета специалност детски болести.С трудов стаж - да като участъков педиатър,но не спящ,както Вие си позволявате да определяте.Тогава на ден в кабинета преглеждаме над 50 болни деца.В бебешката консултация по 10-15 бебета на ден.Задължително имахме поне по 2-3 домашни посещения.Почти всички колеги ОПЛ имат специалности,дори и по две.Бъдете жива и здрава,но си мерене думите,защото всичко се връща!

Медицинска сестра 16.09.2017 00:06:30

Не. Не съм СИМП, а съм медицинска сестра в болница, с несравнимо по - висока квалификция от опл -тата, които станахте такива от най-некомпетентните участъкови лекари, които не се допускаха да работят дори в поликлиниките. Кякво остава до болниците...Нищо не е забравено. Заспахте като участъкови лекари, а се събудихте като GP - та с административен акт (заповед). Ето защо след толкова десетилетия още нямате специалности, но пък имате големи, лакоми уста. Предлагам общопрактикуващите (колко точно) лекари да бъдат премахнати от ЗЛЗ, ЗЗО и цялато законодателство, точно така както се появиха....

Гост 18.09.2017 12:08:04

Тъпа лелка си и едва ли медицинска сестра, още по-лошо ако си мед сестра фрустрирана ,че не получава колкото лекар. НИКОГА с това образование НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПОВЕЧЕ ДОРИ ОТ НОВОЗАВЪРШИЛ ЛЕКАР , лелко. И няма как да премахнеш личния лекар защото това е институция въведена от умните англичани, а не от лелките пред блока. А там в UK 52% са GP и 48 % тесни специалисти. И когато говориш за лакоми уста изобщо полираният ти мозък не знае колко получава ОПЛ там. И безпросветна драскачко. ОПЛ е частно здравно заведение създадено с ЛИЧНА инициатива , а не създадено с назначение от министерски съвет. Прости наемни работнички ще си останете....

един 16.09.2017 18:19:11

може да се осъществят светлите ти идеи ,само ,че като завършиш и поучиш още малко ,за да определяш ти условията на играта ,все още простите участъкови лекари се търсят на всякъде и са дефицит ,даже в цяла Европа ,та още не е дошъл момента в който медицинските сестри да поемат компетентно и да лекуват и дават заключения ,върви учи право или мениджмънт ,да не се чувстваш толкова проста ,сега може ,ще ти дадат лелеяната диплома ,за да се почувстваш и ти доктор .

Друг 15.09.2017 22:07:58

Я, пациентът май е нервозен СИМП?!?

ПАЦИЕНТ 15.09.2017 21:42:51

Тия Джи-Пита не се наядоха! Не издават касови бележки за потребителските такси, а директно си ги слагат в джоба! Сдушиха се с аптекарите, и срещу тлъсти парички директно носят в аптеките рецептурните книжки на своите пациенти, от което бабите по селата са разбира се доволни. На останалите си крепостни пациенти изписват лекарства на определени фирми, които пък ги водят на аванта на екскурзии и на уж научни конференции с поне три дни ядене и пиене ! Капитационните такси са немъчени пари и живо субсидиране на най-ниско квалифицираната и тъпа, но и най-нахална част от медицинската общност, напираща за самостоятелно законодателство и за излизане от Българския лекарски съюз ! Джи-Питата трябва най-после да се озаптят, да разкриват, като ЕТ кабинети за ПИМП и, без листа на закрепостени пациенти, да се конкурират непрекъснато помежду си и с оказващите СИМП за всеки пациент. Ние, като ЗЗОЛ, след като плащаме, тябва "да поръчваме музиката", и във всеки момент да имаме право дали да си решаваме здравния проблем на ниво ПИМП или СИМП ! Сега, щем не щем, сме закрепостени към някое некадърно ДжиПи и зависим от неговото благоволение дали ще ни изпрати на специалист или в болница. Крайно време е и да се демонополизира НЗОК, което ще сложи край на високомерието на силно раздутата и бюрократична администрация тормозеща и лекари и пациенти.

Гост 18.09.2017 12:23:37

Абе профан ако това беще вярно , за ОПЛ шеше да има навалица от кандидати. Очевидни няма и ти все повече няма да намираш никого. 320 евро е средната здравна осигуровка в Германия. Има много фурни леб да изядеш докато стигнеп правата на обслужване като германец. Никаква музика не поръчваш другарю с твоите мизерни вноски, ако въобще плащаш нещо за здрвното си обслужване. И никой не те кара да се записваш при ОПЛ. Плащай си в брой в ЕТ кабинети за ПИМП и, без листа на закрепостени пациенти , нали така искаш. О чакай , комунягите само искат без да плащат

един 16.09.2017 18:15:45

много хубаво и правилно си го написал ,само ,че всичко това може да стане ,като почнете да си плащате по 100-200 евро на месец осигуровки ,а не сега от моите данъци и 4 миилона ги била осигурявала държавата с 0 лв от вашите доходи ,Mтогава никой лекар няма да иска да ви записва ,идвате с е картите си ,удържа ви се цената на услугата ми и сбогом Гергино , прегледа в ЕС е около 20-30 евра в кабинета за 15 мин ,в Лондон е 150-200 паунда, домашно посещение е 150-800 евро в зависимост от държавата ,никак не държа да са закрепостени пациентите за мене ,просто днес ще работя и аз без никакъв контрол от никакви олигофрени и каси и институции , отварям когато си искам и затварям когато си искам ,а ти ще чакаш да те преглеждам,ако искам ,а не като сега да ми дрънчите по телефоните денонощно и да тичаме да ви спасяваме безплатно и веднага ,ще поръчваш музиката ,като почнеш да си плащаш байно лю , но не по 1 и по 3 левчета ,а по 200-300 ,тогава можеш да избираш ,даже може да ме излъжеш и на крака да ти дойда ,ако случайно се върна от някой курорт ,който разбира се не ми го плаща някоя известна фарма комания , така и ти ще си спокоен ,а и аз ще ти дам касова бележчица да се отчетеш на този ,дето те е застраховал и ще ти покрие моя труд ------С много любов - чичо ти доктор ,т нар просто джипи ,както уточняваш вече 5-6 години във всичките си публикации ...

Мъка 16.09.2017 07:43:18

Мъка, брат, мъка. Няма лек за теб. Злото те разкъсва. А за простотията все още няма лек ни на този, ни на онзи свят. Църква, свещ , молитва и смирение.

Старият доктор 16.09.2017 00:16:37

Дайте кърпа на горкия човечец, да обърше плюнките и злъчта! Земи да станеш ОПЛ, след лишения и специализация, разкрий кабинет, намери оборудване и персонал, събери хора, които ще ти се доверят да ги лекуваш... и взимай такси, капитации и каквото искаш на воля (е ако ти останат след наеми, глоби, осигуровки, данъци, консумативи и ред други разходи), а в същото време завършени идиоти като теб да те плюят, да се оплакват, заплашват и да те заливат с всякакви други гадости (добре е че завършените идиоти като теб имат кратък вреслив репертоар, който повтарят, без развитие). А относно нивото на решаването на здравните проблеми - при такива екземпляри като теб няма ниво! Те са постоянно болни, навсякъде, от всичко. Те не са доволни от нищо, дори академици да ги преглеждатл Те ся болни от ЯРОСТ, както казва Йода в Междузвездни войни. При тях злъчта е катализатор на болестни състояния, къде на тялото, къде на главата....:-)))

ОПЛ 16.09.2017 07:53:16

Точно и вярно!Браво!

Един 15.09.2017 20:08:55

Както винаги ,нищо няма да бъде прието от предложенията ни ,а основните проблеми като денонощното дежурство ,особено за малките населени места не е разрешен,не се разрешава и проблема с остойностяване на тези прегледи ,не се разрешава проблема с правото на живот и почиека за лекарите в малките населени места ,не се остойностяват реално услугите ,които така добре са описани в редица закони и договори ,отново искания на ангро ,изхвърляния в пространството на искания за повече пари и никакви обосновки ,искат проф преглед ,ами струва 30 лв ,изчислява се реслно натоварване на практиката ,реално брой осигурен персонал ,софтуер и хардуер и цена на труда за е досие ,специфика на работа по малки нас места и възможност за пълен отказ за дебурство от страна на докторите там !!!!Чак тогава искаме проценти и цени ....


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...