!
Вторник, 05 Март 2024
10
февр
1
 

EMA припомни за сериозни рискове при използването на Paxlovid

Опасността възниква при комбинирано приложение с имуносупресори, посочват експертите по лекарствена безопасност

Събота, 10 Февруари 2024 | 10:17:29
1

Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) напомня на здравните специалисти за риска от сериозни и потенциално фатални нежелани реакции от Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) в определени случаи, съобщи прес

Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) напомня на здравните специалисти за риска от сериозни и потенциално фатални нежелани реакции от Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) в определени случаи, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор.

Тази опасност възниква когато медикаментът се използва в комбинация с определени имуносупресори с тесен безопасен диапазон на дозиране, когато и най-малките промени в дозата могат да доведат до сериозни нежелани реакции, поради лекарствени взаимодействия, намаляващи способността на организма да елиминира тези лекарства, посочват експертите на агенцията.

Paxlovid е лекарство, използвано за лечение на COVID-19 при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от влошаване.

От PRAC посочват съответните имуносупресори – те са от групата калциневринови инхибитори (такролимус, циклоспорин) и от групата mTOR инхибитори (еверолимус, сиролимус).

И двата вида се използват за лечение на определени автоимунни заболявания или за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи от организма.

Paxlovid трябва да се прилага с такролимус, циклоспорин, еверолимус или сиролимус само ако е възможно внимателно и редовно проследяване на кръвните им нива, за да се намали рискът от лекарствени взаимодействия, причиняващи сериозни реакции, предупреждават от ЕMA

Оттам препоръчват медицинските специалисти да се консултират с мултидисциплинарна група от специалисти, за да управляват сложността на приемането на тези лекарства заедно.

Paxlovid не трябва да се прилага в комбинация с лекарства, чието елиминиране от организма е силно зависимо от набор от чернодробните ензими от CYP3A системата, и които също имат тесен безопасен диапазон на дозиране. Това включва имуносупресора, наречен воклоспорин. Преди да започнат лечението с Paxlovid, медицинските специалисти трябва внимателно да преценят потенциалните ползи от лечението с Paxlovid спрямо рисковете от сериозни нежелани реакции в случай на приложение заедно с имуносупресори.

PRAC прегледа всички налични доказателства, включително съобщения за сериозни нежелани реакции, някои от които фатални, в резултат на лекарствени взаимодействия между Paxlovid и тези имуносупресори. В няколко случая кръвните нива на тези имуносупресори се повишават бързо до токсични нива, което води до животозастрашаващи състояния.

Поради това PRAC се споразумя за директна комуникация със здравни специалисти (DHPC), за да напомни на здравните специалисти за риска от тези взаимодействия, който е известен и вече описан в продуктовата информация за това лекарство.

Тази информация ще бъде разпространена да здравните специалисти в страните от ЕС по механизма за директна комуникация, известен като DHPC, посочват още от регулатора.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CREb

bbo 10.02.2024 16:53:27

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...