Четвъртък, 20 Януари 2022
06
апр
 

Коригират Наредбата за медицинската експертиза

Вторник, 06 Април 2021 | 14:53:28 Надежда Ненова


МЗ предлага да бъде коригирана Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) с въвеждане на прецизни критерии, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията, актуализиране на процентите за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида

МЗ предлага да бъде коригирана Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ) с въвеждане на прецизни критерии, въз основа на които се извършва оценката на уврежданията, актуализиране на процентите за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в съответствие на съвременните достижения на медицинската наука и практика  и премахване на несъответстващата на медицинската логика зависимост между процентите и възрастта на лицето при доказани генетични аномалии. Това става ясно от проекта за постановление на МС  за за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, публикуван на страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Една от промените например е елиминирането на провежданата терапия при захарен диабет като основен фактор за определяне на степента на увреждане, а като такъв се извежда формирания функционален дефицит в резултат на увреждането. В зависимост единствено от броя на усложненията се определя и оценката, като тя е завишена (в процентно изражение) в част от посочените състояния.

По-висок процент е определен и при децата до 16-годишна възраст със захарен диабет

от 50 на 80. „Захарният диабет остава едно от най-разпространените сред населението хронични инвалидизиращи заболявания, което постепенно разгръща симптоматиката си чрез увреждане на различни органи и системи в човешкия организъм, в резултат на което се обективизират различни по брой и степен на изява усложнения. Именно броят на тези усложнения, а не провежданата терапия или броят на засегнатите органи, се оказва най-обективният критерии за определяне на различното състояние и съответно – на функционалния дефицит при лицето“, е уточнено в мотивите към проекта.

Сред предложените промени са още дните на временна неработоспособност поради карантина да се изключват от общата продължителност от 180 дни непрекъснат отпуск по болест, които ЛКК имат право да разрешат, както и от общата продължителност от 360 дни отпуск по болест с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, които изискват решение на ТЕЛК.  По този начин се оптимизирала и процедурата по издаване на болничен лист при карантина на болен или контактен осигурен, като не се допуска явяване на лицето пред ЛКК и ТЕЛК по време на карантина, наред с другите пациенти, за уреждане на временната неработоспособност. Промяната представлявала и улеснение на карантинираните лица да получат еднолично издаден болничен лист за карантината от лекуващия лекар, без да се налага да посещават ЛКК и ТЕЛК, когато преди това са ползвали съответния нормативно определен брой дни отпуск по болест.

В Наредбата е предложено в състава на ТЕЛК/НЕЛК да си премахне изискването специалисти по трудова медицина, радиобиология или радиационна хигиена и по професионални болести, да председателстват заседанията на комисията и да се регламентира

равнопоставеност между специалистите по професионални болести и по трудова медицина

„Проблемът, свързан с окомплектоване на ТЕЛК/НЕЛК при освидетелстване на лица по повод приемане или отхвърляне на професионален характер на заболяването, е обусловен от недостатъчния брой специалисти по професионални болести в страната и невъзможността те да бъдат осигурени във всички състави на ТЕЛК и в НЕЛК. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за 2020 г. броят на специалистите по професионални болести е изключително малък – 17 за цялата страна, като във Варна са 4, София-град – 3, Пловдив – 3, Плевен – 3, Стара Загора – 2, Сливен – 1 и Ямбол – 1. Интерес за зачисляване за специализация по тази медицинска специалност липсва, тъй като липсва договаряне по Национален рамков договор в болничната и извънболничната медицинска помощ по професионални болести. Предвид факта, че 9 от 17-те налични в страната специалисти по професионални болести са на възраст над 60 години и поради липсата на интерес към специалността на новозавършващите лекари, се очертава постепенното изчерпване на ресурсите по тази медицинска специалност. Същите тенденции на намаляване броя на специалистите се наблюдават и по отношение на медицинските специалности „Радиобиология“ (общо 13, от които 12 в гр. София и 1 в гр. Пловдив) и „Радиационна хигиена“ (общо 4, от които 3 в гр. София и 1 в гр. Варна)“, пише в мотивите към проекта.

„Предвид това, че отпада задължителното изискване за осигуряване и на двата вида специалисти, тя ще доведе до намаляване на разходите за съответните лечебни заведения, към които са разкрити ТЕЛК, както и за НЕЛК“, се казва още в мотивите.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SxtQ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон
19.01.2022 17:16:02

СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в световен мащаб се е увеличил с 20% през минала ...

Без затягане на мерките в София засега
19.01.2022 17:05:53

Без затягане на мерките в София засега

Към момента затягане на мерките в столицата не се предвижда. Това стана ясно след заседание на кр ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...