Събота, 04 Февруари 2023
31
юли
1
 

Доц. Йорданка Узунова: Работата с деца ми носи усещането, че придавам смисъл на бъдещето

Неделя, 31 Юли 2022 | 10:49:39 Невена Попова
1

Доц. д-р Йорданка Узунова, дм завършва медицина в МУ – София, където придобива и специалност по детски болести. Започва работа в Детско отделение на Окръжна болница – Видин, а от 1999 г. работи в УМБАЛ “Лозенец”.
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Доц. д-р Йорданка Узунова, дм завършва медицина в МУ – София, където придобива и специалност по детски болести. Започва работа в Детско отделение на Окръжна болница – Видин, а от 1999 г. работи в УМБАЛ “Лозенец”.

От 2004 г. е в екипа, осъществил всички чернодробни трансплантации на деца у нас под ръководството на проф. Любомир Спасов в болницата. Защитава дисертация на тема „Ранен постоперативен период при деца с чернодробна трансплантация”.

Доцент е в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и заместник-декан на факултета.

Автор на монографията „Чернодробна трансплантация на деца“, издаден от Издателството на БАН „Проф. Марин Дринов“. Доц. Узунова е автор и съавтор на 80 публикации в български и международни научни издания. Участник е в редица национални и международни конференции и конгреси по проблеми на педиатрията.

В момента е началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ "Лозенец"

 Доц. Узунова, как избрахте да се посветите на работата с деца, донесе ли Ви удовлетворение педиатрията?

Децата са чисти, невинни и непринудени. Работата с тях е удоволствие и ми носи усещането, че така придавам смисъл на бъдещето. Педиатрията е трудна, но удовлетворяваща специалност. Тя носи предизвикателства дори в привидно ясните случаи и това ме мотивира да продължавам да чета, да се занимавам с наука и изобщо да се развивам.

С кого се общува по-лесно – с болните деца или с родителите им?

Макар и уплашено понякога, изнервено или „кисело“, едно дете е винаги искрено, никога не крие нещо умишлено и е готово да ти покаже как да му помогнеш дори във възрастта, в която не може да говори. С достатъчно опит, добрият педиатър лесно разпознава детските сигнали и се ориентира как да подходи към ситуацията. Това, за съжаление, не винаги е валидно и за родителите на малчуганите. Затова ролята на педиатъра да подаде ръка и да изгради доверие в родителя е много важна, понякога основополагаща, за добрия изход, особено при по-тежки състояния.

Кои са учителите Ви в професията – хората, от които сте научили много и които имат най-голям принос във формирането Ви като лекар и специалист?

Лекарите от Детското отделение на болницата във Видин, където започнах кариерата си, са тези, които ме мотивираха и ми помогнаха да стана педиатър. Но най-голямо значение за мен имаше общуването и споделянето на опит с колегите ми от Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“. На всички тях дължа много и искам искрено да им благодаря.

Какви качества трябва да притежава един лекар, за да остане в тази специалност и да продължи да практикува, независимо от трудностите?

Упоритост, амбициозност, чувство за дълг и естествено - много любов към децата.

Вие сте от лекарите, които се включиха активно в инициативата „Детско здраве“. С какво Ви мотивира тази кауза?

За всички е ясно колко ограничен може да бъде достъпът до медицински специалисти извън столицата и областните градове. За мен тази инициатива дава възможност на пациенти, които имат нужда от консултация, да я получат на място. От друга страна, запознаваме се с колеги от други градове и създаваме добри професионални контакти за бъдеща съвместна работа.

Какви са впечатленията Ви от прегледите и консултациите по места – от какви заболявания страдат най-често децата, от какви грижи имат нужда, има ли необходимост от промяна в организацията на педиатричната помощ?

Както навсякъде, децата боледуват най-често от остри инфекции. Има, за съжаление, и тежки вродени и придобити болести. Не бих казала, че мога да направя категорична характеристика на заболеваемостта по места.

Дали има необходимост от промяна в организацията на педиатричната помощ – категорично „да“, но това е тема за много дълъг разговор.

В личен план, кои са любимите Ви занимания за свободното време? Какво Ви носи най-голяма радост извън професията?

Пътуването определено е моят най-голям отдушник. Това е единственото нещо, което ме кара да се откъсна напълно от ежедневието и да насоча фокуса си към нещо ново и различно от медицината. Не обичам да стоя на едно място, предпочитам да опознавам различни кътчета от красивата ни страна, при възможност – и от света.

Вие сте и университетски преподавател – какво искате да пожелаете на младите лекари, които сега поемат своя път в педиатрията?

Да са мислещи и четящи млади хора, за да взимат правилните решения и да са достойни представители на професията. Да са смели, да не се отказват да преследват мечтата си, защото колкото и трудно да изглежда, педиатрията в България има бъдеще и то зависи от тях.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RVsf

Гост 31.07.2022 20:51:05

Цветя и рози!


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...