Понеделник, 17 Януари 2022
22
дек
1
 

Доц. Ирен Цочева: Чувството за удовлетвореност надвива умората

Неделя, 22 Декември 2019 | 09:58:04 Невена Попова
1

Д-р Ирен Цочева е потомствен педиатър. Завършва Немска гимназия в София със Златен медал през 1990г., след което следва Медицина в МУ-София. Започва професионалния си път като участъков терапевт в ХII Поликлиника, София през 1997г. От 2000г. е посл
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ирен Цочева е потомствен педиатър. Завършва Немска гимназия в София със Златен медал през 1990г., след което следва Медицина в МУ-София. Започва професионалния си път като участъков терапевт в ХII Поликлиника, София през 1997г. От 2000г. е последователно докторант, асистент и главен асистент към Катедра по Педиатия на Медицински Университет-София и работи в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“. От 2014г. ръководи Направление за деца с остри респираторни заболявания на Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Александровска“, а от 2018г. е Началник Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“.

Доц. Цочева, как избрахте медицината за своя професия?

Предполагам най-силно въздействие са оказали родителите ми, които са лекари. Много добре си спомням като малко дете, колко бях тъжна когато майка ми отиваше нощна смяна. Въпреки това никога не съм си представяла да работя нещо различно от лекар.

Моля, разкажете с няколко думи за някой или някои интересни случаи, които са Ви мотивирали да станете педиатър?

Когато завърших медицина бях завладяна от кардиологията, но след 3 години работа с възрастни установих, че децата са тези, с които искам да работя. След това вече като млад педиатър специализирах в известна Университетска клиника в Германия. Техниката беше на космическо ниво, но бях по-откъсната от клиничната работа. Накрая на годината малките пациенти толкова ми липсваха, че бях сигурна,че Клиниката е моето място.

Кои са Вашите учители в педиатрията?

Усещането, как да се държа с болните деца и техните родители, дължа на майка си, която беше не само педиатър, но и изключителен човек. За практическата си подготовка съм благодарна на първо място на д-р Лиляна Райчева, дългогодишен завеждаш на Отделение за Остри респираторни инфекции към Клиника по педиатрия, УМБАЛ "Александровска". Тя ме научи да виждам "невидимото", да взимам бързо решения, да вярвам на интуицията си. С огромна благодарност в сърцето си нося всички мои учители още от студентските години, някои от които вече не са между живите.

Как приехте предизвикателството да оглавите Детското отделение в „Пирогов“?

Чувствах, че на това място мога да бъда по-полезна за малките си пациенти. Работата в „Пирогов” е предизвикателство. Тук ежедневно срещам нови и интересни случаи. Всеки лекар мечтае да има възможност да има разнообразни случаи, които поддържат нивото му и му позволяват да се развива. Бих казала, че работейки в болница като „Пирогов” имам тази възможност. Тук няма ден сходен с предишния. В Педиатричното отделение на „Пирогов” постъпват едни от най-комплицираните спешни медицински казуси в София, дори и от цялата страна. Те ми позволяват да разгърна потенциала и възможностите като специалист, защото да бъдеш име, когато се занимаваш с не толкова тежки случаи е лесно постижимо. Да се утвърдиш като специалист, когато спасяваш онези, които никой не иска в практиката – това е трудно постижимото. Радвам се, че най-после открих мястото на което имам този шанс. Моето място-онова на което съм най-полезна, раздаваща се, а чувството за удовлетвореност надвива умората.

Кое е най-характерното за работата Ви в него днес?

Динамиката и високата интензивност. Започвам в 7:30 часа на 100% и продължавам така, често часове след края на работното време. Друга особеност е едновременно да извършвам организационна, административна и медицинска дейност.

Как виждате развитието на тази структура в бъдеще?

С интензивната си работа, ентусиазъм и отговорност, младият лекарски екип на Отделението доказа, че сме на правилното място. Сигурна съм, че Отделението по педиатрия се превръща във все по-желано място за обучение и работа от младите колеги, които за много кратък период от време трупат огромен практически опит. Няма друга болница в страната, в която да имаш подкрепа от толкова много и така мощни структури, с които толкова експедитивно да колаборираш и създаваш правилните алгоритми.

Това, че сте майка на три деца помага ли Ви в работата като детски лекар?

Родителството е безценна школа за всеки един педиатър. То му помага в комуникацията с децата, прави го по-сензитивен към оплакванията им. От друга страна "оцеляването" в семейство с три момчета е възможно единствено при внимателно и точно планиране, което е от полза за работата ми в Отделението.

Кое е любимото Ви занимание извън професията?

Обичам природата, преходите, палаткуването, пътуването до непознати места.

Ако има нещо, което бихте пожелали на колегите си педиатри, какво би било то?

Искам да ги уверя, че са избрали прекрасна професия и да им пожелая смело да следват мечтите си за професионална реализация!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZJW*

Педиатър 23.12.2019 13:50:31

Педиатрията е огромна по обем и знания специалност, която е най-ниско оценена в България в сравнение с другите специалности. В същото време родителите не са благодарни, смятайки, че педиатърът им е длъжен повече от останалите лекари понеже лекува деца.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...