Петък, 28 Януари 2022
20
юни
12
 

В „Св. Анна“ възстановиха напълно пациенти с масивен инсулт вследствие на запушена сънна артерия

42% от пациентите с инсулт у нас са с тандемни оклузии, каза д-р Нурфет Алиоски

Четвъртък, 20 Юни 2019 | 12:33:01 Надежда Ненова
12

64-годишна пациентка, която е постъпила преди ден в „Св. Анна“-София с масивен инсулт, вече  е напълно възстановена. Василка Иванова е била с тандемна оклузия – 99% запушена сънна артерия и запушени големи кръвоносни съдове, коет

64-годишна пациентка, която е постъпила преди ден в „Св. Анна“-София с масивен инсулт, вече  е напълно възстановена. Василка Иванова е била с тандемна оклузия – 99% запушена сънна артерия и запушени големи кръвоносни съдове, което е довело до масивния инсулт. След нея в болницата е постъпил, отново със запушване на сънната артерия, друг пациент, който обаче само преди медец е бил на преглед с доплер-ехограф. Неговата стеноза обаче е била 100%.

Началникът на отделението по Ендоваскуларна неврохирургия д-р Нурфет Алиоски уточни пред Zdrave.net, че протоколът, по който се работи в Центъра за лечение на инсулт на „Св. Анна“, е протокол на Европейската организация за лечение на инсултите. Пациентите, които пристигат до 4 часа и половина получават т.нар. интравенозна тромболиза, а тези, които идват по-късно – механична тромбектомия, инвазивна процедура, чрез която през феморалната артерия се премахват тромбите в големите кръвоносни съдове.

„Пациентите трябва да дойдат до три часа при нас от получаването на инсулта, за да започнем специфичното му лечение. В нейния случай това се оказа недостатъчно и се наложи да продължим с други методи“, каза неврологът д-р Веселин Георгиев.

В случая на пациентката, която е била докарана в болницата в рамките на времевия прозорец, тромболизата не помага, което било показател за запушване на голям кръвоносен съд. „Започвайки процедурата разбрахме,че

става въпрос за 99-процентна стеноза,

т.нар. субтотална оклузия на каротис, което означава, че едната й хемисфера не се кръвоснабдява въобще. В голяма част от случаите това е несъвместимо с живота. След като направихме балонна дилатация на каротиса и махнахме тробмите, пациентката се раздвижи, говорихме, но имах съмнения, че тази стеноза няма да мине само с това. Заради това изчакахме един час на масата, за да проверим какво ще се случи. Бях прав, защото след час стенозата запуши изцяло артерията и тя направи нов инсулт. Тогава обаче тя беше наситена с лекарства, направихме отново балонна дилатация, сложихме стент в сънната артерия, наново махнахме тромбите, станали след второто запушване и тя буквално проговори и се раздвижи на масата“, разказа д-р Алиоски. 

„Вторият пациент, който дойде вчера, беше с т.нар.

инсулт при събуждане

При този вариант вероятността да не сте точни с времето от кога е започнал инсулта е голяма. Мъжът беше с тотална оклузия, наложи се час да работим, за да преодолеем тази 100-процентова стеноза. Премахнахме тромбите, в реанимация е за 24 часа и днес ще му бъде направен контролен скенер. Той е в съзнание и е добре, но при него има лек дефицит в ръката“, допълни д-р Алиоски.

По думите му, за да се постигнат най-добри резултати в такива ситуации е нужен специфичен софтуер, който позволява работа между 6-ия и 8-ия час на инсулта. Чрез него данните от скенера се качват на общ сървър в Европа и да се изчисли каква е вероятността да му се помогне с едно или друго лечение.

Голяма част от пациентите са в работоспособна възраст и макар че тези процедури са скъпи,

пациентите се възстановяват, не се инвалидизират

и инвестициите в тяхното здраве се връщат, допълни д-р Алиоски.

Той подчерта, че процентът на тандемните оклузии – запушване на големи мозъчни съдове в България, е изключително висок - 42%. „Това е процент от всичките инсулти, които са подходящи за механична тромбектомия. Средно докладваните проценти в Европа са 10 до 15% максимум. За нас това означава, че пациентите в България обръщат много малко внимание на профилактиката по отношение на запушването на сънните артерии. Не се извършват профилактични прегледи при невролог с доплер-ехограф, заради което пациентите, които идват при нас със запушване на сънни артерии е изключително висок“, каза още д-р Алиоски.

„Не може всеки втори пациент да ми е с тандемна оклузия. В една голяма част този тип пациенти са изключени от проучванията, защото смъртността при тях е колосална. Процентът зависи от географската ширина, стрес, тютюнопушене, алкохол, но когато човек мине 50 години трябва да започне да инвестира в собственото си здраве. Здравето е бавно възвращаем капитал“, допълни той.

Снимки: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
ybdE

Ели 29.06.2019 19:01:29

Невероятен професионалист!Благодарна съм, че случайността ни отведе при доктор Алиоски ,който заедно с екипа си дари втори живот на майка ми !

Мишо 23.06.2019 12:48:24

Истината за успех при такова лечение е съвкупност от ситуации - състоянието на болния, кое време е (ден, нощ), колко време на инцидента, кой е дежурен, как е диагностиицран и т.н. А за изследванията зависи от апарат и т.н. И в хирургия и в терапия е така. Няма вечно можещи и вечно неуспели.

Лекар 23.06.2019 12:43:00

Няма връзка за времето з аразвитието на тромбоза. Може днес да е 20% и след ден тромбоза. И обратно 30 г да е плака.

Лекарка 21.06.2019 12:58:55

Много телевизия гледате, и все за доктори, от там идва проблема на българския пациент.

цецо 21.06.2019 11:58:32

В отговор на Гошо.Гошо явно не си догледал до края предаването. Д-р Алиоски е по добър от лекаря който се опита да го изкара мошенник. Зависта няма краи

Иван 20.06.2019 19:52:50

Ами май много-много не сте чул добре -кой какви зулуми е правил, защото ако вземете се заслушате във въпросното предаване, доктора си беше свършил всичко както трябва, а някой друг се опитваше да представи работата по-друг удобен за някой хора начин!

Гошо 20.06.2019 19:26:09

Странно звучат обясненията на доктора. Преди няколко месеца го гледах в предаването на Валя Ахчиева за зулумите, които е правил.

Иван 20.06.2019 19:53:51

Ами май много-много не сте чул добре -кой какви зулуми е правил, защото ако вземете се заслушате във въпросното предаване, доктора си беше свършил всичко както трябва, а някой друг се опитваше да представи работата по-друг удобен за някой хора начин!

Пепа Константинова 20.06.2019 16:27:22

Невероятен успех.Гордост за родната медицина!Поздравления д-е Нури!

Blagoj Kolev 20.06.2019 15:29:58

Gord sum shto te zapoznav Doktore! Samo uspesi!

Маке 20.06.2019 12:57:29

Браво д-р Алиоски! Смело напред!

Иван 20.06.2019 12:56:43

Преди 10 г. майка ми беше с инсулт в Св. Анна. Тогава беше страшно! Дано нещата да са се подобрили!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Момчил Русев от Пловдив се нуждае от сложна мозъчна операция
28.01.2022 12:16:11

Д-р Момчил Русев от Пловдив се нуждае от сложна мозъчна операция

Д-р Момчил Русев има нужда от сложна мозъчна операция и болничен престой общо на стойност 60  ...

Икономист: Увеличение на цените на клиничните пътеки е решение за високите сметки за ток
28.01.2022 11:34:46

Икономист: Увеличение на цените на клиничните пътеки е решение за високите сметки за ток

„За много болници клиничните пътеки са основният източник на приходи. Последният път, когат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...