Петък, 02 Декември 2022
23
септ
3
 

Великобритания създава фонд от 500 млн. паунда за подобряване на здравеопазването

Мярката се предприема с идеята пациенти по-бързо да бъдат извеждани от болниците и пренасочвани към службите за социални грижи

Петък, 23 Септември 2022 | 10:30:38
3

Британският министър на здравеопазването Терез Кофи обеща да намали времето за чакане за преглед при общопрактикуващите лекари и даде старт на нов Фонд за подкрепа на социалните грижи, предаде Ройтерс. Мерките, които бяха оповестени, са включен

Британският министър на здравеопазването Терез Кофи обеща да намали времето за чакане за преглед при общопрактикуващите лекари и даде старт на нов Фонд за подкрепа на социалните грижи, предаде Ройтерс.

Мерките, които бяха оповестени, са включени в план, който засега предизвика критики, основно в насока, че правителството не прави достатъчно за решаване на проблема с дефицита на медицински персонал в Националната здравна служба (NHS).

Кризата на Острова придобива все по-големи размери - вече се знае, че броят на чакащите за рутинен преглед при общопрактикуващия лекар е достигнал рекордни нива, времето за пристигане до адрес на линейките се е увеличило значително, срещите лице в лице с общопрактикуващите лекари стават все по-проблематични, тъй като недостигът на персонал все повече определя невъзможността на NHS да изпълнява нормално дейността си.

„Очакваме изоставането да се увеличи, преди да спадне, тъй като много повече пациенти се обръщат за диагностика и лечение след пандемията“, заяви Терез Кофи пред британския парламент.

В първото си голямо изявление в ролята на министър Кофи каза, че ще направи промени, за да облекчи тежестта на общопрактикуващите лекари, като предостави повече услуги чрез аптеки и промени правилата за наемане на персонал, с цел всеки, който трябва да посети личен лекар, да може го направи в рамките на две седмици. Министърката обяви приоритетите си – линейки, много чакащи за медицинска грижи, слаба система за социални грижи, малко лекари и зъболекари.

Според Терез Кофи по-бързото изписване на пациентите може да помогне за освобождаване на легла в болниците и да доведе до намаляване на закъсненията на линейките. Тя обяви стартирането на фонд от 500 млн. паунда, за да помогне на хората да бъдат изведени от болницата и да бъдат насочени към службите за социални грижи за възрастни.

Терез Кофи призова също така милионите доброволци, които се отзоваха на призивите за помощ по време на пандемията, да го направят отново.

Законодателите обаче се оказаха скептични към плана. Консерваторът Джеръми Хънт, бивш министър на здравеопазването, коментира: „NHS не се нуждае от повече цели, а от повече лекари“, а опозиционната Лейбъристка партия също подчерта, че трябва да се намери решение за кризата с персонала.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v1Vr

Гост 23.09.2022 21:34:07

Въоръжения с глупост искал да го чакат пациентите - пухльо, излез на частна практика и давай час след 3 години щом си зеленчук, който може да оцелява с фотосинтеза. Рядък, глупав боклук.

Един 23.09.2022 14:21:21

Комунистите се страхуваха от лекарите да не би да забогатеят много и това продължава и до сега.... Затова лекарите ще продължат да напускат...

БЛС-Въоръжено Крило 23.09.2022 13:28:46

Хахаха преди пандемията пациентите в UK получаваха записан час за преглед (appointment) при лчиния лекар в рамките на 3-7 дни . Както е видно е станало след 10-14 дни. А тук Ганьо хем е с 20 пъти по-ниски здравни вноски на глава от населението ,хем иска час съшия ден и то подскача ако му дадеш час 1 4ч ., а не в 08.00 ч. При това и иска да бъде прегледан най-малко от доццент по профила на оплакванията ,които има. При това за някакво левче или тотално е освободен от такси. При това с претенции да получи направление за това ,което той смята с нефелното си образование, нареждайки на лекаря .Алоо ,четете ли от първо лице какво се случва в нормалния западен свят и какво не може да имате тук с ватнишките си претенции ....? А така е ив Германия и Дания- чакане за ОПЛ -3-5-9 дни ,за кардиолог 3-4-5 месеца, за ЯМР също 4-6м ,.


Всичко за коронавируса
Още новини
ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове
01.12.2022 17:32:56

ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемо ...

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии
01.12.2022 17:16:13

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии

В рамките на европейската кампания за профилактика на професионалните кожни заболявания Healthy s ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...