Неделя, 16 Януари 2022
19
авг
4
 

Медицинските сестри и акушерките ще имат право на самостоятелни практики

Понеделник, 19 Август 2019 | 14:19:11 Надежда Ненова
4

Медицинските сестри и акушерките да имат право на самостоятелни практики, предвиждат промените в Закона за лечебните заведения, публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане днес. Целта на регламентирането на възможността лекарските асистен

Медицинските сестри и акушерките да имат право на самостоятелни практики, предвиждат промените в Закона за лечебните заведения, публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане днес.

Целта на регламентирането на възможността лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките да организират и създават лечебно заведение, в което да осъществяват самостоятелно здравни грижи, е да се създаде възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и извеждане от сивия сектор на този вид здравни услуги, чието търсене през последните години се увеличава“, пише в мотивите на министъра на здравеопазването. По този начин се разширявали възможностите за избор на пациентите и съответно се подобрявал достъпа им до здравни грижи.

„Самостоятелното предоставяне на здравни грижи е съществен елемент от реализацията на автономността на професиите лекарски асистент, медицинска сестра и акушерка. Това ще даде възможност за избор в професионалното развитие на тези специалисти по здравни грижи. От друга страна, самостоятелната практика на лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките ще даде възможност на пациентите на право на избор, а и ще облекчи натовареността в извънболничната медицинска помощ като поеме изцяло здравните грижи за хронично болните, децата и бременните“, мотивира промяната още министърът.

В мотивите си министърът на здравеопазването пише още, че със застаряването на населението и съпътстващата полиморбидност на възрастните хора, се увеличава потребността от здравни грижи. „Здравните грижи включват дейности, които могат да се обобщят в няколко групи: предоставяне и събиране на здравна информация; промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите; предоставяне на медицински и здравни грижи; рехабилитация; осъществяване на манипулации; оказване на спешна медицинска помощ. От психологическа и икономическа гледна точка здравните грижи, осъществявани в домовете на пациентите (тези грижи се наричат още формални) са по-изгодни – пациентите остават в обичайната си среда, а здравословното им състояние се наблюдава от медицински специалист, който в случай на необходимост може да окаже спешна помощ и да осъществи координация с лекар от извънболничната или болничната медицинска помощ“, пише министърът.

Припомняме, че исканията за самостоятелни практики са поставяни от няколко години от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Проблемът е в липсата на законова регламентация за частна практика на медицинските сестри и акушерките. От 10 години се борим за това, веднъж дори успяхме да го вкараме за малко в закона. Борим се да има регламент, според който сестри, акушерки, социални работници, да могат да оказват извънболнични грижи по домовете“, казаха от БАПЗГ на кръгла маса през май месец.

„На фона на това, че българските лекари не можели да дават самостоятелни дежурства, се появиха желания от други медицински специалисти, за самостоятелна практика. Категорично искам да подчертая, че практикуването на медицина е свързано с определени правила, зададени като хорариум и като години обучение. Във време, в което българският лекар може да открие самостоятелна практика, въпреки че е учил 6 години, само когато е специализирал минимум „Обща медицина“, т.е . още четири или пет години, във време, в което се дискутира и спори дали българският лекар може да дежури сам и под дистанционното наблюдение на специалист, да иска някой без такова образование да има самостоятелни практики и да провежда лечение, е недопустимо. Ние не сме съгласни и ще се противопоставим твърдо на това, защото в противен случай означава, че сме съгласни на българските пациенти да се предлагат нискокачествени медицински услуги“, коментира обаче още тогава идеята за самостоятелни практики председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uSxv

Росица Кирилова 20.08.2019 02:16:10

Здравния министър да си изпълни обещанията, че ще се дадът нормални заплати на медицински сестри, акушерки, лаборанти и др. Как може да се дават празни обещания пред народа, а да не се изпъизпълнвват. Като не искаме да задържим младите хора в България ще останем без мед. сестри и който иска да лекува хората. Здравните заведемия имат нужда от добри кадри и не да се говори за други дейности които могат да вършат мед. сестри и акушерки. Къде отидоха 50 милиона, които уж МНЗ отпусна за увеличаване на заплатите на акушерки, медицински сестри и др?

Гацо Бацов 20.08.2019 00:24:03

Д-р Маджаров, не можеш да спреш гората да се разлисти!

Гост 20.08.2019 08:34:28

Дааааа, като се разлисти ще нацъфтят онези социалистическите ПОЛУвисшисти, които съществуваха само в комунистическия блок.полуграмотни,полуучили, предлагат ПОЛууслуги....По- добре билкари и знахари...

бай Ставри 20.08.2019 09:43:46

На колко години си бе гостенина. И сега западняците метаят за онова наше здравеопазване. Мед. сестри в Европа само начласят възглавниците на болните.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...