Петък, 02 Декември 2022
22
юни
 

Засилват кампанията за ваксините сред ромската общност

Вторник, 22 Юни 2021 | 12:11:57 Полина Тодорова


Здравните власти започват информационна кампания за ползите от ваксинацията с приоритет сред ромската общност. Това стана ясно след брифинг на заместник-здравния министър д-р Александър Златанов. Решение за това е взето след проведена среща между здрав

Здравните власти започват информационна кампания за ползите от ваксинацията с приоритет сред ромската общност. Това стана ясно след брифинг на заместник-здравния министър д-р Александър Златанов. Решение за това е взето след проведена среща между здравните власти и медиатори, а причината е ниският процент имунизирани лица сред тази общност, който е едва около 10%,  разясни той. Останахме с впечатление, че все още битуват митове сред това население, те са уплашени, страх ги е, че ако си приложат ваксини, биха имали един куп странични последствия, коментира д-р Златанов.

Кампанията си поставя за цел по-висока информираност сред ромската общност и в нея ще бъдат ангажирани здравните медиатори, религиозни представители и други, които биха могли да ги убедят да се ваксинират. Имунизацията ще е възможна в пунктовете за ваксинация, както и при личните лекари, където ваксини ще се поставят безплатно, дори ако лицата са здравнонеосигурени.

„Медиаторите поеха ангажимента да започнат още днес. През период от 10 дни ще правим повторни срещи, за да видим ефекта от нашите действия. Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, без някакви специални условия за никого. Гарантираме почти всички възможни ваксини, одобрени от ЕК, безопасно и безплатно и за тези, които са неосигурени“, каза още той. Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население, каза още д-р Златанов.

На въпрос за случаи, при които лични лекари отказват да имунизират деца, д-р Златанов заяви, че всеки такъв случай ще се анализира. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви от своя страна, че няма проблем децата без специфични заболявания да бъдат имунизирани. „Няма достатъчно време от прилагане, за да направим някакво обобщение, но данните към момента не показват съществена разлика между процента нежелани реакции в групата на децата и възрастните“, обясни той.

Ние в момента сме в една от най-ниските точки, но при наличие на индийския вариант е само въпрос на време той да се разпространи във всички страни в Европа и да сме свидетели на нова вълна, предупреди още доц. Кунчев.

Здравният медиатор Христо Николов пък заяви, че сред тази група население има известни притеснения, цари дезинформация и целта на кампанията е да ги разсее.  Борбата ни е да спасим човешки живот, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f7wJ


Всичко за коронавируса
Още новини
ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове
01.12.2022 17:32:56

ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемо ...

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии
01.12.2022 17:16:13

„Пълмед“ с безплатни прегледи и тестване за кожни алергии

В рамките на европейската кампания за профилактика на професионалните кожни заболявания Healthy s ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...