Вторник, 27 Септември 2022
11
дек
6
 

Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари

Вторник, 11 Декември 2018 | 16:44:10
6

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на п

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сериен номер, номер на партида и срок на годност. Промяната е в изпълнение на изискване на Европейската директива за фалшивите лекарства с цел безопасност на пациентите и защита на информацията.

Ключов момент за функционирането на Европейската система за проследимост и верификация на лекарствата, както и съвместимост между отделните национални системи е използването на хармонизиран подход за маркиране на лекарствата от държавите членки. За целта се въвежда двумерният баркод, казва изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев, цитиран от БНР.

„Производителите поставят уникален идентификационен код, т.е. баркод, върху всяка една опаковка. И този код се внася в една европейска система, стига до национални хъбове и аптеката, когато продава лекарството, с четеца проверява кода и ако светне червено, т.е. този код не е въвеждан в системата, или е въвеждан, но вече е освободен – лекарството е било продадено, аптеката няма да може да отпусне това лекарство на пациента“, обясни Денев.

По думите му, системата гарантира, че всяко лекарство, което пациентът получава, е истинско. „Пациентът може да е сигурен, че това, което той вади от опаковката, е същото, което производителят е сложил в нея. Да се предпази от фалшиви лекарства в аптечната мрежа“, коментира той и припомни за няколко казуса у нас, при които е било продадено истинско лекарство, но впоследствие опаковката му е била използвана отново, за да се постави в нея нелегален медикамент.

„С новата система това вече няма да е възможно. Веднъж сканирана опаковката, тя няма да може да бъде използвана втори път, за да се сложи в нея фалшиво лекарство“, посочи Денев.

Той припомни, че системата влиза в сила в цяла Европа от 10 февруари 2019 г. и увери, че това няма да доведе до увеличаване на цената на медикаментите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@%bP

възмутен 13.12.2018 08:58:34

Хора qчетете срока на опаковките и всичко, което пише защото в България все още има недобросъвестни фармацевти, които поради немърливост или осъзнато продават с изтекъл срок на годност

наблюдател 13.12.2018 08:40:45

не зная как ще се получи с този баркод но в аптека Ремедиум на Гзаф Игнатиев и канала има хранителни добавки с изтекъл срок на годност които се слагат по рафтовете в късния следобед Обърнах внимание на персонала , който остана учуден ?! Явно разчитат някой да не эабележи и да изтъргуват продукта. Редно ли е да эареждат хран.добавки /така модерни днес/ с изтекъл срок на годност ??????

Гост 12.12.2018 00:03:28

А какво изобщо гарантира на пациента някаква уж верификация извършвана от баш търговеца зад тезгяха наречен уж фармацевт ? Те здравните бакалии даже може да си монтират ярка зелена лампа светваща пред пациента с възглас 'ОРИГИНАЛ !, Оригинал, бате ! само и само да си продават каквото им падне, естествено брутално пак без изискуемата рецепта. Кога електронно ще се обвърже връзката УИН на лекаря ->ЕГН на пациента -> уникален код на медикамента_>регистрационен номер на аптеката ? Май на много гешефтарски мутри не им изнася това а ?

Гост 11.12.2018 21:50:21

Хайде край на реекспорта

GP 11.12.2018 21:11:14

Я да видим сега как ще се отпускат в аптеките и антибиотиците и всички останали лекарства , които трябва да са предписани по рецепта , задължително от лекар. Дали върху всяка рецепта ще се залупя стикер от продаденото лекарство или ще се изисква върху рецептата да се нанася и баркод от лекаря предписал лекарството.

Юри 11.12.2018 23:19:46

Нищо такова, просто ще цъкат баркода в компютъра и данните ще се изпращат в някаква база данни, която ще следи дали в регистрирано като произведено от производителя, купено от търговеца, продадено от аптеката. Никой няма да се интересува имало ли е рецепта, а камо ли да се лепят стикери. Това е някаква евродалавера в услуга на големите риби в фармацевтичния бранш. Май целта е да се удари паралелната Търговия и продажбата на лекарства през сайтове регистрирани извън Евросъюза. Просто явно корпорациите произвеждащи лекарства почнаха да понасят големи загуби от свободното движение на лекарства на европейско ниво и измислиха начин да го ограничат.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...