Неделя, 28 Ноември 2021
19
окт
5
 

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска

Медиците там искат командироване на специалисти от други болници

Вторник, 19 Октомври 2021 | 17:16:17
5

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лекар твърде късно, когато  заболяването вече е в напреднал стадий и се нуждаят от кислородотерапия в големи обеми. Това споделиха лекари от COVID структу

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лекар твърде късно, когато  заболяването вече е в напреднал стадий и се нуждаят от кислородотерапия в големи обеми. Това споделиха лекари от COVID структурата и реанимацията на УМБАЛ „Александровска“, които се срещнаха днес със здравния министър д-р Стойчо Кацаров, съобщават от лечебното заведение.

По време на посещението на министъра в болницата бяха обсъдени мерките, които предстои да се предприемат в лечебното заведение във връзка с увеличаващия се брой болни от COVID-19, натиска върху болничните структури, недостигът на персонал, техническите подробности и проблеми, свързани с пандемията.

За да бъде облекчена работата на лечебните заведения, медиците отправиха искане общопрактикуващите лекари да се включат активно в борбата с пандемията.

Другият проблем, с който се сблъскват медиците, е притокът на пациенти от провинцията към София. Лекарите са категорични, че разкриването на COVID зоните е стъпка в правилната посока, защото се намалява натискът върху болничните заведения и се запазва възможността да се лекуват и хора с други диагнози.

„Капацитетът на УМБАЛ „Александровска“ за прием на болни с коронавирусна инфекция е почти запълнен, като този капацитет може да бъде разширен чрез разкриването на допълнителни легла“, посочи директорът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов. От общия брой легла, които са разкрити в болницата – 676, са заети 70%. Д-р Атанасов увери, че към момента няма проблем с приема на пациенти с COVID-19 и няма причина да се връщат болни.

COVID-структурата на болницата разполага общо със 120 болнични легла, като 85 от тях са за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, неналагаща реанимационни мероприятия, а 35 са за интензивни грижи. 91% от реанимационните легла са запълнени, което означава, че към настоящия момент в УМБАЛ „Александровска“ има 3 свободни интензивни легла. 18 са свободните легла за лечение на неусложнени и средно тежки пациенти с коронавирусна инфекция, заети са 67, като д-р Атанасов уточни, че тези стойности са динамични и зависят от разпространението на заболяването. В момента лечебното заведение разполага с 205 свободни легла общо, част от които може да бъдат трансформирани в легла за COVID-болни. 

По време на разговора със здравния министър бе обсъдена идеята дефицитът на персонал да се компенсира с командироване на специалисти по интензивно лечение от други болнични заведения, които не са ангажирани пряко с лечение на COVID пациенти.

Министър Кацаров прие позитивно предложенията на медиците от УМБАЛ „Александровска“, сред които да се инвестира в професионалното развитие на младите лекари, да се улесни зачисляването им за специализация и така да се стимулира оставането им в България. Работещите в COVID-структурите поискаха за тях да бъдат осигурени рехабилитационни програми с цел превенция на бърнаут синдрома.

В Деня на българския лекар здравният министър, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и лекарите от Александровска болница участваха в обща снимка с идеята, че обединението прави силата и само заедно могат да се справят с всички предизвикателства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NarE

Жалко колеги гениални, 20.10.2021 11:49:09

че никой не е наясно с работата на ОПЛ и лудницата в която работят по вина на неадекватните действия на МЗ- пълни коридори с ковидни и нековидни... А за безкрайните тел.разговори по всяко време на деня да не споменавам. И то за нищо...

Гост 20.10.2021 13:51:01

Аз съм наясно с кошмара Ви, и уважавам труда Ви! Но просто ги ИЗКЛЮЧЕТЕ тия шиб@ни телефони !!! КОЙ звъни на нотариус, счетоводител, фаянсаджия, маникюристка, автомонтьор денонощно? КОЙ? Помогнете си сами, за да Ви помогне и Господ!

един 20.10.2021 10:42:38

А,мога ли да се командировам по желание?

Гост 20.10.2021 08:57:18

Айдеее , пак се почна ! На всички все ОПЛ са им виновни ! Спрете се вече ! Кой лекува пациентите , които са на домашно лечение , а те са над 80% от случаите ?!? Със сигурност - не " Александровска " !

Гост 19.10.2021 22:03:24

Оскарчето и то ли лекува Ковид, или Вихра, или търнев. Те са гледали пациенти с Ковид само по телевизията?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...