Сряда, 22 Септември 2021
22
юли
3
 

Седем ВУЗ-а със статут на изследователски, три от тях – медицински

Четвъртък, 22 Юли 2021 | 17:03:54
3

Седем висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година, информират от правителствената пресслужба.

Седем висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година, информират от правителствената пресслужба.

На критериите за изследователски университети отговарят Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), медицинските университети в София, Варна и Пловдив, Техническият университет в София, Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Седемте университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Със значителен брой защитили докторанти се отличават широкопрофилните университети, а тези с инженерен профил имат научна продукция, видима в международните издания. Всички са със сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.

СУ и Медицинският университет в София събират над 5000 точки при необходим минимум от 1000. Между 2000 и 3000 са точките на медицинските университети във Варна и Пловдив и на Техническия. университет в София. ХТМУ и Пловдивският университет имат между 1000 и 2000 точки.

Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета неотдавна от кабинета методика, която включва само обективни критерии. Взимат се предвид научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.

При определянето на първите изследователски университети е използвана информацията, представена от висшите училища в периода 2017-2020 г .. във връзка с ежегодната оценка на тяхната научна дейност съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания.

Университетите бяха поканени да подготвят кандидатурите си за предстоящата процедура още на 24 юни т.г., след като МОН публикува за обществено обсъждане методика за придобиване на изследователски статут. В Министерството на образованието и науката постъпиха заявления от 26 висши училища. Те бяха оценени по приетата от служебния кабинет методика от междуведомствена група, създадена със заповед на министъра на образованието и науката.

Статутът на изследователско висше училище бе въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност, оценени съгласно обективни показатели, припомнят от МС.

Изследователските университети ще получат допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност от Националния план за възстановяване и устойчивост. Затова определянето им е задължително условие за това неговата реализация да започне навреме.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RF7S

САМОЗАБРАВИХА СЕ 23.07.2021 11:08:24

Пребоядисаните омунистически отрочета, с кухите хабилитации, отдавна "ПРИВАТИЗИРАХА" университетите!!! "Баба и внуче" дерибействат повсеместно, дерат кожи и уволняват недоволните и всички отговорни контролни институции са слепи и глухи.... Както и за фалшивите хоспитализации , инвазивни процедури, ендоскопии...

ПОЗИЦИЯ 22.07.2021 22:33:13

СЕГА ЩЕ ЗАКИПИ БЕЗСМИСЛЕН ТРУД! БОЛШИНСТВОТО ОТ "НАУЧНАТА" ПРОДУКЦИЯ Е БЕЗ НИКАКВА ПРАКТИЧЕСКА СТОЙНОСТ, САМО Е ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО, БЕЗ НИКАКВА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ НА ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА! РАЗНИТЕ "АКАДЕМИЧНИ" СТРУКТУРИ, ЖУРИТА, НАУЧНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, РЕЦЕНЗЕНТИ, ДЯНКОВИТЕ "СИНОДАЛНИ СТАРЦИ" ОТ БАН И ПР. ЩЕ СЕ ДЪВЧАТ ПРЕД КАДЪР И ЗАД КАДЪР, ЩЕ СИ КИЧАТ С ТИТЛИ ПРОТЕЖЕТАТА, КОИТО НАГЛО ЩЕ ИСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИЧКИ КЪМ И БЕЗ ТОВА НЕЗАСЛУЖЕНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ! КАКВО Е ТОВА ЧУДО В БУЛГАРИСТАН - НА 4-5 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ 65 ИЗМИСЛЕНИ УНИВЕРСИТЕТА ПРЕДЛАГАЩИ МЕСТА ЗА СТУДЕНТИ ПОВЕЧЕ ОТ АБИТУРИЕНТИТЕ, НЕИЗБРОИМИ ПЪЛЧИЩА ПРОФЕСОРИ, ДОЦЕНТИ, АСИСТЕНТИ, КАНДИДАТИ НА ИЗМИСЛЕНИ НАУКИ.....?!?!?!?! И ОБРАЗОВАНИЕ НА ВСЕ ПО-НИСКО НИВО!

Гост 22.07.2021 19:02:48

Ха ха ха ха Сега като се впрегнат нашите учЕни не ми се мисли.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николова: Само 26% са свободните COVID легла за София
22.09.2021 11:58:38

Д-р Николова: Само 26% са свободните COVID легла за София

В момента имаме само 26 % свободни COVID легла за София. Това каза в предаването Здравей, Българи ...

Два биоподобни продукта навлизат на мястото на Humira
22.09.2021 11:32:11

Два биоподобни продукта навлизат на мястото на Humira

Две биоподни лекарства одобри Комитетът за лекарствени продукти за хуманна употреба CHMP на Европ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...