!
Неделя, 10 Декември 2023
28
септ
7
 

След правото на лечение, най-важно е правото на информация

Знаем ли правата си в болницата?

Отговарят УМБАЛ “Свети Георги” и адв. Мария Шаркова

Четвъртък, 28 Септември 2023 | 11:13:44
7

Знаем ли какви са правата ни като пациенти и как можем да се информираме за тях? Кое пропускаме и какви са фактите? По темата разказва адвокат Мария Шаркова по повод Световната седмица за безопасност на пациентите. „Много важно е правото

Знаем ли какви са правата ни като пациенти и как можем да се информираме за тях? Кое пропускаме и какви са фактите? По темата разказва адвокат Мария Шаркова по повод Световната седмица за безопасност на пациентите.

„Много важно е правото на безопасно лечение, гарантирано за всеки пациент. Медицинската помощ следва да бъде оказана с изправна апаратура, от компетентен персонал, при спазване на изискванията за контрол и предотвратяване на вътреболнични инфекции, при наличие на безопасна инфраструктура и качествени и в годност лекарствени продукти. Проблемът за безопасността на пациента е проблем в целия свят”, обяснява Шаркова.

Тя консултира УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив вече 13 години и има наблюдение върху много процеси, свързани с правата на пациентите. „Въпреки трудностите в системата, болницата полага усилия да осигури обратна връзка за всеки пациент, който е изразил някакво недоволство и подхожда с огромна загриженост в такива ситуации. Пациентите трябва да са сигурни, че всички работим на една страна – за подобряване на медицинската грижа и по-качествено здравеопазване”, заяви Шаркова.

Тя разказа за мултидисциплинарните комисии, които често консултира и които не пренебрегват нито едно оплакване за евентуално нарушени права. В университетската болница са използвали медиатори за разрешаване на възникнали спорове. Полагат се много усилия за защита правата на децата – пациенти, като са изработени алгоритми за защита на личните им данни и осигуряване на закрила. Има приет регламент за предоставяне на информирано съгласие от пациентите, както и информационни табла.

Шаркова подчертава, че правото на информация има особено важно значение за лечебно-диагностичния процес. То включва и правото на пациента да избере дали да бъде лекуван, или не, след като се запознае с информацията, касаеща неговото състояние. Също така пациентът има право на информация за всички медицински услуги, които предоставят болниците, тяхната цена, източникът на заплащането им. Пациентът има право да се информира за имената на лекуващите го лекари, има право да се запознае с медицинската си документация. Правата на пациента включват и защита на личните данни за здравословното състояние.

Добре е да знаем, че правата на пациентите в сферата на здравеопазването са уредени в няколко закона и различни подзаконови нормативни актове и това води до трудности както за пациентите, така и за медицинския персонал да се ориентира и научи повече за пациентските права и тяхната защита.

А те са разнообразни за всеки пациент, както без оглед на това дали е здравноосигурен или не (например право на информация, на качествено лечение, на достъп до медицинската документация), така и произтичащи от здравноосигурителния статус – да получи безплатна медицинска помощ в рамките на пакета, заплащан от НЗОК; право на жалба.

Пациентът има и други специфични права, когато е хоспитализиран – например да бъде посещаван от близките си, от личния си лекар или специалиста, издал направлението за хоспитализация, в това число и да отказва посетители, и много други. Пациентите често се ориентират трудно в нормативната уредба и затова се информират за правата си от други места – пациентски организации, консултации с юрист, електронните страници на различни администрации (например страницата на МЗ, на НЗОК). „Ако питате за начина, той е проактивност. Пациентите трябва да познават правата си, да търсят активно информация и да знаят как да ги защитят. Но трябва да са запознати и със своите задължения и последиците от неспазването им”, казва адвокат Шаркова.

Не бива да прескачаме и задълженията на пациента, въпреки че са доста по-малко, ако се съпоставят с правата, но това има своето обяснение. Пациент не се става по желание или поне не в преобладаващия брой случаи, защото качеството „пациент“ почти винаги се свързва със здравословен проблем. Това означава, че е засегнато едно от най-ценните ни блага – нашето здраве, а понякога и че е застрашен животът ни. Това прави пациентите уязвими, чувствителни, податливи на емоции, особено в състояния, изискващи според представите на пациента и неговите близки спешна или неотложна намеса. Пациентът не избира дали бъде поставен в това положение и поради това е съвсем нормално законът да предвижда гаранции, че в състояние на уязвимост ще получи най-добрата грижа за състоянието си.

Все пак, за да се подпомогне и гарантира качеството и ефективността в работата на лекари и медицински специалисти и в лечебния процес, пациентът трябва да изпълнява и някои свои задължения. Например, той е длъжен да спазва стриктно правилата за вътрешния ред в лечебните заведения, трябва да съдейства пълноценно и да участва в своето лечение, да спазва препоръките на лекарите. За неспазването на тези задължения санкцията е най-тежка и тя няма административен характер – при неспазване на препоръките на лекарите или непредоставяне на важни данни за състоянието си, начин на живот или за приемани медикаменти например, често последицата може да бъде е влошаване на състоянието или неефективно лечение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zwh*

Гост 01.10.2023 05:59:58

Нищо ТКЗС-арско няма в снимката, роклята и жената. Живеете със спомените си. уважаеми набори на Радка Аргирова.

Радослав 28.09.2023 22:05:13

Мимето винаги е преписвала, цялата статия е преписана от чужда книга по пациентска безопасност. Гадно е да си протеже! Но тя така си живее 13 години.

Гост 28.09.2023 19:05:43

Гледайте Радка Аргирова, като не ви харесва дамата! Жената е хубава, роклята е хубава, снимката е хубава! А вие сте злобни.

vekko 28.09.2023 17:50:26

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

аз 28.09.2023 17:46:53

Пациентите знаят единствено, че имат права.

Гост 28.09.2023 11:53:12

Какъв е този фото колаж? Марийчето прилича на момиче от ТКЗС-то от миналия век.

Гост 28.09.2023 15:09:00

Но е от този век, същото ТКЗС


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...