Вторник, 26 Октомври 2021
25
юни
2
 

Край на обвързването с договор на бъдещия лекар с болница, предлага МЗ

Петък, 25 Юни 2021 | 12:55:52 Полина Тодорова
2

Министерството на здравеопазването обяви проекта си за промените, свързани с реда за специализацията на младите лекари, за които даде заявка вчера. Основното изменение в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, к

Министерството на здравеопазването обяви проекта си за промените, свързани с реда за специализацията на младите лекари, за които даде заявка вчера.

Основното изменение в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, което предлага екипът на д-р Стойчо Кацаров, е свързано с отпадането на ангажимента лекарят да остане на работа в конкретно лечебно заведение, в случай че обучението му е поето от държавата. Този ангажимент беше вменен на бъдещите лекари с цел да се обезпечи кадровият дефицит у нас, но на практика отблъсква голяма част от тях, защото ги обвързва години наред с договори с определени болници.  

„Не се предвижда специализантите, обучавани на места, финансирани от държавата, да работят задължително на определено място след завършване на обучението си, тъй като от една страна по време на обучението си те извършват дейности по съответната специалност, с което се гарантира обслужването на пациентите по дадената специалност (като резултат от изплащаните държавни средства), а от друга страна

такова задължение отблъсква младите хора

и на практика води до отлив на желаещи да специализират на места, финансирани от държавата. Това е необходимо, за да бъдат местата, финансирани от държавата, една желана алтернатива от потенциалните кандидати за специализация“, се казва в мотивите към предлаганите промени.

Остава обаче изискването ако специализантите, за които плаща държавата, прекратят обучението си или не завършат с успешно полагане на държавния изпит за специалност в срок,

да възстановяват изплатените за тях такси за обучение

Занапред това ще важи за всички специалности, а не само за клиничните.

Друга предложена промяна е, че ръководителите на базите за обучение, които желаят да назначат специализанти на места, финансирани от държавата, ще обявяват това два пъти в годината – в срок до 20 март и до 20 август, а не както е в момента – веднъж. До пет дни след тези дати местата ще бъдат обявявани и на сайтовете на отделните регионални здравни инспекции.

Също два пъти в годината – в срок до 20 април и до 20 септември, висшите училища ще обявяват на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти, финансирани от държавата по неклинични специалности и специалности за лица с професионална квалификация „лекар по дентална медицина“.

Започването на обучението на места, финансирани от държавата, също ще е 2 пъти в годината – през март и октомври, като това е съобразено с провеждането на държавния изпит за специалност съответно през май и декември. Редът за обявяването на останалите места за специализанти, които не са финансирани от държавата, остава непроменен – целогодишно за клиничните специалности по преценка на базите за обучение.

Два пъти годишно и здравният министър ще обявява местата за специализацията

на бъдещите лекари, финансирани от държавата, като това ще е до 15 януари и до 15 август.

Промените регламентират и продължаване на обучението за придобиване на специалност в друго висше училище и допускане до държавен изпит на специализанти, които са прекратили обучението си, след като са изпълнили учебната програма.

Дава се възможност и лечебно заведение, което ползва базата на друго за обучение, но стане база за обучение, да преназначи своя служител – специализант, приет на място, финансирано от държавата, на срочен трудов договор.

С друга промяна се регламентира, че средствата за обучение на специализантите държавна поръчка

ще се изплащат на базите за обучение, а не на лечебните заведения

С изменението и допълнението на Наредбата се цели създаване на условия за обучение на повече специализанти на места, финансирани от държавата, като се обхванат максимален брой специализанти, за да се гарантира в максимална степен професионалното развитие на медицинските специалисти, аргументират се от МЗ. От там допълват и че се цели избягване на наблюдавания към момента резултат много голяма част от определените места, финансирани от държавата, да остават незаети.

„За да се оптимизира финансирането на местата, които се заемат въз основа на срочен трудов договор, от държавния бюджет ще се предоставят

средства в размер на две минимални работни заплати

и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за времето на практическо обучение по модули и раздели, които не могат да се провеждат в базата за обучение“, гласят още промените.  От МЗ поясняват, че предвиденото оптимизиране при заплащането на средства за местата, финансирани от държавата, заемани въз основа на срочен трудов договор, ще доведе до възможност с планирания държавен ресурс да се утвърди по-голям брой места за специализанти. От там изчисляват, че годишно за един специализант по клинична специалност ще са необходими между 7300 лв. и 20 000 лв., за един специализант по Обща медицина – около 23 300 лв., за един специализант – лекар по дентална медицина – не повече от 5520 лв., а за един специализант по неклинична специалност – не повече от 2760 лв.

С целия проект може да се запознаете тукОще по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
v%bp

Гост 25.06.2021 13:43:06

Ръководителите на специализанти имат ли право на допълнително заплащане? В "УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" не е предвидно заплащане на ръководители на специализанти т.е. специализанта и ръководителя са на едно и също основно трудово възнаграждение.

Стар доктор 25.06.2021 22:19:34

След 40 години блъскане, този когото ще обучавам, ще взима много повече от мен! Този министър-антиваксър и екипът му по-скоро да се измитат! С многото си шантави идеи ще провалят мерака на президента за нов мандат ! На Радев кой му ги натресе?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...