Неделя, 26 Юни 2022
17
май
12
 

Доц. Тонев: Целта ни е да нямаме нужда от хартия

Предимството за пациентите е, че се повишава качеството на медицинските дейности, има ясна картинка и се повишава доверието в системата, каза министърът

Вторник, 17 Май 2022 | 14:44:52 Надежда Ненова
12

Националната здравна информационна система (НЗИС) в раздела електронно здравно досие на смарт устройство е стъпка към следващото ниво в качеството на здравните услуги. Това е широка и мултидисциплинарна концепция, която ясно и категорично пресича възмо

Националната здравна информационна система (НЗИС) в раздела електронно здравно досие на смарт устройство е стъпка към следващото ниво в качеството на здравните услуги. Това е широка и мултидисциплинарна концепция, която ясно и категорично пресича възможностите на всички съвременни технологии за получаването на здраве. Това каза в презентацията си председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев по време на форума „Дигитално здраве“, организиран от „Капитал“.

„Електронното здравеопазване създава по-голямо удобство, по-бързо намиране на информация, многото услуги. То включва електронно здравно досие, направление, рецепта, преглед имунизационен календар. Хартиените носители на информация ще стават все по-малко нужни, а целта ни е в един хубав ден да нямаме нужда от хартия. Така ще имаме възможност и по-добре да планираме нашето здраве. Електронните продукти да ни подсказват какви са правилните стъпки за здравето ни и профилактичните изследвания, от които имаме нужда, и в какъв снижен здравен риск би ни се върнало като бонус“, допълни още доц. Тонев.

По думите му електронната здравна карта ще позволи гъвкаво управление на публичните ресурси в зависимост от нуждите на пациентите, по-добро управление на публичните разходи. „Всеки един лев, инвестиран в здраве, да води до здраве, а не до печалба“, категоричен беше доц. Тонев.

Той съобщи и резултатите, които са постигнати до момента. „От март насам 300 000 електронни прегледа са реализирани. 90% от ОПЛ, аптеките и фармацевтите са подавали информация към НЗИС. Готово е и тестовото мобилно приложение. Обособен е кадрови ресурс, който да ги направи. Започва работа и национален кол център, който ще е основата на по-бързото и правилно възприемане на системата. Очакваме и проблеми, част от които ще дойдат от пациентите. Това е сериозно нововъведение и е нормално да се подхожда с известен скептицизъм. Проблемите за работещите са нуждата от инвестиции в апаратура и обучение“, допълни доц. Тонев.

„Новите технологии ще променят начина, по който събираме медицинска информация, начина, по който ще се поставят диагнози и по който ще вземаме решение за това как да лекуваме. Бъдещето е най-ценно, когато можем да го ползваме още днес“, завърши той.

Здравният министър проф. Асена Сербезова пък заяви, че целта на електронното здравеопазване е осветляването му. „Данните да се насочват към обществото, информацията да е надеждна и разбираема. Данни за разходи, ефективност и качество, за да повлияем поведението на всички заинтересовани страни и пациентът да е в центъра на системата, но пречупено през надеждни и навременни данни. Необходимо е да се показват и грешките, но едва след като са доказани“, каза тя.

По думите на министъра електронното здравеопазване ще осигури сътрудничество в колективните решения, подобряването на ефективността на лекарите и дългосрочно подобряване, прозрачност и дигитализация, свързани в двете посоки – проверката на здравното досие от страна на пациента и проверка на болничната система от страна на НЗОК, видимост на болничните легла за прием“, каза проф. Сербезова.

Тя съобщи и че от 1 юли ще бъдат дигитализирани документите в извънболничната медицинска помощ, а от 1 август – в болничната. „Предимството за пациентите е, че се повишава качеството на медицинските дейности, има ясна картинка и се повишава доверието в системата. Предимството за системата е, че ще могат да се взимат решения на светло. Има ползи и за образованието, тъй като общество с висока дигитална зрялост има и единен фундамент за обучение по здравни теми“, каза министърът.

Проф. Сербезова допълни, че 2 млн. души вече използват електронните рецептурни книжки, а 90% от лекарите са подавали информация в НЗИС.

Според управителя на НЗОК проф. Петко Салчев медицината е изпреварила здравеопазването по отношение на дигитализацията. „Преди 21 години беше създадена първата стратегия за електронно здравеопазване. Много беше направено през този период. Касата участва много активно в този процес, защото това ще помогне не само за качеството на медицината, но и за подобряването на качеството на живот“, каза той.

По думите на проф. Салчев само управление и анализиране на данните обаче не е достатъчно, нужно е да има и интелигентни системи за съветване, като са по-необходими на лекарите и медицинските специалисти, отколкото на пациентите.

„Във всички нови технологии първо има изобретение, после ограничено потребление, после масово и накрая чак ползите. Не разполагаме с огромно време за да извървим тези етапи. Нормално е при толкова рязка промяна да има притеснения. Някои хора се притесняват от прозрачността, защото ще ги проследяват, други – че ще им се казва какво да изписват и как да лекуват, но има и хора, които се притесняват, че заедно с новото ще запазим и старото“, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Най-важно е да обърнем внимание на начина на въвеждане на новите технологии. Трябва да премахнем старите процеси. Новият процес на съхраняване на пациентско досие в НЗИС е нещото, което ще премахне необходимостта от съхраняване на хартиеното досие, защото доказателствата се съхраняват другаде, то е гарантирано дигитално. Ако успеем да променим средата, в която ще се направят нововъведенията, ще си гарантираме, че този процес няма да се провали“, допълни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SYKQ

семеен лекар 01.06.2022 16:28:53

Днес , 01.06 .2022 - Хаосът е пълен ! Никой не знае как да работи и да обслужва пациентите "електронно"!Питам се ,кому трябваха тези ГРАНДИОЗНИ промени,които не са от полза нито за пациентите, нито за лекарите? На кого да " благодарим"благозвучно до девето коляно за създадената дигитална АНАРХИЯ?

Лекар 24.05.2022 14:01:41

От всички, изказали се по- горе, нито един не е докосвал медицинската документация! Никой не е преглеждал болен. Важно е да няма хартия! Толкова могат да кажат! Колко много проблеми има пациентът! Не ги чух да употребяват думите: човек, здраве, болен... Нещастници!

Семеен лекар 20.05.2022 12:59:20

Най- важното е да обърнете внимание на липсата на кадри и да ги мотивирате , ама не със обещания за заплати ,обидни и за сервитьорка ! Прекалено голяма ножица се е отворила в доходите на лекарите! Докато няма остойностяване достойно на медицинския труд на всички нива , колкото и технологии да вкарате , ще е провал . Електронизацията засега е само УСЛОЖНИФИКАЦИЯ на и без това претрупаните с административни безплатни услуги лекари , особено на пръвите нива. Освен това в новия анекс се искисква ПРИНТИРАНЕ на листи от лекаря , което всъщност е за нуждите на хилядите контроли и води до безумна бумащина . Накрая ще останете без първична помощ , защото НИКОЙ няма да иска да бъде затрупан от лавина бумаги ,глоби и контроли на фона на неостойностения с десетилетия наред висококвалифициран труд !

Семеен лекар 20.05.2022 12:57:09

Най- важното е да обърнете внимание на липсата на кадри и да ги мотивирате , ама не със обещания за заплати ,обидни и за сервитьорка ! Прекалено голяма ножица се е отворила в доходите на лекарите! Докато няма остойностяване достойно на медицински труд на всички нива , колкото и технологии да вкарате , ще е провал . Електронизацията засега е само УСЛОЖНИФИКАЦИЯ на и без това претрупаните с административни безплатни услуги лекари , особено на пръвите нива. Освен това в новия анекс се искисква ПРИНТИРАНЕ на листи от лекаря , което всъщност е за нуждите на хилядите контроли и води безумна бумащина . Накрая ще останете без първична помощ , защото НИКОЙ няма да иска да бъде затрупан от лавина бумаги ,глоби и контроли на фона на неостойностения с десетилетия наред труд !

Гост 18.05.2022 22:02:42

ДАЛИ ПРАВИЛНО Е ЦИТИРАНА МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА-......ДИГИТАЛИЗИРАНЕТО НА ИЗВЪНБОЛНИЧАНАТА С-МА ЩЕ СТАРТИРА ОТ ПЪРВИ ЮЛИ...?2? СПОРЕД ОБНАРОДВАНИЯ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК АНЕКС ПРОМЕНИТЕ В ИМП ЗАНОЧВАТ ОТ ПЪРВИ ЮНИ???????КОЕ Е ВЯРНО....?

Гост 17.05.2022 23:28:22

Нови технологии и нищо в разпечатването е съхранението на хартията в здравеопазването не е променено. Да не би нещо да не е наред?

КАЧЕСТВЕН 17.05.2022 23:25:39

ПЕДАЛ

Гост 17.05.2022 15:08:42

Всичко ще е наред тогава

Гост 17.05.2022 18:12:10

Точно така.

Гост 17.05.2022 18:08:17

Стратегия без хартия = доволни и здрави пациенти и щастлив здравен персонал. Няма как

Tr 26.05.2022 22:34:01

И щастливи застрахователи!

Гост 17.05.2022 14:49:14

Да, кръга Капитал.


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...