Четвъртък, 30 Юни 2022
23
май
4
 

МЗ включва четвърти зам.-министър в Устройствения си правилник

Закриват дирекция „Защита на правата на пациентите“

Понеделник, 23 Май 2022 | 13:16:25
4

Още един заместник-министър на здравеопазването и реорганизация на редица дирекции в МЗ – това предлага ведомството с промени в Устройствения си правилник, публикувани за обществено обсъждане. В доклада си към проекта здравният министър п

Още един заместник-министър на здравеопазването и реорганизация на редица дирекции в МЗ – това предлага ведомството с промени в Устройствения си правилник, публикувани за обществено обсъждане.

В доклада си към проекта здравният министър проф. Асена Сербезова посочва, че нуждата от още един зам.-министър е обусловена от „укрепването на капацитета на политическия кабинет“. В добавка се очаква и назначаването на още съветници на министъра.

Сред промените по отношение на дирекциите на министерството прави впечатление идеята за закриване на дирекция „Защита на правата на пациентите“, която бе създадена от предшественика на проф. Сербезова – служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Идеята за самостоятелно структурно звено е добра по принцип и показва поставяне на пациента в центъра на работата на Министерството на здравеопазването, но структурните звена осъществяват комплексно функциите в даден ресор (защитата на пациента е в основата на лечебните дейности). Именно поради това обособяването на няколко структурни звена не дава възможност за всестранно оглеждане на въпросите и за намиране на баланс в системата, което включва както най-оптимална грижа за пациентите, така и създаване на ефективни условия за работа на здравната мрежа“, пише проф. Сербезова в доклада си.

Сред другите предложени промени са разделяне на дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“, като обществените поръчки се обособят в отделна дирекция, създаване на дирекция „Промоция на здраве и профилактика на болести“, добавяне на функции към дирекция „Търговски дружества и собственост“, увеличаване броя на служителите в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ и др.

С всички предложени промени в Устройствения правилник на МЗ можете да се запознаете тук, а с доклада на министъра към тях – тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
evbG

Пациент ненужен 24.05.2022 10:40:22

Дали министър Сербезова знае, че разликата между обществено оБсъждане и обществено ОСЪЖДАНЕ е само една буква? Та в деня на буквите да научи нещо полезно....Сигурно знае много от професурата във ФОЗ, но в човешки план е добре да научи някои неща. Явно със закриването на дирекцията за защита на правата на пациентите се цели всички сигнали да потъват в дебрите на министерството. Да смятаме ли, че създаването на дирекцията е било грешка, която сега поправяте. Дължите отговор на пациентите, заради тях сте министър! Пациентът ужким беше във фокуса на здравните ръководители, но вече излиза, че не е. Дублирали се функции, закриваме дирекции, зам. министри и съветници - наши хора си назначаваме...Сигурно чакаме епидемия от маймунска шарка.. Докога ще търпим своеволията на всякакви псевдоексперти? Прочетете внимателно становището на модернизацията на администрацията при МС...там се казва в прав текст, че липсват аргументи за действията и са отправени все силни критики... Сербезова, бъди умна, внимавай кой и какво те съветва. Не всичко е пари, ако свършат пациентите на кого ще продавате здравните услуги и грижи! И чакаме отговор!

Гост 23.05.2022 23:38:23

Направо няма нужда от ненужен министър

Браво! 23.05.2022 16:31:54

Задълбочените анализи на министър Сербезова доведоха до сериозни визионерски изводи. Ако пгелденме календара, нещата се развиват съвсем логично - по Гергьовден нзначиха трети заместник-министър, идва Спасовден, правилинкът е утвърден, следоветлно можем да очакваме четвъртия заместник. И нека не спираме дотук - задава се Петровден, сигурно и за тогава ни готвят някоя приятна управленска изненада. Устойчиво развитие, нали, Сербезова?

гост 23.05.2022 14:06:17

Иди ми, дойди ми е работата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...