!
Вторник, 28 Ноември 2023
18
ян
22
 

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници

Четвъртък, 18 Януари 2018 | 17:06:56 Полина Тодорова
22

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които биха могли да се подпомогнат общинските болници. Това стана ясно от отговор на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в парламентарната здр

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които биха могли да се подпомогнат общинските болници. Това стана ясно от отговор на здравния министър Кирил Ананиев по време на блиц-контрола в парламентарната здравна комисия.

В отговор на въпрос за състоянието на общинските лечебни заведения и предприетите мерки в тази насока той обясни, че е поел ангажимент да се направи анализ „дейност по дейност“ в ресорното ведомство с цел да се изясни дали има възможност за икономии, които да бъдат включени в специалната методика за подпомагане на този тип лечебни заведения. Той припомни, че за тази година по нея са предвидени 28, млн. лв.

Ананиев разказа подробно за срещата си с представители на общинските лечебни заведения и набелязаните от тях проблеми. Основният е финансирането на общинското здравеопазване и кадровото обезпечаване. Той съобщи, че е поел ангажимент заедно със своя заместник и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева когато се водят преговори с Българския лекарски съюз да се обърне сериозно внимание на клиничните пътеки, по които работят основно общинските болници и да се обсъди евентуално тяхно увеличение. Именно това по думите му ще даде възможност за стабилизиране на общинските болници и най-вече за увеличаване на възнагражденията там.

Той изтъкна още, че по време на срещата е обсъден и големият проект за модернизация на Спешна помощ, който ще бъде реализиран на 237 места у нас и с който според Ананиев също ще може да се облекчи работата на общинските лечебни заведения.

Министърът коментира и старо свое изказване, свързано с идеята за преструктуриране на общински болници в ДКЦ-та, като поясни, че е нямал предвид тази идея да засегне всички общински структури и допълни, че тази промяна би могла да се реализира само на конкретни места и то след решение на общинските съвети.

Според здравния министър като цяло е време да започнем да говорим за финансиране на качество на медицинската дейност наместо финансиране на структури.

Здравният министър напомни, че ресорното министерство е извършило задълбочен анализ на болниците с 50 и над 50% държавно участие. Той поясни, че заложените въз основа на него мерки ще бъдат предложени като модел за стабилизиране и на общинските болници. В тази връзка той разказа на депутатите и за проведената по-рано днес среща с представители на болницата във Враца.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9%UT

Гост 19.01.2018 08:21:50

Тука твърде много разбирачи са се изказали. Чудя се, защо ли приналичието на толкова много компетентни хора здравната ни система затъва с ускоряваща се скорост.

Гост 19.01.2018 20:21:06

Защото разбирачите си работят лекарската професия , а не си дават задника на политическите лекета, нито на келавия пролетариат ламтящ за незаплащани здравни грижи.

Отворко 19.01.2018 14:31:22

Защото, на бодлива крава Господ рога не дава!

Гост 18.01.2018 22:12:01

Ловеч около 2 ма администратори на всеки лекар - обаче лекарите не виждат проблема и изтъкват недофинансирането . Явно лекарското съсловие е заблуждавано по един или друг начин - сравнявайки се с Европа , набивайки на очи неосигурените и други мениджърски трикове . Вдигала се минималната заплата !!!!!!! Ами ДА , като сте наели стотици излишни служители още на 150 лв и сега вече на 500 да им дигате заплатата - тежко е няма спор . Съгласен - от минималната е . Редно е министъра да публикува административния персонал във всички болници .

pedoatrabulgara 20.01.2018 16:15:52

Никога не съм била и няма да бъда, както се пее в песента комунистка, но безспорно раздутата администрация гълта твърде много финанси, които би трябвало да се разпределят между лекарите и сестрите! Що за наглост е това - архивар и на архиваря поставена секретарка?!? А приходите идват от НЗОК, въз основа на преминалите през болницата пациенти! Говоря за друга, пак общинска болница, във втория по големина град в България. Ако сме богата държава - както и да е, ама при тази мизерия?!

Dr_Doolittle 19.01.2018 20:30:47

Само тъпи комунета не искат да чуват ,че здравната система в кочинката им е 22 пъти по-ниско финансирана от европейските стандарти. Да, съкратете 90% от административния персонал И ПАК ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ. Хвърляйте още димни гранати. Националната Здравна Служба на Обединеното Кралство (NHS), което е най-големия работодател в света след Индийските Железници и Китайската Армия като осигурява бюджетни заплати на 1 282 900 души от които медицински персонал (109 000 лекари и 386 400 медицински сестри) както останалите са санитарни, спомагателни служби и администрация. Както виждате болниците там не могат без администрация и поддържащи служби (а вие неграмотно наричате всички тези администрация, макар че не вие утре ще поправите хемодиализния апарат , лекарите ли да се занимават с това ? Да, не искаме раздута администрация, НО ТОВА НЕ Е СЪЩИНАТА НА ПРОБЛЕМА, престанете с изкривяването и прикриването на проблемите другарки и другари. СИСТЕМАТА Е ТЕЖКО НЕФИНАНСИРАНА И НЯМА ЛЕКАРИ ДА КАРАТ ЛИНЕЙКИТЕ В ОПИТИТЕ ВИ ДА ЗАМАЖЕТЕ ПРОБЛЕМА И УВЕЛИЧИТЕ СЪКРАЩЕНИЯТА за да плюска електоратът евтини здравни услуги.

Гост 18.01.2018 22:20:36

дължите го нса БГ лекар и още повече на мед . сестри , които работят за минимална заплата

Гост 18.01.2018 21:55:40

Сега пътеките на общинските. Ново лоби, или просто протест. Едн път се вдигат пътеките за университетските, после тези на Генчо, после на областните, после на онко-лекарственото лоби, сега обещание за общинските. Ще ви вдигна пътеките, ама друг път. Когато Генчо започне да работи по тях, тогава.

Ревизоро 18.01.2018 20:43:08

Я да провери Министъра, колко сигнала са подадени в МЗ от началото на 2017 за кражби на директори от затънали държавни болници и колко проверки е извършил поверения му Инспекторат?

Мунчо 18.01.2018 20:29:08

Назовавайте ги по имена тези крадливи, корумпирани буклуци - "Директори на болници"!

Очакване 18.01.2018 19:52:18

Необходима е незабавна смяна на директорите на затъналите във финансово отношение болници, извършване на истински ревизии и търсене на строга отговорност. Всичко друго е имитация на дейност.

Гост 18.01.2018 20:44:11

Алоо ако имаше само злоупотреби щяха да са две-три болници , а те са 30-40 . ОТПУШЕТЕ СИ КЛЕЯСАЛИТЕ УШИ-НЗОК НЕ ЗАПЛАЩА РЕАЛНО РАЗХОДИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ , затова цялата здравна система е фалирала, не се крияйте зад глупостите тиражирани от политическата класа.

гост 2 18.01.2018 21:59:18

като имате финансовите разчети тогава правете изводи - не бързайте да вярвате на теории за недофинансиране , неосигурени ............

За този над мен. 18.01.2018 21:55:13

Редното е когато, директорите на тези 30-40 болници, за които пише този над мен, да си подадат сами оставката, когато виждат че, НЗОК не заплаща изцяло дейностите. Ама няма нито един да се е оттеглил. Защо ли?

гост 2 18.01.2018 21:52:13

Не виждате ли че просите не за себе си или за пациентите , а за чужди интереси - така се получава - при комунизма се поддържаше всичко и на всяка цена - това което искате е комунизъм !

Гост 18.01.2018 19:23:37

Поради зверското крадене от директорите на болници и всякакви клики около тях ,за лекари и сестри остава среден пръст.Единсте но то което им се позволява е да изнудват за собствена сметка пациентите и да си докарват за тяхна сметка странични доходи.Няма операция под 1000 лв.кеш за лекаря ,фирмите връщат комисионни от пирони , консумативи ,стендове,протези и други ДИРЕКТОРИТЕ МАРОДЕРСТВАТ ЛЕКАРИТЕ А ЛЕКАРИТЕ МАРОДЕРСТВАТ ПАЦИЕНТИТЕ.И ТОВА Е ВСЕИЗВЕСТНО.ДА СЕ ДАВАТ ОЩЕ ПАРИ НА ТЕЗИ РАЗБОЙНИЦИ НАРЕЧЕНИ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ Е РАВНОСИЛНО НА СЪУЧАСТИЕ В ПРЕСТЪПИЯ ИМ ГРАБЕЖ.ДА НЕ СПОМЕНАВАМ И КЛИНИЧНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ -ЛЕСНИ ПАРИ ВЪРХУ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЦИЕНТ ,А ДИРЕКТОРИТЕ ВЗЕМАТ ПРОЦЕНТ И ОТ ТАМ ,НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНО В ПЛИКЧЕТА.

Гост 18.01.2018 19:09:14

Колкото се краде и разхищава в бедното българско здравеопазване никой не може да изчисли. Всекипа директор на болница краде от :храната на пациентите ,от консумативи -спринцовки ,системи марли бинтове абокати разтвори и всичко дето купува болницата ,хем е некачествено хем е на висока цена .Всяко лекарство купено за аптеката на болницата носи не по-малко от10-15 %за директорската клика.Всеки направен ремонт в болницата е между 30 и 50%чист рушвет от стойността на поръчката.Всеки закупен апарат ,особено -по скъпите носи около20-40%чиста печалба за директора на болницата,като сложим и някоя фиктивна щатна бройка може да докараме че месечно се отклоняват пари от болницата в размер между 20 и30%от това което се изкарва от лекарите.И никакви тъпи свине дето пишат тука не могат да го отрекат това ,защото е очебиен факт и се знае от всички.

Гост 18.01.2018 20:40:53

Затова да ви закриват болниците и да мрете комунета прости .Говори се с имена и факти , а не теоретично и клеветнически

БЛС-Въоръжено Крило 18.01.2018 18:41:25

Тези киртаци в момента са с най-бедното здравеопазване в света и ще правят ОЩЕ ИКОНОМИИ ?!?!?!?!? И даже с тези икономии ще финансирали КАЧЕСТВО ?!?!?!? Такива фантасмагории не би могъл да измисли и авторът на Барон Мюнхаузен. Хем са нагли, хем са смешни, хем са жалки изобщо де е Киро на кирия както се пее в песента

Гост 18.01.2018 19:27:38

От кой свят падаш ти бе , идиот нещатен. То се краде и присвоява като за последно ти ми говориш че малко били парите .Ами малко ще са като поне една трета се присвоява.Не повече пари а уволнение на всички директори на болници и направо в затвора да ги вкарват и да им огнева всичко каквото имат .

Гост 18.01.2018 20:38:15

Какво се присвоява бе, тъпанар ? Точно така е както го е написал. Докога ще повтаряте неща за които не сте извадили никакви доказателства . Нещастен лизач и лапач на политически пишки.

До горния отворко 18.01.2018 23:18:06

Редното е когато, директорите на потъващите във финансово отношение държавни болници видят че, НЗОК не заплаща изцяло дейностите да си подадат оставките. Ама няма нито един да се е оттеглил. Защо ли?


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравната комисия прие проекта на Държавния бюджет на първо четене
28.11.2023 14:18:25

Здравната комисия прие проекта на Държавния бюджет на първо четене

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене законопроекта на Държавния бюджет за 2024 г. ...

Парламентарната здравна комисия отхвърли проекта за бюджет на НЗОК
28.11.2023 13:30:19

Парламентарната здравна комисия отхвърли проекта за бюджет на НЗОК

С 4 гласа „за“, 5 „против“ и 9 „въздържали се“ законопроектът ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...