Четвъртък, 26 Май 2022
26
ян
1
 

Д-р Миразчийски: За да преодолеем кризата, разчитаме на новите цени на клиничните пътеки

Сряда, 26 Януари 2022 | 17:49:22 Надежда Ненова
1

„Засега още не сме почнали да задлъжняваме, но ако продължим така със сметките, болницата може да стигне до там, да не може да покрива задълженията си към доставчиците“. Това каза пред Zdrave.net директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчи

„Засега още не сме почнали да задлъжняваме, но ако продължим така със сметките, болницата може да стигне до там, да не може да покрива задълженията си към доставчиците“. Това каза пред Zdrave.net директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски по повод драстичното увеличение на режийните разходи на лечебното заведение.

За декември болницата е платила около 185 000 лв., като за сравнение най-високата сметка за предходния сезон е била 80 000 лв.

Д-р Миразчийски заяви, че в края на 2021 г. е воден разговор с Министерството на здравеопазването по повод очакваното увеличение на сметките. За октомври и ноември е имало компенсаторен механизъм, по който са били плащани сметките. „За декември се надяваме да има пак такъв. Имаме уверение, даже се говори за изплащане със задна дата“, каза директорът на областната болница.

„Това, на което разчитаме в нашата болница, е нови цени на клиничните пътеки. Имаме уверение от страна и на БЛС, и на НЗОК, че цените на клиничните пътеки ще бъдат променени в посока нагоре, което означава, че би трябвало да се увеличат доходите на лечебните заведения. Това е логично, тъй като цените на клиничните пътеки не са актуализирани откакто са създадени, макар че от време на време са вдигани с дребни проценти, но това не отговаря на реалността и на инфлацията“, каза още д-р Миразчийски.

Той съобщи още, че има увеличени разходи и за медикаменти поради липса на рамков механизъм в МЗ. „На базата на този механизъм ние сключвахме договорите си с доставчиците. Тъй като обаче той изтече в края на миналата година, а няма наложена нова, сега сме длъжни да сключим индивидуални договори по ЗОП с производителите, които съответно са с много по-високи цени. Още повече, че и потреблението на лекарствени консумативи е увеличено неимоверно много заради COVID ситуацията“, допълни д-р Миразчийски.

В отговор на въпрос как се справят засега, той отговори, че това е благодарение на изплатените 100% бюджети от НЗОК на болниците, които лекуват COVID, за септември, октомври и ноември миналата година. „Все пак имахме някакъв резерв и успяхме да се справим. За февруари ще мислим наново“, каза още д-р Миразчийски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#9YG

Анти ГЕРБ 27.01.2022 00:07:24

Между другото, трябва да признаем, че по времето на ГЕРБ три се вдигнаха цените на пътеките 2 пъти. Миразчийски, като всеки тулуп на държавна ясла си с къса памет. Освен това, ако приходите ти на месец са три милиона, а токът ти е скочил със 100 Хил, това са само 3% от приходите. Така че запуши неефективните разходи и ще покриеш тези 3%. Само че, управлението иска мисъл, а не диплома от цекомир или някой измислен бургаски факултет.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Йовчев: За трета поредна година УМБАЛ
26.05.2022 11:42:26

Проф. Йовчев: За трета поредна година УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович" приключва с положителен финансов резултат

За трета поредна година УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ приключва с положителен фина ...

Между 10 и 12% от хората, боледували от коронавирус, имат пост-COVID
26.05.2022 10:59:21

Между 10 и 12% от хората, боледували от коронавирус, имат пост-COVID

Все още продължаваме да виждаме съобщения за новооткрити лица с COVID, както и съобщения за смърт ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...