Четвъртък, 30 Юни 2022
15
май

Д-р Златомира Арабаджиева: Обичам свободното си време, защото не е никак много      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Златомира Арабаджиева е зъвършила медицина в МУ – София през 2012 г. От 2014 до 2018 г. специализира в Катедрата по акушерство и гинекология на същия университет. Придобива специалност през 2018 г.

Професионалните й интереси са насочени основно в областта на феталната медицина. Притежава сертификати за компетентност при ултразвукови прегледи в 11-13 +6 гестационни седмици, както и сертификати за компетентност при ултразвукови прегледи за цервикална оценка и диагностичен Доплер.

Има многобройни участия в научни форуми у нас и в чужбина.

Работи като акушер-гинеколог в „ОСКАР клиник“ и САГБАЛ „Шейново“ в София.

Д-р Арабаджиева, разкажете за последното раждане, което водихте?

Последното раждане, което водих беше нормално, второ за пациентката. Роди се едно хубаво и голямо бебе – над 4 кг. Раждането мина много добре. Нямахме затруднения и веднага след това майката държеше своето бебе в ръцете си – едно хубаво момче.

А помните ли първото?

Първото раждане няма да го забравя никога. Както първото физиологично, така и първото ми Цезарово сечение. При нормалното раждане бях оставена от колегата над мен да водя процеса, а той беше от другата страна на вратата и ме наблюдаваше. Всичко завърши добре и след 3 дни изписахме майката и нейното бебе.

Първото оперативно раждане също беше голямо предизвикателство за мен. Отново бе под наблюдението на старши лекар. Извърших Цезаровото сечение, като изпитвах голямо притеснение дали ще успея да извадя бебето. Слава Богу всичко премина успешно естествено високият адреналин ме държа още няколко дни!

Какво Ви насочи към специалността „Акушерство и гинекология“?

Ако мога да се изразя така - със специалността се избрахме взаимно. Преди да започна да специализирам акушерство и гинекология, имах две предпочитани специалности – неврохирургия и АГ. Още като студентка четох много за интраутеринните лазерни операции при многоплодна бременност и тази наука събуди голям интерес в мен - науката „фетална медицина“. И въпреки, че се бях посветила на централната нервна система, след един интересен случай с пациент изцяло се ориентирах към акушерството и гинекология. Не знам дали това е съдба, вероятно да. Моята майка също е акушер-гинеколог. Някога и тя е била изправена пред това да направи същия избор - да стане неврохирург или акушер-гинеколог, и поради идентична причина се е насочила към акушерството и гинекологията. До този момент не го бяхме обсъждали. Ето защо смятам, че с акушерството и гинекологията взаимно сме се избрали, дори преди да зная, че сме една за друга!

Удовлетворена ли сте от този избор?

Да, изключително. Защото в моята практика в момента успявам да съвместя двете си страсти – акушерство и гинекология и централна нервна система, макар и не както си го бях представяла, а по-един още по-интересен начин. Имам честта да се развивам като фетален специалист, където прилагам съвременни ултразвукови методи и подходи за оценка на развитието, състоянието и анатомията на фетуса и в частност - и на неговата централната нервна система.  

Кое качество цените най-много у колегите си, с които работите?

И в „ОСКАР клиник“, и в САГБАЛ „Шейново“ имам честта да работя с специалисти на високо ниво, за които на първо място са професионализма и човечността.

Какви са насоките на професионално развитие, на които бихте искала да се посветите?

Бих искала да продължа да се развивам в областта на феталната медицина и последващото менажиране на случаите в болнична обстановка с идеята да имаме колкото се може повече здрави бебета, родени на термин от здрави майки.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам своето свободно време. Ценя го, защото то не е никак много. Използвам го пълноценно. Наслаждавам се на всяко едно пътуване, на което откривам нови култури и нови места. Обичам да се сливам с бита на всяко една дестинация, до която достигна. Обичам да карам своя мотор, да отпочивам и споделям всичко това с любимите си хора. Когато съпреживявам така своите радости, съм най-щастлива.

Коя е най-голямата Ви мечта - като лекар и човек? 

И като човек, и като лекар мечтая да има колкото се може повече здрави хора. С хода на годините и натрупването на професионален опит осъзнавам, че това е най-важното. Когато има здраве, има и щастие. Мечтая да има разбирателство между хората. Животът е хубав, животът е прекрасен и той трябва да се живее на 100 процента. Винаги има трудни моменти, но искам те да бъдат колкото се може по-малко и да бъдат преодолими. Осъзнавам, че това вероятно няма да сбъдне напълно, но ако всички работим в правилната насока, ще бъде почти достижимо.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mqdZ


Всичко за коронавируса
Още новини
Момченце се роди в линейка на път за Момчилград
30.06.2022 17:17:34

Момченце се роди в линейка на път за Момчилград

Момченце проплака в линейка на път за болницата в Момчилград, съобщиха регионални медии. ...

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда
30.06.2022 16:59:05

Омбудсманът: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в кое ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...