Събота, 01 Октомври 2022
29
март
 

Д-р Христиана Бацелова: Грешно е след поставяне на ваксина човек да спре да се пази

Скритата заболеваемост е проблем, посочи епидемиологът

Понеделник, 29 Март 2021 | 09:58:19


В част от обществото липсва достатъчно дисциплина, а лъжливи информации относно неефективността от използването на маските са довели до по-голямото разпространение на вируса. Това заяви пред БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ &

В част от обществото липсва достатъчно дисциплина, а лъжливи информации относно неефективността от използването на маските са довели до по-голямото разпространение на вируса. Това заяви пред БНТ д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив. Според нея обаче това се наблюдава и в Западното общество като цяло. Тя даде пример с протестите в някои държави срещу въведените ограничения, при които се струпват много хора.

За да се разпространява вирусът, значи има контакт. Ако ние изцяло прекъснем контакта, няма как да става разпространението, допълни д-р Бацелова.

На зрителски въпрос дали при поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с COVID, а после следва отрицателен PCR тест, трябва да се постави втората, тя обясни, че трябва да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

Д-р Бацелова предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази и обясни, че траен имунитет се изгражда на 14-тия ден след втората доза. „Трябва до 14-ия ден след втората доза човек да се пази, да не се отпуска и да не си мисли, че е изцяло защитен. Наблюдаваме отпускане след поставянето на първата поставена доза – заразяването става след свалянето на маската. Ваксината не е причината, самата ваксина не може да го разболее“, категорична бе тя.

Специалистът подчерта, че и трите ваксини, които са прилагат у нас, са с еднакъв профил на безопасност и не съществува риск от смърт. „За съжаление ваксините не правят хората безсмъртни и има една очаквана смъртност в популацията, която се случва без значение дали човек е ваксиниран, или не, от други причини“, обясни д-р Бацелова.

Тя коментира и продукта на AstraZeneca, като поясни, че след 28-ия ден от първата доза хоспитализациите намаляват с 94%, както и тежите случаи. Контролът е изключително стриктен и суров, изтъкна специалистът.

Д-р Бацелова посочи, че е възможно през април да има иРНК ваксини на Pfizer, с които според нея трябва да се ваксинират рисковите групи сред младежите на възраст 16-18 години. Категорично родителят трябва да прецени и реши. С нас все повече се свързват родители, които искат да ваксинират децата си, каза тя.

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", подчерта  още д-р Бацелова.

Скритата заболеваемост е проблем и тя достига до три пъти повече от регистрираните случаи. Много хора с лека симптоматика не се изследват или си правят бързи тестове вкъщи, но не се регистрират. Оставяме на тяхната добра воля да се самоизолират, но има и такива, които не го правят, заяви още тя.

За британския вариант на COVID специалистът обясни, че той засяга по-тежко децата и при тях т. нар. пост-COVID състояние може да продължи 3-4 седмици, през които може да има усложнения и да се стигне до хоспитализация. Има случаи на починали млади хора без никакви други заболявания. Вирусът се измени, заразява по-лесно и малко по-тежко като че ли се боледува от него, заяви още тя. Според нея това е една от причините за големия брой хоспитализирани лица, както и факта, че хората търсят медицинска помощ късно.

Ако не обхванем с ваксина повече хора, както и децата, есента отново ще имаме много заболели и най-вероятно децата ще са по-тежко заболели, отколкото сега, допълни д-р Бацелова.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GN39


Всичко за коронавируса
Още новини
Столичните общински многопрофилни болници и КОЦ вече ще имат щатни психолози
30.09.2022 17:29:53

Столичните общински многопрофилни болници и КОЦ вече ще имат щатни психолози

Да бъдат назначени щатни психолози в столичните многопрофилни общински болници и Комплексния онко ...

Експерти: Необходимо е коректно остойностяване на медицинския труд в онкологията
30.09.2022 17:10:43

Експерти: Необходимо е коректно остойностяване на медицинския труд в онкологията

С кръгла маса на тема „Приоритети и предизвикателства пред онкологията в България“ ст ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...