Четвъртък, 20 Януари 2022
07
ноем

Д-р Десислава Стоева: Състрадателността е не само професионално, но и човешко качество, което ни помага да спечелим доверието на пациента      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Десислава Стоева e онколог в Отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Софиямед“

Д-р Стоева завършва МУ - София през 1998г. Специализира вътрешни болести в Париж и медицинска онкология в УСБАЛО -София. Има три придобити специалности – по вътрешни болести, медицинска онкология и здравен мениджмънт. Има богат клиничен и научен опит като асистент в УСБАЛО, главен асистент в Катедрата по медицинска онкология и лъчетерапия в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ и като началник на Отделение по медицинска онкология в СБАЛОЗ София – област.  Членува в редица авторитетни международни организации, обединяващи онколози от цял свят. ASCO, ESMO, SIOG и др.

Д-р Стоева, как избрахте медицинската онкология за професионална съдба?

Когато се насочих към специалността медицинска онкология вече бях специалист по вътрешни болести. Частично специализацията ми протече в Болница “Кошен” в Париж, където работих с пациенти с онкологични заболявания. Като следствие от практиката ми там, съвсем естествено се породи интерес към тази специалност и съм щастлива, че имах възможността да приложа у нас опита, който придобих във Франция.

Кое е най-важното за пълноценното общуване на лекаря онколог с пациентите му?

Без ни най-малко да подценявам добрата медицинска компетентност смятам, че нашата професия изисква на първо място отлични комуникационни умения, индивидуален подход и уважение към нуждите на пациента, дълбока емпатия и, не на последно място сила на характера, която да придаде сила и увереност и на пациента за преодоляването на онкологичното заболяване.

С годините и опита, добрият лекар онколог развива умението да проявява истинска загриженост към пациентите си, да обяснява добре поставените диагнози и да ги накара да се почувстват така, че имат силата заедно в екип да подобрят здравето и състоянието си. Всички тези хора имат нужда да се чувстват обгрижени, да се уверят, че са в добри ръце.

Въпреки че нашата професия е доста тежка и имаме нужда от известна дистанция, наблюденията ми са, че добрият лекар, който е близо до пациента в труден за него момент, трябва да е и много добър психолог.

Имали ли сте случаи на грубо, непристойно отношение от страна на пациент и близките им?

Въпреки че в ежедневната работа се е случвало понякога пациентите да са притеснени и напрегнати, вярвам, че работата с тях трябва да се провежда максимално прецизно и при възможно най-спокоен и любезен подход.

Убедена съм, че и в най-напрегнатия момент лекар и пациент могат и трябва да намерят добрия тон, така че нашият труд да се осмисли с позитивен резултат без тежки емоции. Проявяването на такт към пациента е от голямо значение в работата ни и състрадателността е не само професионално, но и човешко качество, което ни помага да спечелим доверието му.

Как се промени перспективата за успешно лечение в онкологията през последните години?

Убедена съм, че добрият професионалист, в частност лекарят, трябва да е безкрайно любознателен и винаги „нащрек“ за иновациите в своята област. В нашата специалност сме свидетели на впечатляващо развитие през последните години. В онкологичната практика навлязоха множество нови таргетни молекули, а имуноонкологията промени изцяло подхода при някои онкологични заболявания. Свидетели и участници сме в период на изключително бързо развитие в научните разработки и значително подобряване на познанието и осведомеността за онкологичните заболявания, и особено на въвеждането на изцяло различни терапевтични подходи в тяхното лечение.

Промениха ли иновациите ежедневието на лекаря онколог?

Технологиите, без никакво съмнение, са ключов фактор при определяне на терапевтичния подход и ефективното осъществяване на самата терапия на пациентите с онкологични заболявания.

Най-новите образнодиагностични методи ни дават шанс за максимално точна диагностика и съответно повишават шансовете за успех на лечението на пациентите ни. Навлизането на нови технологии в нашата работа ни дават възможност не само да се борим за удължаване на живота на нашите пациенти, но и да им предложим едно приемливо качество на живот по време на терапиите.

В личен план кои са любимите ви занимания в свободното време?

Свободното си време посвещавам предимно на семейството си, на близките си приятели и на спорта. Най-пълноценно успявам да си почина в планината или на тенис корта. Обичам да пътувам, да посещавам и разглеждам нови и интересни места в компанията на любими хора и прекрасни приятели.

Коя е най- голямата Ви мечта – като лекар и човек?

В професионален план считам себе си за един щастлив и удовлетворен човек - работя това, което ми харесва заедно с колеги, които ми осигуряват подкрепа и уважение и които, за мое щастие, мога да нарека свои приятели. В личен план просто искам семейството и близките ми да са здрави и успешни в начинанията си.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си онколози, които и в тази тежка и дълга пандемия продължават да се грижат за пациентите?

Пожелавам на колегите да са здрави, включително и техните семейства и близките им. Да са силни и уверени в избора си на професия. Да продължават да дават всичко най-добро от себе си, тъй като ние сме избрани да работим една специалност, изискваща толкова много всеотдайност!

Нека често си припомняме, че успехът е продукт от общите усилия на всички участници в процеса. Всички ние, лекарите не сме част от моноспектакъл, а сме ключови участници в печеливш медицински екип. Трябва да проявяваме както взаимно уважение към успехите си, така и толерантност и подкрепа един към друг, ако случаят го изисква.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T2sk


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон
19.01.2022 17:16:02

СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в световен мащаб се е увеличил с 20% през минала ...

Без затягане на мерките в София засега
19.01.2022 17:05:53

Без затягане на мерките в София засега

Към момента затягане на мерките в столицата не се предвижда. Това стана ясно след заседание на кр ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...